Tereza Janovská
25. listopadu 2015 • 15:25

Organizátor šampionátu MMA v Praze: Je to férový souboj, žádná brutalita

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci bojových sportů jásají. V Čechách se totiž uskuteční v pátek a sobotu amatérský světový šampionát v MMA, kde se mimo jiné porve o medaile také sedm českých bojovníků. "Pořadatelství šampionátu v Čechách je hrozně důležité. Aspoň to lidem ukáže, že MMA není brutální sport," vysvětluje Michal Hamršmíd, jeden z organizátorů, který šampionát pro Čechy vyjednal.



Uspořádal jste šampionát v MMA v Čechách. Považujete to za důležitý krok ke zviditelnění tohoto sportu u nás?
"Nepořádám to jen já. Pořádá to Česká unie bojových umění a Český svaz MMA. Co se týče amatérského MMA u nás, tak je to hrozně důležitý krok pro rozšíření MMA do povědomí širšího okruhu lidí. Ukáže to, že MMA není brutální sport, ale férový souboj, který má svá pravidla."

Poprvé v Čechách bude vysílat televize živý přenos z MMA turnaje. To tomu určitě také pomůže.
"Finálové zápasy pojedou živě na O2 Sport, což je u nás poprvé v historii. Každý velký sport u nás, ať už je to hokej nebo fotbal, má své velké zápasy v televizi, takže je to pro MMA určitě obrovské plus."

Nebojíte se, že tím přijdete o diváky, kteří by jinak dorazili na místo?
"Je to možné, ale díky televizi se to dostane k širšímu spektru lidí. Na turnaje chodí dá se říci ze 70 % stejné publikum. Samozřejmě počítáme s tím, že by mohlo přijít méně lidí, ale na druhou stranu se to dostane do více domácností. V té hale to uvidí třeba 2 tisíce lidí, díky televizi se to může dostat třeba i k miliónu, i když nevím z hlavy, jakou sledovanost O2 Sport má."

Počítate, že bude na sobotní finálové zápasy vyprodáno?
"Jako organizátor bych byl rád. Vypadá to, že plno bude."

Jak to bude se vstupenkami na místě? Seženou ještě diváci nějaké?
"Na místě seženou vstupenky určitě. Jak v pátek na ty kvalifikační zápasy, tak v sobotu na finálové. Do předprodeje jsme totiž nedali všechny vstupenky, ale máme i do prodeje na místě. Vstupenky navíc koupené na pátek platí na oba dny, tudíž i na ten finálový večer v sobotu."

V pátek probíhají kvalifikační zápasy, finálové o den později. Kolik Čechů podle vás postoupí do sobotních zápasů?
"Já bych si přál, aby postoupili všichni, ale musíme být nejen optimisti, ale také realisti. Osobně bych byl rád, kdyby se podařily dvě medaile, nejlépe zlaté. Ta konkurence je ale obrovská. V tom pyramidovém systému rozhoduje i štěstí v uvozovkách na los, či na zranění."

Máte nějakého svého favorita, kterému budete fandit?
"Já budu fandit všem sedmi Čechům."

Čestným hostem bude legenda MMA Fjodor Jemeljaněnko. Budou mít fanoušci možnost se s ním osobně potkat? Je v plánu například nějaká autogramiáda?
"Není úplně jisté, že Fjodor jako čestný prezident MS přiletí, protože má ve čtvrtek zápas. Já se ale držím toho scénáře, že přiletí. V tom případě se budeme snažit ho fanouškům přiblížit, aby měli možnost ho vidět. Určitě se ale nedostane na každého, zvlášť pokud bude ta hala plná. S pár fanouškama se třeba i vyfotí, ale rozhodně ne s každým. To není v našich silách, ani v jeho."

Kvůli zranění přišel Vít Vávra o soupeře. Je už zajištěna náhrada?
"Vít Vávra bude bojovat s Danem Širokým z Ostravy. Dneska ale vypadl definitivně ldar Rafigajev a nebylo už v našich silách sehnat náhradu. Diváci se tedy v sobotu mohou těšit na sedm finálových zápasů MS plus zápasy Široký-Vávra, Kozma-Bartl a hlavní zápas Petrášek-Marcina."

ČEŠTÍ BOJOVNÍCI NA MS V MMA

-61kg: Artur Mykytenko (PriMMAt gym)

-65kg: Ondřej Ballada (Aréna Kladno)

-70kg: Vítězslav Rajnoch (My Gym)

-77kg: Matúš Juráček (Pro7Sport)

-84kg: Miroslav Brož (Pro7Sport)

-93kg: Michal Kotalík (Junior Nymburk)

+93kg: Viktor Pavlíček (Pro7Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud