13. října 2014 • 13:26

Trenér Zulejky, která zemřela na Taxisu: Byl to nejlepší kůň ve stáji

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z velkých nadějí je obrovský smutek. Dostihový trenér František Zobal vyslal ze své centrály v Chotouni do boje ve Velké pardubické talentovanou klisnu Zulejku. Její životní příběh však skončil na Taxisu, navíc se při pádu vážně zranil žokej Josef Bartoš.



„Zulejka byl nejlepší kůň ve stáji,“ povzdychl si Zobal, který jako jezdec v roce 1976 Velkou pardubickou vyhrál s Limitem. „Rok a půl na ni ze zdravotních důvodů čekáme. Nakonec rok velké přípravy a těšení a dopadne to, jak to dopadne. Člověk se s tím musí v čase vyrovnat. Je to velká rána pro celý mančaft a majitele obzvlášť.“

Zulejka se stala po Cieszymirovi (2007) teprve druhým koněm, který Na Velkém Taxisově příkopu zahynul od úpravy překážky v roce 1976.

„Kobyla šla dobře, malinko tam na pravé straně zpomalili. Když jsem viděl odskok, asi odskočila brzo, proběhla živým plotem a spadla přímo do příkopu,“ říká Zobal, který odmítá, že by za tragédií stála přílišná náročnost obávané překážky.

Na Taxisově příkopu došlo letos při Velké pardubické k tragické události
Na Taxisově příkopu došlo letos při Velké pardubické k tragické události

„Stane se to. Nemůžeme to přisuzovat tomu, že by byl Taxis nějaký hrob. Bohužel, stalo se. Kobylka blbě odskočila a nedotáhla to až do konce,“ říká Zobal. „Je to korektní dostih. Když jsem ho jezdíval před čtyřiceti roky, byl daleko nebezpečnější. Tohle se stane i na lehčích skocích, že kůň blbě skočí a tragicky zahyne.“

Žokej Josef Bartoš, dvojnásobný šampion Velké pardubické z let 2006 a 2008, se při pádu ze Zulejky vážně zranil a byl odvezen do nemocnice. „Má rozštípnutý nos, čtyři štychy, krvácení do hlavy naštěstí není,“ uvedl žokejův otec Josef Bartoš starší.

„Můžeme jedině držet palce, ať Pepa dobře dopadne. To je důležité,“ říká Zobal.

VIDEO | Vzpomínka na Zulejku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud