Pavel Bárta
12. října 2017 • 17:26

Jágr setřel rez a jde na to. Calgary se už teď vyplatí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z kabiny vycházel jako poslední z týmu. Veterán s loknami a velkým C na prsou vyjel ve středu v noci na led ke svému prvnímu zápasu za Calgary Flames. Pětačtyřicetiletý Jaromír Jágr se vrátil do NHL. Flames ho po podpisu roční smlouvy povolali do zbraně. Sklepal ze sebe prach, setřel nános rzi, pro jistotu ještě jeden zápas vynechal. A potom už šel na to. 



Po téměř půl roce nastoupil k prvnímu utkání, ve kterém o něco šlo. Jeho nový tým vyhrál v Los Angeles 4:3 v prodloužení. Jágrův debut poskvrnil krvavý svár mezi domácím Drewem Doughtym a Matthewem Tkachukem. Ale jinak taky nic moc, za třináct a půl minuty na ledě nevystřelil na bránu, byl u jednoho inkasovaného gólu a ve třetím útoku spíš zápolil sám se sebou, s bolestí a únavou. 

Jestliže po příletu do Calgary pobavil Jágr příznačným ostrovtipem, na ledě se ukázalo, že ještě asi potrvá, než zase rozhýbe stárnoucí kosti a osedlá si zápasové tempo.

Šikovné ruce, načasování, to tam pořád je. Jen čtyři hráči ze současného kádru Flames v minulé sezoně nasbírali víc bodů než Jágr na Floridě. Přesto od něj nemůžou čekat, že ve svém věku potáhne tým a večer co večer bude rozhodovat zápasy. 

Jaromír Jágr načal angažmá v Calgary výhrou
Jaromír Jágr načal angažmá v Calgary výhrou

I proto už není Jágr hokejista za čtyři miliony ročně, nýbrž za jeden. Jeho role se posunula. Přišel taky jako učitel a mentor, v klubu věří, že vedle něj výkonnostně porostou další. Přesně proto nejstaršího aktivního hráče NHL brali. K tomu se stane jednou z hlavních tváří týmu. Kdyby nic, klub prodá dost dresů s jeho číslem a za pár týdnů bude mít investici zpátky.

Na Jágrovi vyrostly celé generace fanoušků, na českou hvězdu vzpomínají i jeho spoluhráči. Kris Versteeg sledoval Jágra v televizi a když viděl, jak dává gól střelou mezi vlastníma nohama, šel to trénovat taky. Sean Mohanan měl doma na zdi Jágrův plakát. Sam Bennett, s nímž Jágr nastoupil proti Los Angeles v útoku, se narodil šest měsíců poté, co ho v roce 1990 draftoval Pittburgh.

Přes dlouhý herní výpadek se Jágr dostavil ve skvělé kondici. Je otázkou času, až si zvykne, zapadne a bude lepší. Vždycky si přál hrát tam, kde je žádoucí. To se mu v Calgary splnilo, v přístupu ostatních členů týmu se spojují úcta s obdivem. Snad jim to vydrží, až s Jágrem budou déle a poznají ho trochu blíž. Každopádně už teď se za svůj milion dolarů ročně týmu Calgary bohatě vyplatí.

Góly

Domácí: 35:44. Kopitar, 40:14. D. Brown, 41:58. D. Brown

Hosté: 03:56. Tkachuk, 07:47. Frolík, 50:59. Tkachuk, 61:02. Monahan

Sestavy

Domácí: Quick – Doughty (A), Forbort, Folin, Muzzin, Fantenberg, MacDermid – D. Brown, Kopitar (C), Iafallo – Toffoli, J. Carter (A), Pearson – Cammalleri, Kempe, Andreoff – Lewis, N. Shore, Clifford.

Hosté: M. Smith – D. Hamilton, Giordano (C), Hamonic, Brodie, Stone, Bartkowski – Ferland, Monahan (A), J. Gaudreau – Frolík, Backlund, Tkachuk – Jágr, S. Bennett, Versteeg – Brouwer (A), Stajan, T. Glass.

Rozhodčí

F. St. Laurent, G. Rank – B. Murphy, B. Mills.

Stadion

Staples Center, Los Angeles

Návštěva

18 320 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud