25. května 2018 • 09:22

Došlo k dohodě o dluzích majitele Slavie! Oslava výhrou, napsal Tvrdík

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace kolem majitele pražské Slavie se po týdnu nejistoty opět zklidní. Skupina J&T uzavřela dohodu s čínskou CITIC Group o odkoupení pohledávky investiční skupiny J&T vůči CEFC Europe, která je majoritním vlastníkem pražského klubu. Firma ovládaná CITIC navíc získá 9,9 procenta J&T Finance Group. Dohodu potvrdil také šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na Twitteru. "Oslava zítra výhrou v Teplicích," zmínil Tvrdík zápas posledního kola Het ligy, ve kterém bude chtít Slavia potvrdit druhé místo a postup do předkola Ligy mistrů.



CEFC dluží skupině J&T 11,5 miliardy Kč. J&T minulý týden převzala její aktivity v Česku a dosadila krizový management včetně předsedy dozorčí rady Sparty Dušana Palcra, protože dluhy Číňané podle J&T nezaplatili v termínu. Čínský státní konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podíl 49 procent.

 

Skupina podle zdroje agentury ČTK v J&T postupně začne uvolňovat zastavený majetek CEFC.  Také kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář ČTK sdělil, že v průběhu dnešního dne budou vyplaceny půjčky CEFC u J&T a uvolněny veškeré zástavy. Ze CEFC Europe bude dnes odvolán management, který tam dosadila J&T, dodal Mynář.

Soudí, že "částečné peripetie" na obou stranách zavinili právníci a je rád, že mnohatýdenní úsilí o převzetí pohledávek bylo završeno. "To znamená, že s definitivní platností společnost CITIC Group převzala všechny aktivita společnosti CEFC Europe," uvedl Mynář. 

Čínská CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, kromě Slavie ovládá stadion v Edenu, pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč). 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud