11. srpna 2016 • 12:00

První den Růžičkova soudu. Trenér odmítl vinu, nevypovídal a odešel

Autor: ČTK, iSport.cz, asu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Vladimír Růžička má za sebou náročné dopoledne v soudní síni, kde se ocitl kvůli obžalobě ze zpronevěřy. Soudu řekl, že nespáchal trestný čin a z chyb vinil podnikatele Miroslava Palaščáka, který aféru kolem kouče rozpoutal. Zlatému olympijskému medailistovi z Nagana stále hrozí až pětileté vězení nebo peněžitý trest, případně i zákaz sportovní činnosti. Jednání bude poračovat 27. září.



Vladimír Růžička se k soudnímu líčení dostavil i svou přítelkyni Marii . Třiapadesátiletý kouč přišel plný energie a s dobrou náladou. Nicméně od soudu odešel jak nejrychleji mohl a zbytek nechal na svých právních zástupcích.

Soudu pouze řekl, že nespáchal trestný čin. Z chyb viní podnikatele Miroslava Palaščáka. "Odmítám to jednání. To, že jsem spáchal trestný čin. Přijal jsem od Palaščáka dvakrát 250.000 korun, načež on měl dodat věci, které by byly vyřízeny papírově. Ani přes nějaké výzvy ty papírové věci nepřišly," řekl Růžička. Doplnil, že když stejný stav trval déle, tak dobrovolně poslal na Palaščákův účet 500.000 korun. "On mi už nic neurgoval," řekl Růžička.

Soudce Tome Frankič uvedl, že na dnešek předvolal jako svědka i Palaščáka, ten ale nedorazil. Muž, který celou aféru rozpoutal zveřejněním nahrávky své schůzky s Růžičkou, v minulosti řekl, že trenérovi dal peníze, aby zajistil místo v týmu pro svého syna.

Většina členů někdejšího představenstva se dnes shodla na tom, že jim Růžička o žádném sponzorském daru neříkal. "O prostředcích od pana Palaščáka se mnou nemluvil. Ani o tom, že by převzal peníze a že by je měl u sebe," vypověděl například majitel klubu Vladimír Pitter.

Slavia v kauze figuruje jako poškozená, po Růžičkovi chce půl milionu. "Nevím, co mohl pan Růžička myslet tím, že se čekalo na další doklady - nic než reklamní nebo darovací smlouvu není potřeba doložit," podotkl bývalý obchodní ředitel Ladislav Blažek.

V Růžičkův prospěch tak vyznělo jen vyjádření někdejšího předsedy představenstva Tomáše Kotouče, který záležitost označil za "pseudokauzu". "Pan Růžička mi stoprocentně oznámil, že Slavie dostala nebo má dostat od jakéhosi Palaščáka cosi. Já jsem to vzal na vědomí a připomenul jsem mu, že nesmí opomenout se s tím člověkem domluvit na reklamní nebo darovací smlouvě," řekl s tím, že nic dalšího si nepamatuje, protože šlo vzhledem k rozpočtu klubu o naprosto bezvýznamnou částku.

"Byla to doba, kdy klub neměl peněz nazbyt. Kdyby se někde poflakovala taková částka, tak bych o tom zcela nepochybně věděl. Byla naprosto jednoznačná povinnost tyto záležitosti účtovat," kontroval další akcionář Richard Benýšek.

Jednání bude pokračovat 27. září výslechem zbývajících svědků. Růžička, kterému hrozí až pětileté vězení nebo peněžitý trest, se ze zasedání předem omluvil.

Vladimír Růžička se objevil u soudu i s přítelkyní Marií
Vladimír Růžička se objevil u soudu i s přítelkyní Marií

Vladimír Růžička u soudu! Dorazil i s přítelkyní
Video se připravuje ...

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud