26. listopadu 2015 • 19:42

Králem cyklistiky je Štybar. Vítěz etapy na Tour obhájil triumf

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Silniční profesionál Zdeněk Štybar byl dnes v Praze vyhlášen vítězem 51. ročníku ankety Král cyklistiky. Vítěz etapy na letošní Tour de France obhájil loňské prvenství. Devětadvacetiletý jezdec přední stáje Etixx-Quick Step se stal rovněž vítězem mezi silničáři, v kategorii horských kol vyhrál Jaroslav Kulhavý.



"Byl to dobrý rok, ještě bych byl ale rád, kdybych se posunul více dopředu na klasikách. Těch medailí pro českou cyklistiku bylo opět hodně a moc si toho vážím, že jsem opět Králem cyklistiky," řekl Štybar novinářům na slavnostním galavečeru.

Česká cyklistika získala v tomto roce celkem 25 medailí z velkých akcí. "Přejme si, abych jich bylo čím dál více a to rozhodování o vítězi bylo pro všechny čím dál těžší," doplnil Štybar.

Mezi "nesmrtelné" se zapsal 9. července překvapivým triumfem v 6. etapě "Staré dámy", na níž startoval poprvé v kariéře a už jen účastí si splnil dlouhodobý sen. Byl prvním Čechem, který etapu vyhrál, od vavřínu Jána Svorady z roku 2001.

Král cyklistiky Štybar: Cyklokros je první láska, silnice motivace
Video se připravuje ...

"Ty pocity v cíli jsem často přirovnával k těm, co jsem měl v Táboře na MS, což jsem bral až do té Tour de France neustále jako takový vrchol kariéry. Ale ta etapa na Tour se tomu hodně přiblížila," porovnával Štybar s jedním ze svých tří seniorských titulů mistra světa v cyklokrosu.

Loni si cenu vysloužil hlavně asi za úspěšnou odbočku k cyklokrosu, kdy na MS dovršil zlatý hattrick, přestože už před delší dobou odstavil krosové závody na vedlejší kolej. "Myslím, že letos jsem definitivně potvrdil, že jsem se rozhodl správně," pousmál se Štybar, jenž letos vyhrál i závod Strade Bianche a byl druhý na prestižní klasice Paříž-Roubaix.

Ocenění se dočkal i trojnásobný vítěz ankety z let 2010 až 2012 Jaroslav Kulhavý. Ten si vyjel zlato na mistrovství Evropy v maratonu, podruhé v kariéře vyhrál náročný závod Cape Epic a byl zvolen nejlepším bikerem. Na horském kole tak dokázal posbírat všechny hlavní triumfy.

"Momentálně si myslím, že by bylo pěkný něco z toho obhájit. A příští rok by k tomu byl takový docela vhodný," smál se Kulhavý, jenž bude v Riu de Janeiro obhajovat olympijské zlato z Londýna. "Mistrovství světa v Novém Městě na Moravě a pak vrchol pro každého sportovce, jímž budou olympijské hry," vyhlížel hlavní cíle Kulhavý.

Na účast v Brazílii se začíná těšit i nejlepší dráhař Pavel Kelemen, jenž před měsícem dobyl titul mistra Evropy v keirinu. "Rio zatím vypadá dobře. Ještě jsou tři kvalifikační závody před námi, ale snad to dobře dopadne," řekl Kelemen.

Novými členy loni zřízené Síně slávy Českého svazu cyklistiky se stali Pavel Doležel a Pavel Vršecký. Členů je tak nyní sedm. Loni byli do Síně slávy uvedeni Jan Smolík, Jiří Daler, bratři Jan a Jindřich Pospíšilové a in memoriam Jan Veselý.

Vítězové jednotlivých kategorií ankety Král cyklistiky za rok 2015:
Král cyklistiky: Zdeněk Štybar.

Silnice: Zdeněk Štybar.

Horská kola: Jaroslav Kulhavý.

Trial: Marie Křivová.

Cyklokros: Pavla Havlíková.

Sálová cyklistika: Ondřej Hanzlíček.

Handicapovaní: Ivo Koblasa.

Bikros: Aneta Hladíková.

Dráha: Pavel Kelemen.

Junior: Jiří Janošek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud