Radek Špryňar
18. ledna 2022 • 10:50

Ligové kluby žijí ve strachu z testů, další omezení diváků (zatím) ne

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal je na špičkách. Panují reálné obavy, aby s přechodem na vládou nařízený režim pravidelných testů nepadala mužstva do karantén, což by mělo negativní dopad na přípravu před startem jarní části ligy. Nakažlivý omikron straší. „Věřím, že přípravy týmů to naruší co nejméně, zejména v kombinaci s tím, že je drtivá většina hráčů plně očkovaných,“ modlí se Dušan Svoboda, předseda LFA. Jedna dobrá zpráva? Snad definitivně je odvráceno další snížení počtu diváků na stadionech.



V hokejové extralize jsou momentálně v pětidenním karanténním módu čtyři mužstva, České Budějovice v něm setrvaly i po zákonné lhůtě. Úřadující šampion Třinec má dny bez zátěže za sebou a vrací se do plného provozu. Je pravděpodobné, že v dalších dnech „ulehnou“ i další týmy. Odkládají se zápasy, přesouvají se na jiné termíny.

Co fotbal? Žije v nejistotě. Ve strachu. Čeká se, jak mužstva zasáhne vládou nařízená povinnost pravidelného a opakovaného testování. Doteď bylo na klubech, jaký režim měly v přípravě nastavený. Třeba Sparta hráče pravidelně testovala, většina prvoligových celků nikoli. Zejména kvůli vysoké proočkovanosti.

Teď se ale věci mění. S vyšší kadencí testů a s šířením nakažlivějšího omikronu budou záchyty s vysokou pravděpodobností přibývat. Kluby se děsí, aby je hygiena neposílala do karantén. Tím by došlo k dramatickému narušení tréninkového procesu před začátkem jarní části FORTUNA:LIGY.

Ligové hity mimo TOP trojku: Almási, brazilské duo i zlínské mládí
Video se připravuje ...

„Obava je samozřejmě na místě. Kluby se nemohou uzavřít do bublin. Hráči žijí civilní životy, všichni mají rodiny, jejich děti chodí do škol a školek, partnerky do práce. Nicméně věřím, že přípravy týmů to naruší co nejméně, zejména v kombinaci s tím, že je drtivá většina hráčů plně očkovaných,“ říká Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace řídící profesionální soutěže v tuzemsku.

Momentálně relativně v klidu jsou mužstva, která absolvují soustředění v teple. Slavia se do portugalského Algarve vypravila krátce po zahájení zimního bloku, Sparta odletěla do Španělska v neděli, i další týmy pobývají na jihu nebo se tam v brzké době chystají. Testovací povinnost se jich bude týkat až po návratu. Některé celky, třeba Plzeň nebo Mladá Boleslav, se rozhodly pro čistě tuzemskou přípravu. Dvěma kontrolním odběrům ze sliznice týdně se nevyhnou.

Jako v předchozích měsících mají klíčové slovo jednotlivé krajské hygieny, to ony budou rozhodovat o případné karanténě. Otázka zní: při kolika pozitivních nálezech v ní spočine celý tým. „Žádná hranice v tuto chvíli není stanovena. Místně příslušná hygienická stanice vyhodnotí další postup podle toho, zda se jednalo o pozitivní nález zachycený antigenním samotestem nebo testem PCR provedeným v laboratoři,“ vysvětluje Svoboda.

V pondělí se v klubech poprvé testovalo, významnější záchyty nikdo nehlásil. Vypadá to nadějně, jenže masivní rozjezd varianty omikron se očekává v dalších dnech a týdnech. Snad nebude platit sportovní rčení, že první vyhrání z kapsy vyhání.

Katastrofa (zatím) zažehnána, co kompenzace?

Na fotbal, a obecně celý sport v Česku, se v předchozích dnech valila ještě jedna smrtící lavina. V plánu ministerstva zdravotnictví bylo víc přiškrtit hromadné aktivity a snížit počty diváků v arénách oproti současné tisícovce. „Kvůli mutaci omikron navrhovalo ministerstvo zdravotnictví zpřísnění opatření maximální účasti na sto lidí a ještě za podmínky tří dávek očkování,“ líčí snahy resortu Petr Fousek, předseda FAČR.

Proto se pustil do rokování s představiteli Národní sportovní agentury a hrozící katastrofa byla naštěstí odvrácena. I nadále platí, že nepřekročitelnou hranicí je tisíc diváků na jednu sportovní akci. Dokonce se jedná o navýšení limitu.

„Pro kluby z F:L, pro které je vstupné ekonomicky podstatné, je to i tak likvidační. Předpokládám, že Slavia proti Fenerbahce nebo Sparta proti Partizanu by svá utkání vyprodaly, takhle budou v mnohamilionové ztrátě. Proto úzce spolupracujeme s NSA a pro ministerstvo zdravotnictví připravujeme návrh bezpečných podmínek, za kterých by mohla liga pokračovat s vyšší povolenou návštěvností,“ vysvětluje Fousek.

Jedna věc je stav budoucí, jenže vážné dopady na pokladny klubů měla řada měsíců v roce 2021. Namístě jsou kompenzace. A to i proto, že kluby zákonná pravidla respektují a dodržují. Za rok 2020 byly v rámci vládního programu částečně proplaceny na přelomu ledna a února.

„Uvědomujeme si závažnost aktuální situace, že sport dnes není hlavní prioritou pro vládní představitele, a jsme připraveni respektovat všechna opatření. Na druhé straně bychom ale rádi věděli, jak budou kompenzovány finanční ztráty, kterými zákazem vstupu diváků na stadiony profesionální sport dlouhodobě jednoznační trpí,“ ptá se Svoboda.

Další jednání na trase fotbal – NSA – ministerstvo zdravotnictví jsou nevyhnutelná.

Svoboda: Prioritou je zajištění přípravy

„Ihned po jmenování nové vlády jsme oslovili nového ministra zdravotnictví a byli jsme odkázáni na paní hlavní hygieničku, se kterou jsme v kontaktu. Nyní je pro nás prioritou zajištění plnohodnotné sportovní přípravy všech týmů. Tady je třeba si uvědomit specifikum kolektivního profesionálního sportu, který se liší oproti běžným pracovním kolektivům. Při karanténě pro jeden tým je

totiž ovlivněno i fungování jeho nejbližšího soupeře a potažmo regulérnost celé soutěže. Přitom většina hráčů je plně očkovaných, respektujeme pravidelná testování v klubech, akceptujeme všechna další nutná opatření a děláme maximum. Byli bychom rádi, kdyby tento náš dlouhodobý postoj byl zohledněn a jednotlivá utkání bylo možno sehrát a soutěže dokončit.“

Dušan Svoboda, předseda LFA

Dloubák: Nabídky za Beauguela Plzni nestojí za přestup. Kontaktovala Jurečku, ten licituje
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 16. 12. 2021
20:36
16. 12. 2021
Fotbal

Odložené zápasy v Premier League přibývají. Další změny si vyžádalo pokračující šíření nákazy v týmech Brentfordu, Watfordu a Norwich City. Ze sobotního programu tak kromě utkání Manchester United - Brighton vypadnou i duely Southampton - Brentford, Watford - Crystal Palace a West Ham - Norwich City. V neděli proti Evertonu nebude hrát ani Leicester, který přišel už o čtvrteční souboj s Tottenhamem.

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
18:30
16. 12. 2021
Svět

Pilot formule 1 Charles Leclerc se podruhé v letošním roce nakazil koronavirem. Jezdec Ferrari měl pozitivní test po návratu ze závěrečné Grand Prix sezony v Abú Zabí a je v izolaci doma v Monaku. Oznámili to dnes zástupci italské stáje. Čtyřiadvacetiletý Leclerc prodělal covid-19 poprvé už v lednu před startem sezony. Nyní mu vyšly pozitivně testy znovu, podle Ferrari má mírné příznaky nemoci. O závěrečný závod roku ve Spojených arabských emirátech přišel kvůli koronaviru pilot Haasu Nikita Mazepin. Leclerc na okruhu Yas Marina zůstal i po nedělní Velké ceně, v níž obsadil 10. místo, aby se zúčastnil následného testování pro Pirelli.

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
16:56
16. 12. 2021
Fotbal

Problémy s pozitivními hráči má i Real Madrid. Klub vydal prohlášení, v němž informuje, že do izolace musí křídelníci Marco Asensio, Gareth Bale, Rodrygo a brankář Andrij Lunin. Pozitivní test měl také asistent trenéra a jeho syn Davide Ancelotti. K nárůstu případů v týmu lídra španělské ligy došlo jen den poté, co se covid-19 objevil u Luky Modriče a Marcela. Zatím není jasné, jak se situace v mužstvu projeví na programu klubu pro závěrečná dvě kola před zimní pauzou. Real by měl v neděli odehrát zápas proti Cádizu a příští středu uzavřít letošní rok duelem s Bilbaem.

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
16:50
16. 12. 2021
Fotbal

O víkendu nebudou hrát ani fotbalisté Manchesteru United, kteří měli v Premier League na programu duel s Brightonem. V úterý už nemohli odehrát duel na hřišti Brentfordu. "Vzhledem k počtu hráčů a členů realizačního týmu v izolaci kvůli koronaviru jsme neměli jinou možnost, než požádat o změnu termínu," uvedl klub z Old Trafford. Podle informací médií měli United na zápas s Brentfordem k dispozici jen devět hráčů áčka, pro sobotní duel jich zůstalo jen sedm.

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
15:51
16. 12. 2021
Fotbal

Švédští fotbalisté, kteří budou v semifinále play off o mistrovství světa 2022 v Kataru soupeřem českých reprezentantů, přišli kvůli obavám z koronaviru o lednový přípravný kemp v portugalském Algarve. Zástupci národního svazu soustředění zrušili kvůli těžko předvídatelné situaci kolem šíření nemoci covid-19. Neskuteční se ani plánované přípravné utkání s Finskem.

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
15:06
16. 12. 2021
Hokej

Za poslední dva dny více než třicet pozitivně testovaných hráčů. Týmy padají do karantén, odkládají se zápasy. Pravidla se dramaticky zpřísňují. To vše rapidně snižuje pravděpodobnost, že se za měsíc začnou borci z NHL přesouvat na olympiádu do Pekingu. Šance každým dnem klesá. Na listině nakažených je také obránce Radko Gudas. Více čtěte ZDE>>>

Radko Gudas je v karanténě, spoustu nakažených má i Calgary
Zprávy ze dne 16. 12. 2021
14:05
16. 12. 2021
Fotbal

Zastavte program Premier League během nadcházejícího víkendu. To požaduje trenér Brentfordu Thomas Frank kvůli rostoucímu počtu covidových případů v týmech nejvyšší anglické soutěže. „Případy covidu nám rostou  přes střechu, každý se s tím potýká. Odložit následující ligové kolo a zápasy Ligového poháru dá každému čtyři dny až týden, aby se vzpamatoval.“ Situace ve fotbale je podle něj komplikovanější než v jiných odvětvích. „Tady potřebujete být v kontaktu. Doktoři potřebují být u hráčů, jsme spolu v šatně, cestujeme autobusy, takže je pro nás trochu těžší pracovat z domova,“ uvedl s nadsázkou kouč nováčka Premier League.

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
13:30
16. 12. 2021
Hokej

Únorová olympiáda s nablýskanými hokejovými hvězdami dál civí v mlze. Ačkoli hráči zdůrazňují, že na Hry mermomocí chtějí, do jejich pohledu na věc se vkrádá nejistota, rozpaky a obavy. Od vedení NHL mají stále zelenou pro Peking. „Ale na vlastní riziko. Hráči musí počítat s možnými potížemi a dopady,“ reaguje zpoza oceánu Petr Nedvěd. Generální manažer reprezentace je v kontaktu s klíčovými českými borci, pohybuje se i v zákulisí manéže NHL, odkud získává cenné informace. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
13:56
16. 12. 2021
Fotbal

Dnešní zápas anglické Premier League mezi Leicesterem a Tottenhamem se kvůli rozšíření nákazy koronavirem v domácím týmu neuskuteční. Jde již o čtvrtý ligový zápas za poslední dny, který byl v Premier League kvůli onemocnění COVID-19 odložen. Představitelé Leicesteru se snažili utkání přeložit již dříve, neboť podle trenéra Brendana Rodgerse mají kvůli koronaviru a zranění mimo hru devět hráčů, pro Tottenham mělo jít o první zápas po skončení karantény. Trenér Antonio Conte má podle svých slov k dispozici nicméně stále jen 16 trénujících fotbalistů včetně několika mladíků.

Zprávy ze dne 16. 12. 2021
13:00
16. 12. 2021
Fotbal

Další anglický tým v covidovém ohrožení. Podle serveru goal.com měli tři fotbalisté Chelsea pozitivní test na koronavirus. Zpráva přichází poté, co spolu celý kádr ve středu společně trénoval a před dnešním zápasem proti Evertonu. Dva pozitivní případy hlásí také ženský tým ze Stamford Bridge.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud