Hynek Preisler
10. března 2015 • 14:05

Padák po čtvrt roce? I proto je Liberec jednou dole, jednou nahoře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Také jste si za poslední roky položili otázku, v čem je kouzlo Liberce, že třikrát vyhrál mistrovský titul? A čím to, že v české lize nejúspěšnější mimopražský tým je na tom v této sezoně tak bídně? Co že se to s ním vlastně stalo? 



Jednou z vysvětlivek může být právě vyhazov koučů Jiřího Kotrby a Josefa Csaplára už po třech jarních zápasech. Když byli před Vánoci překvapivě u Nisy představeni jako nástupci odvolaného Samuela Slováka, napsal jsem na iSport.cz blog s názvem „Liberecká sázka na ostřílenou dvojici? Kotrmelec podle Karla“.

Právě majitel Liberce Ludvík Karl dvojici podle informací Sportu do funkce poněkud překvapivě dosadil, když ještě 24 hodin předtím měl být hlavním favoritem David Vavruška. Když už si je vybral, měl vědět proč a věřit jim déle. Mimochodem stejně, jako třeba v Dortmundu podrželi Jürgena Kloppa. U Nisy prostě platí, že jak majitel Karl řekne, tak to bude. A pochopitelně, vždyť je majitel.

Klub by se však také měl řídit nějakou dlouhodobější koncepcí, vizí. Třeba si říci, jaký fotbal a s kterými hráči hrát. A i podle toho kouče vybírat. Ne tak, jak se zrovna šéf vyspí, řečeno s mírnou nadsázkou.

Jenže pod Ještědem to takto funguje. A někdy to vyjde famózně, že vystřelí až na špici (viz mistrovské tituly 2002, 2006, 2012), někdy to zase nevyjde (za příklad si dejme letošní trápení). Nelze se však divit, že pak má Liberec pověst klubu, který neumí využít svého úspěchu a navázat na něj. Náhody se totiž jen těžko opakují.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud