23. srpna 2015 • 15:25

Král vládne! Bolt na MS vyhrál stovku, Gatlina porazil o setinu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrem světa v běhu na 100 metrů zůstává Jamajčan Usain Bolt. Světový rekordman a olympijský vítěz porazil na šampionátu v Pekingu ve finále časem 9,79 sekundy o jednu setinu nejrychlejšího muže sezony Justina Gatlina z USA. Bronz získali dvacetiletí talentovaní sprinteři Američan Trayvon Bromell a Kanaďan Andre De Grasse shodným výkonem 9,92. Bolt tak rozšířil svou úchvatnou sbírku o devátý titul mistra světa.



Největší tahák šampionátu měl nečekané vyvrcholení. Bolt byl zkraje sezony zraněný, jeho výkonnost ztratila obvyklý glanc a zpět do pohody se dostával velmi pozvolna. Gatlin naopak zářil, více než dva roky neprohrál, držel čtyři nejrychlejší časy sezony, všechny pod 9,80 sekundy. Bolt navíc v semifinále klopýtl a taktak se do finále dostal.

"Myslím, že jsem si moc přidupl nohou," řekl Bolt po semifinále. "Nejsem si jistý, ale zavrávoral jsem tam. Na tom ale nesejde, ve finále se tohle totiž nemůže stát," měl jasno.

Gatlin byl po nejrychlejším semifinálovém běhu historie za 9,77 a také díky soupeřově zaváhání psychicky nahoře. "Jednoduché, bezstarostné," utrousil Američan po semifinále. Zdálo se, že první porážka Jamajčana na velké akci od zisku tří zlatých medailí na OH právě v Ptačím hnízdě je nevyhnutelná.

Bolt se i vinou chyby dostal do situace, v níž nikdy nebyl. Favoritem byl někdo jiný, navíc měl ve finále po pravé i levé ruce dva Američany. Ale běh o cenné kovy v sevření červených dresů, to byl zase jiný příběh.

VIDEO | Podívejte se na Boltův zlatý sprint na MS

Podívejte se na finálový závod Usaina Bolta
Video se připravuje ...

Čerstvě devětadvacetiletý Jamajčan prokázal dost zkušeností na to, aby semifinálovou chybu neopakoval. Solidní start mu zajistil kontakt s Gatlinem, který tradičně vypálil nejlépe. Zhruba dvacet metrů před cílem však Američan absolutně ztratil techniku, jeho cukavý běh nahrál do not Boltovi. Ten naopak udržel dlouhý a plynulý krok a v nesmírném úsilí se do cíle dostal o pár centimetrů dřív. Soupeře porazil v závěrečných patnácti metrech.

"Zase to ale nebylo vůbec ideální, pořád jsem tam klopýtal," kritizoval se Bolt. "Po semifinále jsem se na to snažil nemyslet, odpočíval jsem, nestresoval se. A to mi pomohlo vyhrát," prohlásil. "Mým cílem je do konce kariéry zůstat jedničkou. I proto se stále snažím zlepšovat, i když jsem mohl dnes běžet rychleji," uvedl držitel světového rekordu 9,58.

Závod běželo devět mužů místo obvyklých osmi, což pekingská dráha umožňuje, neboť tři sprinteři měli v semifinále shodný čas 9,99. Na tisíciny byl nejrychlejší Bromell (9,984), ale Číňan Ping-tchien Su a Francouz Jimmy Vicaut měli na poslední postupové pozici stejný výkon 9,987.

Mistrovství světa v atletice v Pekingu:

Finále:

Muži:

100 m (vítr -0,5 m/s): 1. Bolt (Jam.) 9,79, 2. Gatlin (USA) 9,80, 3. De Grasse (Kan.) a Bromell oba 9,92, 5. Rodgers 9,94, 6. Gay (všichni USA) 10,00, 7. Powell (Jam.) 10,00, 8. Vicaut (Fr.) 10,00.

Usain Bolt slaví zisk zlatém medaile na MS
Usain Bolt slaví zisk zlatém medaile na MS

V semifinále měl problémy

Boltovy akcie před dnešním finále nejdřív výrazně klesly. Po startu semifinálového běhu se mu při čtvrtém kroku podlomilo koleno a další tři kroky vrávoral. Naštěstí pro něj těžkou chvíli ustál, ale musel se hodně snažit, aby ztrátu dohnal.

VIDEO | Bolt měl v semifinále velké problémy

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud