Jan Vacek
20. srpna 2016 • 12:44

Jistota Sparty. Skvělý Koubek si vychytal jedničku a odstavil Bičíka

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozitiv, která by si Sparta mohla odnést ze čtvrtečního úvodního duelu play off Evropské ligy proti Sönderjyske (0:0), není mnoho. Jedno by se ale přece jen našlo. A v kontextu celé sezony může být ohromně důležité. Vzestup formy totiž potvrdil Tomáš Koubek (23). Talentovaný gólman se nenápadně posunul do role jedničky Sparty, skvělým výkonem si navíc získanou pozici ještě víc upevnil.



Tři zápasy, tři čistá konta. Od chvíle, kdy Tomáš Koubek vstoupil v ligovém utkání s Teplicemi do branky, nemusel balon ze své sítě dolovat ani jednou. Z brankáře sálá klid a obrovské sebevědomí.

Dokumentoval to i v souboji proti Sönderjyske, kdy byl nejlepším hráčem Sparty. „Pro gólmana i obranu je každá nula povzbuzením,“ prohodil po utkání skromně.

Ještě před pár týdny přitom byla jeho pozice diametrálně odlišná. Když Letenští opouštěli letní soustředění v Rakousku a vstupovali do nové sezony, karty v brance byly rozdány jasně. Jedničkou je nadále zkušený David Bičík , navrátilec z hostování Koubek v pozici muže, který bude ostřílenějšímu parťákovi krýt záda.

Leckdo by z takové situace nebyl nadšený. Koubek měl za sebou vynikající sezonu na hostování v Liberci, zářil v Evropské lize a probojoval se i na pozici třetího brankáře reprezentačního áčka. Zcela logicky se proto do Sparty vracel s ambicí chytat .

Jakmile však viděl, že začne jako dvojka, nijak se tím nenechal pohltit. Dál pracoval na sto procent, držel si dobrou náladu a vyčkával. „Jsme maximálně spokojení s tím, jak Tomáš na trénincích pracuje. Jeví se výborně,“ chválil v průběhu přípravy trenér Zdeněk Ščasný, který na rodákovi z Hradce Králové oceňuje i kvalitní hru nohama.

Teplice - Sparta: Potočný překonal zeď, ale Koubek Spartu podržel
Video se připravuje ...

Trpělivost se Koubkovi vyplatila

Trpělivost se nakonec vytáhlému brankáři vyplatila. Úvod sezony totiž nezastihl Spartu ani Bičíka v ideálním rozpoložení. Zkušený gólman inkasoval laciný gól v obou duelech 3. předkola Ligy mistrů se Steauou Bukurešť, své spoluhráče nepodržel. Když po vyřazení Ščasný překopal sestavu pro utkání v Teplicích, v brance už stál Koubek.

Ihned sebral čisté konto, to samé o týden později na Bohemians. Ve čtvrtek pak svou pozici potvrdil. Jako jeden z mála snesl Koubkův výkon přísné měřítko, své představení navíc korunoval refl exivním zákrokem, kdy nohou zabránil téměř jistému gólu po hlavičce Marca Dal Henda. „Myslím si ale, že za čtrnáct dní bude jedno, jakým způsobem ta nula vznikla. Pro mě je to pozitivní v tom, že proti Sönderjyske to byl asi nejtěžší zápas, který jsem v sezoně odchytal,“ prohodil po utkání.

Ačkoli je nyní jasné, že v brance pro nejbližší zápasy zůstane, jedničkou oficiálně jmenován nebyl. „Já bych to úplně takhle nepojmenoval. Ale na druhou stranu Tomáš odchytal oba zápasy s nulou a výborně, tak teď není důvod něco měnit,“ prohlásil po utkání s Bohemians kouč Ščasný.

Jedním z důvodů, proč k tomu nedošlo, může být i skutečnost, že má David Bičík v kabině ohromně silnou pozici. Spoluhráči ho zvolili nejlepším h r á -č e m minulé s e z o -ny, mezi parťáky je mimořádně oblíbený. V tuhle chvíli ovšem platí, že je až druhý v řadě.

Tolik čistých 3 kont v řadě za sebou si připsal gólman Sparty Tomáš Koubek.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Koubek: Tohle byl nejtěžší zápas z těch tří, co jsem chytal
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Sparta 0:2. Výhru favorita vystřelil Juliš s Dočkalem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud