25. ledna 2022 • 09:50

Saúdskoarabská firma kupuje ESL Gaming a FACEIT za 33 miliard korun

Autor: Jan Hrušovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Esportový gigant a pořadatel turnajů ESL Gaming mění majitele, od švédské herní společnost MTG ho za miliardu dolarů kupuje saúdskoarabská firma Savvy Gaming. Zprávu přinesly v pondělí večer německý deník Handelsblatt a web Sports Business Journal.



Značka ESL Gaming vznikla v průběhu roku 2020, když se pod ní spojily dva organizátoři turnajů ESL a DreamHack, kteří pořádají turnaje jako Intel Extreme Masters, ESL One, ESL Pro League a největší LAN turnaj na světě DreamHack ve švédském Jönköpingu.

Saúdskoarabská společnost dále kupuje i turnajovou platformu FACEIT, za kterou zaplatí 500 milionů dolarů. Celkem tak utratí 1,5 miliardy dolarů (v přepočtu téměř 33 miliard korun) za dva důležité hráče na poli esportu. 

V Savvy Gaming  působí na pozici ředitele Brian Ward, který dříve pracoval jako seniorní viceprezident v herním studiu Activision. Firma spadá do saúdskoarabského státní fondu Public Investment Fund (PIF), který v minulém roce převzal anglický fotbalový klub Newcastle United a mezi jehož klíčové postavy patří korunní princ Saudské Arábie Muhammad bin Salmán. 

Není to poprvé, co se saúdskoarabské firmy snaží vstoupit do dynamicky se rozvíjejícího oboru esportu. Už v roce 2020 se dánský pořadatel turnajů BLAST snažil uzavřít partnerství s futuristickým městem a technologickou zónou NEOM. 

Proti tehdejšímu obchodu se ale zvedla velká vlná nevole. Tlak veřejnosti se stupňoval především kvůli porušování lidských práv a vystěhování kmene Howaytat, který sídlil v místech, kde se staví město NEOM.

BLAST nakonec od dohody odstoupil, stejně se o několik hodin zachovala i evropská soutěž v League of Legends LEC, která taktéž jednala o partnerství s městem v Saúdské Arábii.  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud