26. října 2017 • 15:30

Plíšková padla na Turnaji mistryň s Ostapenkovou, ale postupuje. Dál jde i Venus

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karolína Plíšková si na Turnaji mistryň na závěr základní skupiny připsala první prohru, po dvou jasných vítězstvích podlehla v Singapuru Lotyšce Jeleně Ostapenkové 3:6, 1:6. Postup do semifinále i prvenství ve skupině už měla Plíšková zajištěné, naopak Ostapenková byla už před utkáním z dalších bojů vyřazena. Do semifinále jde po vítězství nad Muguruzaovou i Venus Williamsová.



V přímém souboji o druhé postupové místo z Bílé skupiny porazila veteránka Venus Williamsová 7:5, 6:4 nejlepší hráčku sezony Garbiňe Muguruzaovou. Sedmatřicetiletá Američanka oplatila o třináct let mladší Španělce porážku z letošního wimbledonského finále a v semifinále se utká s vítězkou Červené skupiny. Tou se v pátek stane buď Dánka Caroline Wozniacká, nebo Francouzka Caroline Garciaová.

V nezvyklé situaci, kdy v zápase nešlo o setrvání v turnaji, se Plíšková nedokázala správně zkoncentrovat. "Bylo to hodně zvláštní, hrálo se mi dost blbě. Do toho ona hrála extrémně dobře tím, že neměla co ztratit," poznamenala po utkání. Podobné pocity jako dnes zažívala jen na Hopmanově poháru, kdy také hrála zápasy, ve kterých o nic nešlo.

Zatímco v předchozích duelech s Američankou Venus Williamsovou i Španělkou Garbiňe Muguruzaovou ztratila Plíšková servis vždy pouze jednou, dnes ho proti vítězce letošního French Open neudržela hned pětkrát. V prvním setu vedla 3:2, ale poté již neuhrála ani game.

Ve druhé sadě turnajová i světová trojka rychle prohrávala 0:3. Pak sice čistou hrou snížila, avšak to bylo z její strany vše. Ostapenková zápas bez problémů dopodávala a po necelých 70 minutách proměnila první mečbol. Po dvou porážkách ve vzájemných zápasech porazila Plíškovou poprvé v kariéře.

Lotyška si díky premiérovému vítězství na turnaji zajistila prémii 153 tisíc dolarů. Naopak Plíšková přišla kromě finanční odměny o šanci připsat si navíc 125 bodů, které mohou být důležité v boji o post světové jedničky na konci roku.

V posledním zápasu dne se představí Květa Peschkeová, jež se spolu s Annou-Lenou Grönefeldovou pokusí zaskočit světové jedničky Martinu Hingisovou a Chan Yung-jan.

Dvouhra:

Bílá skupina:
Ostapenková (7-Lot.) - Karolína Plíšková (3-ČR) 6:3, 6:1,
V. Williamsová (5-USA) - Muguruzaová (2-Šp.) 7:5, 6:4.

1. Plíšková 3 2 1 4:2 2
2. V. Williamsová 3 2 1 4:3 2
3. Muguruzaová 3 1 2 2:4 1
4. Ostapenková 3 1 2 3:4 1

Hlaváčková s Babosovou jsou v  semifinále

Tenistka Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou porazily v úvodním utkání čtyřhry na Turnaji mistryň v Singapuru španělsko-slovinský pár María José Martínezová, Andreja Klepačová 6:3, 6:4 a postoupily do semifinále. V něm je čekají vítězky duelu mezi světovými jedničkami Martinou Hingisovou s Chan Yung-jan a Květou Peschkeovou s Annou-Lenou Grönefeldovou.

Turnajové trojky Hlaváčková s Babosovou v prvním setu dvakrát prolomily podání soupeřek, zatímco samy nečelily ani jednomu brejkbolu. Po dalším brejku v šesté hře druhé sady směřovala česko-maďarská dvojice k bezproblémové výhře, avšak za stavu 5:4 poprvé v zápase ztratila podání. Hned v dalším gamu ale Hlaváčková s Babosovou utkání po necelé hodině a půl ukončily.

Česko-maďarský pár si připsal šestnácté vítězství z posledních sedmnácti zápasů. Před cestou do Singapuru vyhrál moskevský Kremlin Cup, předtím byl ve finále v Pekingu a v září triumfoval v Québecu a Taškentu.

"Po US Open jsme odehrály spoustu zápasů, možná třeba na menších turnajích, ale dodaly nám hodně sebevědomí a zkušeností," uvedla po vítězství Hlaváčková. "Zápasy nic nenahradí. Jsou situace, které nenatrénujete, a dneska se to ukázalo. Za stavu 5:4 jsme dokázaly odehrát dobrý game, i když jsme to předtím nedoservírovaly. To proto, že máme tolik odehráno," řekla jednatřicetiletá česká tenistka, která byla v roce 2012 ve finále Turnaje mistryň s Lucií Hradeckou. Předloni spolu hrály semifinále a loni vypadly hned ve čtvrtfinále.

O sedm let mladší Babosová, s kterou začala Hlaváčková hrát na jaře po náhlém rozchodu s Číňankou Pcheng Šuaj, je při třetí účasti na Turnaji mistryň v semifinále poprvé.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Hlaváčková, Babosová (3-ČR/Maď.) - Martínezová, Klepačová (7-Šp./Slovin.) 6:3, 6:4.
13:30 V. Williamsová (5-USA) - Muguruzaová (2-Šp.),
poté Hingisová, Chan Yung-jan (1-Švýc./Tchaj-wan) - Peschkeová, Grönefeldová (6-ČR/Něm.).

Karolínu Plíškovou dnes čeká závěrečný třetí zápas v Bílé skupině na Turnaji mistryň.
Karolínu Plíškovou dnes čeká závěrečný třetí zápas v Bílé skupině na Turnaji mistryň.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud