20. září 2017 • 19:36

Bárta dojel v časovce MS čtyřiadvacátý, vyhrál Nizozemec Dumoulin

Autor: ČTK, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Jan Bárta dojel v časovce na mistrovství světa v Bergenu na 24. příčce. Novým mistrem světa se stal s velkým náskokem Nizozemec Tom Dumoulin, jenž naplnil roli velkého favorita a dosáhl na první individuální titul z MS.



Bárta se ve třetí desítce pořadí mezi celkem 64 startujícími pohyboval v průběhu celého závodu o délce 31 kilometrů se závěrečným náročným stoupáním na horu Flöyen. Na Dumoulina ztratil dvě minuty a 39 vteřin.

Jediný český zástupce ve startovním poli nakonec přece jen sáhl k výměně kola na úpatí hory, kterou Mezinárodní cyklistická unie UCI povolila pro závěrečné 3,4 kilometru dlouhé a strmé stoupání. Přesednutí z časovkářského speciálu na klasické silniční kolo bylo sice rychlé a bezchybné, přesto Bárta zaznamenal svůj nejhorší výsledek kariéry na MS v časovce mezi elitou.

"Dnešní časovka byla strašně technická, navíc tam byl ten kopec na konci... Změnil jsem kolo, výměna byla relativně rychlá. Je jasné, že výhodu měli ti s lehkou 'kozou' na časovku, kteří využívají kolo kolem limitních 6,8 kilogramu, zatímco já jsem na osmi a půl kilech, to je potom znát," uvedl Bárta v rozhovoru pro Českou televizi.

Šestadvacetiletý rodák z Maastrichtu Dumoulin, který byl v Bergenu již členem vítězného týmu stáje Sunweb v nedělní časovce družstev a vyhrál letos Giro d'Italia, předvedl fantastický výkon od začátku až do konce. Stříbrný Slovinec Primož Roglič za ním zaostal o takřka minutu, manko bronzového Brita Chrise Froomea činilo v cíli minutu a 21 sekund.

Favoritům z poslední startující skupiny ztížil závod déšť. Dumoulin, třetí muž časovky z MS v Ponferradě před třemi lety, a trochu překvapivě ani Froome, který svedl boj s časomírou na MS naposledy v roce 2009, kolo neměnili, i přesto se dokázali prosadit. Bývalý skokan na lyžích Roglič vyjel vůbec první medaili pro Slovinsko z mužské individuální časovky.

"Nedělní triumf v týmové časovce byl velkým překvapením. Byl to úžasný den. Můj dnešní úspěch byl možná o něco méně překvapivý, protože jsem byl jedním z favoritů, ale možná o to těžší je, abyste zůstali klidní. A já jsem klidný zůstal, byl to další dobrý den, který jsem tady prožil," pochvaloval si Dumoulin.

Spokojený byl ale i Froome, jenž prožil velmi povedenou druhou polovinu sezony, v níž dosáhl na vítězný double z Tour de France a nedávné Vuelty. "Tom je silný už pár posledních let a nějakou tu chvilku patří mezi špičku. Takže není překvapení, že vyhrál. Prožil fantastickou sezonu: vyhrál Giro a poté se soustředil titul z tohoto závodu, v němž byl absolutně bez debat tím nejsilnějším jezdcem," ocenil vítěze Froome, jemuž stoupání na Flöyen pomohlo k posunu z průběžné sedmé příčky na pódium.

Pošesté za sebou se mezi nejlepší pětku dokázal vklínit Bělorus Vasil Kirijenko. Světový šampion z roku 2015, jenž má z boje s chronometrem na MS kompletní medailovou sbírku, dojel pátý za Portugalcem Nelsonem Oliveirou.

Obhájce loňského prvenství a celkem čtyřnásobný mistr světa ze souboje s chronometrem Němec Tony Martin se na trati, která mu svým profilem neseděla, musel spokojit s devátým místem.

O dvě a půl vteřiny rychleji zvládl trať jeden z hlavních aspirantů na medaile Australan Rohan Dennis, přestože se musel během závodu vypořádat s pádem. Ten potkal hned v první zatáčce také Poláka Macieje Bodnara a vzal mu chuť závodit - dojel až padesátý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud