23. března 2016 • 09:50

Pelta o lize: Nový sponzor přinese víc peněz, šéfem by mohl být Svoboda

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Synot coby generální sponzor nejvyšší soutěže ukončí partnerství ke konci této sezony. Bez jména však liga nezůstane. „V relativně krátkém horizontu, do 10. dubna, bychom chtěli mít jasno,“ říká Miroslav Pelta, předseda fotbalové asociace a hlavní vyjednavač. „Mám z toho dobrou náladu, jsem optimista a rýsuje se to. Jednání probíhají na té nejvyšší úrovni, ne u nějakých místních ředitelů. Sponzorství by mělo být vyšší než u Synotu,“ říká. Přitom Synot platil šedesát milionů korun ročně.



Ta klíčová otázka pochopitelně zní: kdo to bude? Nezbývá než spekulovat, ale v zákulisí se řeč opakovaně stáčí na dva subjekty. Kellnerovu společnost O2 a firmu z Číny, dost možná „slávistickou“ CEFC.

S Petrem Kellnerem, který má víc peněz než kterýkoli jiný Čech, jednal Pelta minulý týden v Liberci na zápase hokejového play off. „Ano, měli jsme možnost se spolu na hokeji bavit, i na téma fotbal a televizní a reklamní práva,“ potvrdil Pelta.

S čínskou stranou je také v úzkém kontaktu, o víkendu se navíc zúčastní oficiální večeře s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. „Jsem pozvaný prezidentem Zemanem , spolu s Pavlem Nedvědem,“ řekl Pelta. „Chceme rozvíjet spolupráci, čínský prezident je obrovský příznivec fotbalu.“

Při jednání o příštím sponzorovi vstupuje do hry nová skutečnost, a sice budoucí samostatná liga, která se i marketingově osamostatní od léta 2018. To však prý Peltu nelimituje. „Dojednávám minimálně čtyřletou smlouvu se čtyřletou opcí,“ prohlásil.

Šéf samostatné ligy? Vypadá to na Svobodu, říká Pelta

Profesionální kluby a fotbalová asociace se dohodly na odluce, od příští sezony si Ligová fotbalová asociace (LFA) bude řídit své soutěže sama. Zbývají právní úkony, spíše formální odsouhlasení a pak – volba nového šéfa ligy.

V tuto chvíli to vypadá, že se jím stane Dušan Svoboda, aktuální předseda LFA a Ligového shromáždění, který za kluby rámcovou smlouvu o odluce dohadoval. „Svého předsedu si zvolí kluby samy, ale nejvíc se tomu věnoval Dušan Svoboda a cítím vůli, aby to dělal on,“ prohlásil předseda asociace Miroslav Pelta. „Je to velký zodpovědnost, vzniknou problémy. Je potřeba někdo, kdo má za sebou silný klub a silného majitele, což tady platí,“ doplnil Pelta.

Svoboda je místopředsedou Sparty.Volba příštího předsedy ligy proběhne patrně nejdříve po 20. květnu, kdy se koná valná hromada FAČR, na níž proběhne finální odsouhlasení samostatné soutěže.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud