Ivo Pospíšil
17. března 2016 • 07:00

Ústup Soukalové od vysněných cílů? Jen krytí, nevzdává se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Já už tomu velkému glóbu moc nevěřím. Už jsem to tak trochu vzdala,“ prohlásila, a jakmile jsem z Norska přelétl do Ruska, nestačil jsem se divit, kolik ohlasů tím v Česku způsobila. Pochopitelně, u lídra světového poháru a ženy, která podává během sezony nejstabilnější výsledky ze všech, jsou tato slova překvapivá. Někdo by mohl říct zbytečná. A někdo by se mohl i pohoršit…



Co se mě týče, asi jsem od ní už během rozhovorů slyšel tolik podobných hlášek, že mi na téhle již nepřišlo nic zvláštního. Slova jsou jako vítr, jak píše ve svých knihách G. R. R. Martin a já zcela souhlasím s šéftrenérem Ondřejem Rybářem, který míní, že jde spíše o podpůrný faktor pro její hlavu. Berlička, která jí může vnitřně psychicky odlehčit.

Gabrielu Soukalovou znám od jejího vzletu v Pokljuce 2012 a vím, že je typ sportovce, který musí mít čistou a klidnou hlavu. Vnitřní rovnováhu. Harmonii. A nejlépe na tom je, když ví, že může překvapit, nikoliv potvrdit. Takto nastavená mysl u ní dělá hrozně moc.

Vzdávat ale něco předem není její styl. Nikdy nebyl. Nevzdala se, když se léčila s mononukleózou, když před posledním individuálním závodem na OH v Soči neměla ani jednu medaili, či na letošním mistrovství světa válčila o bednu v posledním závodě do závěrečného kola. Častokrát řekne, že od sebe nic nečeká, ale pak vidíte na trati její silový styl jízdy a zarputilost v očích. Nečeká od sebe nic, ale jak odstartuje, chce ve všem uspět. Ždíme se…

Respekt k síle soupeřek

Není však osobností, která by hlásila do světa sebevědomé perly. Raději se podcení a pak překvapí, což je pro ni daleko lepší, než kdyby se stresovala, jak dosáhnout cíle, který si stanovila. A pak je tu další věc: vždy ctí kvality soupeřek a počítá s nimi. I proto jsem nepochopil, když její couvající gesto při SP v Canmore někdo označil za nesportovní. Tohle k ní prostě nepasuje.

Pravda, včera mě trochu zaskočila zpráva po tréninku, že ji škrábe v krku, a počkám si, jak se bude situace dál vyvíjet. I zde se v minulosti zdály situace horší, než byly – podobné potíže měla před loňským stříbrným závodem na MS v Kontiolahti, nebo tuto sezonu před výhrou v Ruhpoldingu.

Na druhou stranu, tohle je jediné nebezpečí, které by ji mohlo skutečně zastavit. Nikoliv psychická slabost, její mentalita je silnější, než se může komukoliv zdát, ale fyzické K. O., jež by ji třeba vinou horečky nepustilo na start. Věřte mi ale, že pokud to jen trochu půjde, povede Soukalová tenhle boj o velký křišťálový glóbus až do samotného konce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud