Michal Kvasnica
19. února 2019 • 10:43

Hledá se parťák pro Kozáka! Liberec oslabil, shání náhradu za Ševčíka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liberec srážejí nevyrovnané výkony, jinak by už dávno do top šestky alespoň nakouknul. Příbram sice na úvod jara snadno přejel 4:0, v Ostravě při porážce 1:2 však ukázal ze svého potenciálu hodně málo. Trenéra Zsolta Hornyáka aktuálně pálí především pozice pod hrotem Liborem Kozákem. „Chybí nám tam nebezpečnost,“ uznává kouč Slovanu. Severočeši intenzivně shánějí posilu, mají na to poslední čtyři dny. Spekuluje se o příchodu nejmenovaného reprezentanta Gruzie.



Útočníka sehnali, zdravý Libor Kozák je zárukou kvality a gólů. Jenže musí mít podporu ostatních. Zatímco kraje v podobě Jakuba Peška a Romana Potočného (případně Filipa Oršuly a Tomáše Malinského) rovněž slibují agresivitu a produktivitu, horší je situace uprostřed.

Konkrétně pod hrotem na pozici číslo deset, kde Slovan po odchodu Petra Ševčíka do Slavie oslabil. „Zatím úplně spokojený nejsem, protože Petr pro nás svým tahem na bránu představoval půlku ofenzivní síly mužstva,“ uznává upřímně trenér Zsolt Hornyák.

Čekalo se, kdo klíčového záložníka nahradí, ale alternativ Slovan mnoho neměl. Volba nakonec padla na Aleše Nešického, jenž pod Ještěd zamířil v létě z druholigového Táborska. První dvě kola však ukázala, že kooperace s Kozákem ještě úplně neladí. „Aleše si vážím, ale potřebujeme větší nebezpečnost a dynamiku,“ říká kouč.

Nešický je totiž úplně jiným typem hráče než Ševčík, který byl schopný běhat s míčem od vápna k vápnu, obsáhnout obrovský prostor a pak distribuovat (před)finální přihrávky. Spojuje je pouze technická zdatnost, kontrola balonu, přehled ve hře. Možná i proto, že oba fotbalově vyrostli v Sigmě Olomouc. 

Liberec má tři varianty

Kapitán Radim Breite, jenž z pozice defenzivního záložníka kryl oběma záda, však téma odchodu opory již řešit nechce. „Za dobu, co jsem ve Slovanu, se mě na to ptalo už tolik lidí, ale já to prostě neřeším. Hráči odcházejí, přicházejí, zůstal jsem tady už jen s Ondrou Karafiátem, ale musíme se s tím poprat. Ten, kdo odešel, už to za nás neodehraje. My musíme být úspěšní i tak, ne se vymlouvat na to, že nás neustále někdo opouští,“ podotýká rázně.

Otázkou je, jak Severočeši nakonec bolavé místo vyřeší. Varianty jsou tři.
Do 22. února má klub čas sehnat posilu odjinud. „Ještě stále máme pár dní na to, abychom ten post nějak obsadili. Pracujeme na tom,“ potvrzuje Hornyák. Zda to bude neznámý Gruzínec s reprezentačními zkušenostmi, o kterém se spekuluje, či někdo jiný, není zatím jasné.

Další možností je vysunout výš někoho z hráčů, kteří hrají v záloze. Breite to nebude, jelikož se jedná o klasický štít, který rozráží útoky soupeře. Předpoklady však má především Liberijec Oscar, který na desítce nastupoval už za předchozího trenéra Davida Holoubka. Dvacetiletý šikula umí originálně vyřešit finální fázi, s robustnějším Kozákem by mu to mohlo klapat.

Varianta s Oscarem na desítce navíc otevírá prostor pro trvalé zařazení Kamsa Mary do sestavy vedle Breiteho. Právě guinejský dlouhán byl nejlepším hráčem Liberce v posledním utkání v Ostravě. „Mile mě překvapil, protože hrál velmi dobře,“ chválí i Hornyák. Oba středopolaři tmavé pleti jsou zatím jednoznačně největším jarním pozitivem Slovanu.

Vyloučena však není ani změna rozestavení a ústup od obvyklého 4–2–3–1. V reálu by to znamenalo, že by se ke Kozákovi posunul druhý klasický útočník a podhrotová pozice by „zmizela“. Na větší šanci čeká Petar Musa, Jan Pázler či Filip Oršula.

STŘEDNÍ ZÁLOŽNÍCI SLOVANU 
Radim Breite (29 let, 103 zápasů, 8 gólů, 5 asistencí)
Kamso Mara (24 let, 18 zápasů, 1 gól, 1 asistence)
Murphy Dorley Oscar (20 let, 24 zápasů, 2 góly, 1 asistence)
Aleš Nešický (26 let, 10 zápasů, 1 gól, 1 asistence)

SESTŘIH: Baník - Liberec 2:1. Ostrava překonala komplex a má první tři jarní body
Video se připravuje ...

Baník - Liberec: Kozák v dobré pozici střílel vysoko nad bránu
Video se připravuje ...

Liberec - Příbram: To je debut! Kozák pohotově zužitkoval přesný centr, 4:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud