Stanislav Hrabě
30. září 2015 • 15:13

(Ne)viditelný gól na Dukle? Česká výzva pro Jestřábí oko

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen asistent David Hock byl přesvědčený, že míč po hlavičce útočníka domácího týmu Tomáše Bergra proklouzl v utkání Dukla – Brno (1:2) celým objemem za brankovou čáru. Ostatní aktéři či prohlížeči videozáznamů se pouze domnívají, že tak (ne)bylo, ovšem prokazatelný záběr, že gól lze označit za regulérní, chybí. Další výzva, aby nedokonalé lidské oko vystřídala neomylná technika.



V anglické Premier League se nazývá Hawk-Eye (jestřábí oko), v německé bundeslize GoalControl, ve francouzské Ligue 1 La technologie sur la ligne de but. Technologie, které jasně a prokazatelně určí, zda míč byl celým objemem za brankovou čárou. Osvědčila se na loňském mistrovství světa v Brazílii a cenné služby odvádí i ve třech vyspělých evropských soutěžích. „V Synot lize jednou bude taky,“ prorokuje Tomáš Bárta, ředitel Oddělení TOP soutěží FAČR.

Zatím jsou tyto situace víceméně plně v kompetenci asistentů, kteří mají nejlepší úhel na posouzení. „V 99 procentech případů,“ říká Miroslav Zlámal, bývalý vynikající asistent, jehož schopnosti byly uznávány i v soutěžích UEFA. „Málokdy se stane, že má hlavní lepší postavení,“ uvádí z praxe.

Dohoda je proto jasná. „Jakmile asistent dojde k přesvědčení, že míč byl za brankovou čárou, nespojuje se s hlavním pomocí komunikačního zařízení a automaticky běží k půlicí čáře, čímž dokládá, že padl gól,“ popisuje. Přesně tak učinil i David Hock na Julisce. Co když se však mýlil? Brněnský brankář Martin Doležal byl přesvědčen, že míč vyrazil ještě na čáře.

Dukla - Brno: Sporný gól Tomáše Bergera na 1:0
Video se připravuje ...

Jelikož žádný videozáznam nesnímá situaci z lepší pozice, než byl asistent Hock, prokázat pochybení muže s praporkem nelze. Řešení je jediné: technologie. „Pokud se ligové shromáždění na tom usnese, bude i u nás povinná,“ říká ředitel Oddělení TOP soutěží FAČR Tomáš Bárta. „Zakotví se do licenčních požadavků a bude povinnou součástí vybavení,“ dodává.

Brání tomu ovšem náklady. V německé bundeslize kluby instalaci v prosinci 2014 odmítly, protože cena na jeden stadion 250 tisíc eur (6,8 milionu korun) jim připadala drahá. Když klesla na 134 tisíc eur (3,6 milionu) přijaly ji. Od nové sezony má GoalControl každý stadion.

„Tolik stojí přibližně vyhřívaný trávník,“ přepočítává sumu ředitel Bárta. „Pro některé české kluby, které nejsou tak bohaté, je to částka přestavující dva měsíce činnosti,“ upozorňuje. „Je to tedy otázka peněz,“ zdůrazňuje. Zároveň je ovšem přesvědčen, že časem se stane „jestřábí oko“ povinným vybavením.

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Brno 1:2. Řezníček opět pálil
Video se připravuje ...

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Dvě osmičky, ale hity kola sudí zpackali
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud