Radek Špryňar
5. června 2017 • 15:36

Tam, kde umírali lidé. Češi hrají v Belgii na místě velké tragédie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tekla tady krev, o život přišly desítky lidí. Na Stadionu krále Baudouina (dříve Hyesel stadion) se odehrála jedna z nejotřesnějších tragédií v historii světového fotbalu. Dnes večer zde odehraje přípravné utkání český národní tým, soupeřem mu bude domácí Belgie.



Na finále mezi Juventusem a Liverpoolem se těšil celý svět. Jenže kvůli chybě organizátorů, kteří z nepochopitelných důvodů umístili sektory fanoušků vedle sebe, zde zemřelo 39 lidí, dalších 400 bylo zraněno. Kromě organizátorů byl na vině i zchátralý nevyhovující Heysel stadion.

Zhruba hodinu před utkáním se do sebe oba tábory pustily. Od sebe je dělil jen plot z pletiva. Vzduchem létaly kameny, liverpoolští „rowdies“ pak plot prolomili a vnikli do kotle Juventusu. Italští fanoušci se dali na útěk, v cestě jim ale stála vysoká zeď, kterou museli přelézt. Ta se pod náporem zřítila a pod troskami zahynul největší počet fanoušků. Dvaatřicet Italů, čtyři Belgičané, dva Francouzi a jeden Severní Ir.

Stadion krále Baudouina - tady budou hrát Češi
Video se připravuje ...

Čtrnáct fanoušků Liverpoolu skončilo za mřížemi, obviněných jich ale bylo mnohem víc. Pokřik „Brusel, Brusel“ se posléze stal jakousi smutnou symbolikou násilí mezi fotbalovými fanoušky. V 90. letech byl slyšet i na českých stadionech...

V roce 1995 byl stadion Heysel přebudován a přejmenován na Stadion Krále Baudoina. Připomínkou hrůzné události je památník se jmény všech devětatřiceti obětí.

Výsledek zápasu, který se i přes otřesné události odehrál, nikoho nezajímal. Juventus zvítězil 1:0 gólem Michela Platiniho z pokutového kopu.

Útočník Patrik Schick na reprezentačním srazu
Útočník Patrik Schick na reprezentačním srazu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud