Adam Nenadál
5. července 2016 • 11:29

Superstřelec Kevin Durant a jeho slabošský útěk k úspěchu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Free agency“ je jeden z nejlepších vynálezů v profesionálním sportu. Pokud je hráč skutečně dobrý, vybírá si z řady lukrativních nabídek, načež zvolí tu, která nejvíce odpovídá jeho ambicím. Je sám sobě pánem: kdo by to někdy v profesním životě nechtěl zažít? Zároveň: „free agent“ tak o sobě svou volbou často prozradí víc, než při tom nejobsáhlejším interview…



Kevin Durant, jeden z pěti nejlepších basketbalistů posledních sedmi osmi let, zvolil Golden State Warriors. Musím se přiznat – byl to pro mě šok. Durantův původní tým Oklahoma City Thunder vedl ve finále Západní konference letošního play off právě nad Warriors už 3:1 na zápasy, ale sérii nepochopitelně ztratil. Že by superstřelec Durant poníženě přijal místo u těch, kteří mu nakopali zadek? To se mi nezdálo pravděpodobné.

Nicméně – stalo se. Každý chce vyhrávat: a profesionální sportovci jsou úspěšní právě proto, že chtějí vyhrávat víc než ostatní. Golden State s Durantem jsou na papíře prakticky neporazitelní; zbytek NBA včetně LeBronova mistrovského Clevelandu se může jen třást strachy.

Vyhrávat se ale dá mnoha způsoby: loajalitou k jednomu týmu, jehož se stanete tváří (Dwyane Wade, Dirk Nowitzki, Kobe Bryant). Trpělivostí, zocelenou nekonečnými selháními (Paul Pierce, Kevin Garnett). Hledáním těch nejvíce ideálních scénářů při volbě angažmá ( LeBron James ). Obětováním vlastního ega ve prospěch týmového celku (celá organizace San Antonio Spurs).

Kevin Durant se ovšem rozhodl jako málokterá superhvězda před ním. Zvolil tu nejsnadnější cestu k úspěchu, ke kterému ještě zamíří na ramenou jiných. Ne, tohle není obětování vlastního ega ve prospěch týmového celku: to je až příliš pohodlná dálnice k titulům. V ideálním fanouškovském světě NBA by měl Durant s Warriors válčit, ne s nimi spojit síly. Jak by se vám líbilo, kdyby Ronaldo přestoupil do Barcelony, protože by si řekl, že s  Messim po boku to bude mít přece jen o něco jednodušší?

„Copak chce teď každý hrát za Lakers a za Heat? Pojďme být trochu soutěživí a jít proti sobě!“ Tohle tweetoval Kevin Durant před šesti roky, kdy v Los Angeles a v Miami vznikaly podobné supertýmy jako teď v Golden State. Kariéra bez titulu a pouze s jednou účastí ve finále NBA se asi na člověku podepíše…

Kevin Durant jistě získá coby člen Warriors řadu mistrovských prstenů a v hierarchii NBA se tak posune výše. Nikdy ale nepřekoná hráče jako Reggie Miller, John Stockton nebo Patrick Ewing. Ti a řada dalších na titul ve své kariéře nedosáhli, přestože (a protože) neuhnuli ze své cesty, i když byla často trnitá. Neutíkali k úspěchu jako Durant. Ano, každý chce vyhrávat, ale jen slabí spojují s vítězstvími svou vlastní identitu.

Integrita, ke které patří i porážky – to je přece esence sportu. „Pojďme být trochu soutěživí a jít proti sobě!“

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud