15. května 2016 • 08:09

EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM: Jak se mění nálada českých fanoušků během utkání

Autor: nin
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic tak nezvedne českému hokejovému fanouškovi náladu jako úspěch proti Rusku. Ze tří prvních zápasů výběru Vladimíra Vůjtka na světovém šampionátu, které byly součástí exkluzivního průzkumu pro deník Sport a iSport.cz, byl ten úvodní proti domácí sborné podle aktivity na sociálních sítích nejkomentovanějším. Jak dokládá tento průzkum, pozitivní naladění českých majitelů twitterových účtů bylo na vrcholu krátce poté, co se Češi ujali nad Ruskem vedení 1:0. A podobného stupně dosáhlo rozpoložení divácké obce po třígólové výhře.



Všechny tři duely komentovalo dle sledovaného portfolia deseti nejfrekventovanějších hashtagů vždy několik stovek tvítujících v češtině na sociální síti Twitter. S vyloučením těch nesrozumitelných vznikl pro každé utkání graf fanouškovské nálady. Na tom proti Rusku je vidět, jak se měnila nahoru (zelené pole) či dolů (červené) podle toho, v jaké fázi se duel zrovna nacházel. Křivka jasně ukazuje, že Češi přes Twitter sdělují spíš pozitivní myšlenky a pocity.

Ačkoli aktivita v následujícím duelu proti Lotyšsku mírně klesla, v pondělí proti Švédsku se uživatelé Twitteru vrátili dokonce ve větší síle než předtím proti Rusku. Jak napsal jeden z nich během obratu skóre z 0:2 na 4:2: "Nevím co mám sledovat dřív, jestli Twitter nebo hokej, ale vem to čert. Ono to vyjde na stejno". Vítězství nad Tre kronor však nezvedlo obecnou náladu nad onu top chvíli při první brance do ruské sítě.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek porovnání grafů z prvních tří utkání)

Exkluzivní průzkum nálady českých fanoušků v průběhu utkání s Ruskem, Lotyšskem a ŠvédskemFoto Geneea Analytics

Každé ze tří střetnutí mělo mezi reprezentanty své hrdiny, jejichž jména se vyskytovala častěji než jména spoluhráčů. V top 3 se prostřídalo osm hokejistů, což napovídá o rozložení fanouškovských sympatií, ale také dotvrzuje mínění, že Češi sice nemají na turnaji takové hvězdy, zato ale spoustu hráčů, kteří na sebe dokážou vzít odpovědnost a strhnout výkonem. Jediný, kdo se v první trojce nejzmiňovanějších objevil dvakrát, byl brankář Pavel Francouz.

Automatické zpracování tweetů bylo provedeno společností Geneea Analytics.

Česko - Rusko

Exkluzivní průzkum nálady českých fanoušků v průběhu utkání s RuskemFoto Geneea Analytics

Nejdiskutovanější hráči: Červenka, Jarůšek, Šimek

Česko - Lotyšsko

Exkluzivní průzkum nálady českých fanoušků v průběhu utkání s LotyšskemFoto Geneea Analytics

Nejdiskutovanější hráči: Plekanec, Kašpar, Francouz

Česko - Švédsko

Exkluzivní průzkum nálady českých fanoušků v průběhu utkání se ŠvédskemFoto Geneea Analytics

Nejdiskutovanější hráči: Birner, Kovář, Francouz

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud