30. května 2015 • 09:30

Nikde ho nechtěli. Teď Biskup z Tampy předčil i Krále Henrika

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechtěli ho v St. Louis ani v Ottawě. Pořádně se prosadil až v 26 letech. Teď je však hlavním strůjcem úspěchu Tampy, která přes New York Rangers postoupila do finále NHL. Klíčovou postavou Lightning je brankář Ben Bishop (v překladu Biskup).



V šestém konferenčním finále dostal Bishop pět gólů z 26 střel a střídal, Rangers vyhráli 7:3 a vynutili si sedmý zápas. Jenže v něm už rodák z Denveru pochytal všech 22 pokusů. Bishop se stal teprve třetím gólmanem v historii NHL, který v jednom play off dvakrát vychytal čisté konto v sedmém utkání. Před Rangers stejně vymazal i Red Wings.

Střelci Rangers se proti Bishopovi neprosadili doma dokonce podruhé za sebou. „V Madison Square Garden jsem se cítil jistý, ale proti nim jsme hráli dobře celou sezonu,“ přiznal Bishop, který se tak z předchozí vysoké porážky rychle oklepal. „Nikdy není příjemné dostat doma tolik gólů, ale já byl se svým výkonem spokojený,“ vrátil se k šestému utkání série. Série, ve které byl klíčovým mužem.

„Podal skvělý výkon, potřebovali jsme to,“ uznal obránce Bolts Victor Hedman.

Bishop, který zažívá první play off v NHL, v sedmém duelu zastínil zkušenějšího Henrika Lundqvista, který se pro rozhodující bitvy snad zrodil. Švédský gólman vyhrál šest sedmých zápasů v řadě s procentuální úspěšností zákroků 97,3, průměrem 0,81 gólů na zápas. V počtu vítězných sedmých utkání je Lundqvist společně s Martinem Brodeurem a Patrickem Roy rekordmanem NHL. I tak ho Bishop v noci ze na sobotu předčil.

„Je základním prvkem klubu. Jistě, Lightning mají Stamkose, jednoho z nejlepších útočníků na světě, Victora Hedmana v obraně a Trojčata (Kučerov, Johnson, Palát), asi nejlepší lajnu současnosti, ale to všechno by tak neklaplo dohromady, nebýt Bishopa,“ nechal se slyšet v průběhu play off Kevin Weekes, bývalý brankář a dnes televizní analytik. 

Mnoho brankářů se vyznačuje výstředností, Bishop ale mezi ně nepatří. „Je to jeden z nejméně divných gólmanů, se kterými jsem hrál,“ přiznal Cedric Paquette. „Vždy působí hodně uvolněně,“ dodal.

Do Tampy Bishop přišel před dvěma lety, když si ho v Ottawě vyhlédl generální manažer Steve Yzerman. Bishop se přes Craiga Andresona neprosadil a působil i na farmě stejně jako před tím v St. Louis.

Lightning v něm viděli gólmana s velkým potencionálem, který má skvělý pohyb i přes svých 201 centimentrů a 97 kilogramů. "Věříme, že je to skvělý brankář," přiznal Yzerman a Bishop se hned ve své první kompletní sezoně v Tampě stal jedničkou. A nyní už útočí na Stanley Cup.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud