Stanislav Hrabě
7. července 2014 • 14:31

Lionel Messi sahá po Zlatém míči, i kdyby Argentinu opět zklamal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dokud argentinské fanoušky neoblaží titulem světového šampiona, tak jako v roce 1986 božský Diego Maradona, nestane se Lionel Messi ve své vlasti legendou. A nepomůže mu k tomu asi zisk čtyř Zlatých míčů nejlepšího fotbalisty světa (2009, 2010, 2011 a 2012), protože ani jeden nebyl svázán s úspěchem reprezentačního týmu a neoblažil národní hrdost. A k tomuto známému stavu zklamání může opět dojít. Messi může být králem, přestože Argentina propadne.



Podivuhodná shoda náhod, či řízení osudu, mu totiž cestičku ke korunovaci umetá. Na šampionát vůbec pro zranění neodjel tahoun francouzských útoků Franck Ribéry , nejlepší fotbalista Evropy ročníku 2012/2013, bronzový v anketě Zlatý míč 2013. Měl opět obstojnou formu, jeho zkušenosti a odvaha by se nevyzrálému francouzskému týmu ve čtvrtfinále proti Německu náramně hodily. Do souboje o nejprestižnější individuální trofej ho však nepustila bolavá záda.

Těžko loňské postavení korunového panovníka obhájí portugalský útočník Cristiano Ronaldo . Měl ze sledovaných adeptů určitě nejvýhodnější pozici, na niž ho postavilo vítězství Realu Madrid v Lize mistrů. Ale vypadnutí reprezentace v základní skupině, to není počinek, s nímž se dá dobýt vrchol. Hlasovat se bude pro jiné, výraznější hrdiny šampionátu.

Na něm bez debaty neonově zářila domácí hvězda Neymar . Kdyby dostrkal (dostřílel, dopřihrávkoval) brazilský tým k šestému triumfu, nikdo by se mu neodvážil upřít největší zásluhy a při slavnostním aktu korunovace by zněl upřímný potlesk. Jenže kolumbijský zákeřník Zuňiga mu nalomil obratel, jestliže si Brazílie v závěrečném finiši přece jen pro zlato dojde, opěvován bude někdo jiný.

Tři nejzávažnější uchazeči o Zlatý míč jsou pryč, mimo hru. Messi sice není oslnivý, ale góly dává či vytváří. Kdo mu může tedy konkurovat? Určitě čertisky rychlý Holanďan Arjen Robben . A dál? Kolumbijský skvost James Rodríguez možná udrží pozici nejlepšího střelce, ale bez medaile je to na světovou poctu málo. Těžko rovněž postačí francouzskému kanonýrovi Karimu Benzemovi dosavadní označení nejlepšího hráče mistrovství podle Castrol Indexu.

Messi má tak docela slušně nakročeno k pátému Zlatému míči. Nevadí, že především proto, že mu odpadli zdatní konkurenti.

Může se tedy stát, že bude zdvíhat na hlavu už pátou trofej, přestože rodnou Argentinu opět zklame a k titulu ji nepřivede.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud