Štěpán Filípek
19. června 2016 • 14:45

Trenér Vrba by se měl zbavit závislosti na Limberském. Škodí oběma…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to osudová fotbalová přitažlivost. Pavel Vrba a David Limberský. Není to poprvé, co má trenér, v tomto případě reprezentační, slabost pro nějakého hráče, a to bez ohledu na kohokoli a cokoli, konkrétně konkurenty v kádru, připravenost, formu. Pokud jde ovšem o dva jmenované, je opravdu mimořádná a může být do značné míry (sebe)vražedná.



O tom, zda má být Limberský v základní sestavě národního týmu, se diskutuje už nějaký čas. Bylo to tak už při přípravných utkáních před EURO a nyní i během samotného šampionátu.

Hlas lidu i mnoha expertů na levý kraj obrany volá Theodora Gebre Selassieho (což by bylo vhodné i kvůli perspektivě týmu) nebo i Daniela Pudila . Ledacos ovšem nasvědčuje tomu, že Vrba na toto místo alespoň dosud vážně s žádnou variantou B nepočítal.

Pohled na Limberského mohou nutně zkreslovat jeho mimofotbalové eskapády. Najmě jeho bouračka v luxusním bentley v podnapilém stavu a následné chování, kdy se po kajícných slovech a lístosti, jež mu zmírnila trest, v podstatě všem vysmál. Jak vyplynulo z nedávného rozhovoru pro MF Dnes, tak nějak má vždycky nehoráznou smůlu na lidi okolo, kteří ho do něčeho navezou, či co…

Ale nechme to stranou a zůstaňme na hřišti. Bohužel i tam „Limba“ zavdává dost důvodů k tomu vidět ho raději mezi náhradníky. Na českou ligu je stále nadstandardní hráč, jeho zkušenosti eliminují riziko zbrklosti. V poslední sezoně však na něm byl znát pokles výkonnosti, asistoval i u trapného dojezdu po zisku mistrovského titulu.

Limberský v národním týmu nestíhá

Ještě horší je to na mezinárodní úrovni. Nejen na EURO je vidět, že v těžších konfrontacích jako s Chorvatskem (což je samozřejmě extrémní případ) často nestíhá. O podílu na ofenzivě, což bývala jeho přednost, pak nemůže být řeč.
 
Otázkou také může být jeho motivace, psychická připravenost. To, zda má ještě hlad po úspěších, ochotu překonávat sám sebe. Zda už se, jak se říká, nepřejedl, sám zvažuje konec v reprezentaci.

Starty podle všeho na závěrečném vrcholném turnaji kariéry, jakkoli dosud nepodpořené kvalitními výkony, mu mohou pomoci k poslednímu zahraničnímu angažmá (pokud už dávno nezvolil pohodlné dohrání k Plzni), ale to by bylo trochu málo. Věřme, že sobecké motivy, ať už jakékoli, tu nehrají roli.

Jak na tom Limberský po všech stránkách je, ví nejlíp on sám – ale především to musí detekovat Vrba, jenž ho dobře zná z klubové spolupráce a dobře ví, co od něho může očekávat. Právě společná štace v Plzni ovšem dala vzniknout pevnému poutu trenéra a hráče, jež ten první zatím nedokázal přeseknout.

Vrba za hráčem stojí

Není pochyb o tom, že pro Vrbu je Limberský speciální hráč. Obránce byl druhou klíčovou postavou plzeňské smečky, která za to už za uznávaného experta uměla vzít nejen na hřišti, ale i mimo ně. Druhým mužem hned po kapitánovi Pavlu Horváthovi . Vrba ho nutně potřeboval k velké jízdě a musel pečlivě vybalancovat vztah s ním tak, aby neutrpěla jeho trenérská autorita.  

Otázkou je, zda se mu to povedlo. Nešťastná etuda, při níž dětinsky hrozil odchodem z tiskové konference, na niž nechtěl vysvětlovat, proč Limberský po opileckém extempore chybí v nominaci pro poslední dva kvalifikační zápasy, ukázala, že je ochoten zajít opravdu do krajnosti. A Limberského chránit za cenu vlastní pošramocené reputace. Ostatně, hříšníka ponechal na širším seznamu pro zmíněné duely, což vyznělo jako gesto vzdoru či umanutost.

Takové gesto, lépe řečeno ochotu jít proti všem, což mimochodem byla typická vlastnost legendárního Karla Brücknera , člena nynějšího realizačního týmu reprezentace, připomíná i lpění na Limberském v současnosti. Někdy takové příběhy vyústí v pointu, kdy nemilovaný hráč nakonec zazáří v rozhodujícím momentu, ale podobná závislost spíš škodí. Jak trenérovi, tak hráči.

Vrbovi může setrvalá důvěra přivodit potíže na hřišti i uvnitř mužstva. Limberský se zase dostává do pozice Milana Baroše , jehož svého času fanoušci z trávníku vyháněli. Jestli to zúčastněným nevadí a nepřijde zázračný obrat (sem s ním!), pak je něco špatně…



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud