Premium
4. července 2022 • 05:00

Nová nabídka lize? Další stovky milionů, ale i otazníky a hra s čísly

Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V ostrém souboji o marketingová práva na fotbalovou ligu mezi Fortunou a Tipsportem před víkendem přišla druhá jmenovaná sázkovka s dalším návrhem. Lize a klubům nabízí během pěti let vyplatit přes 900 milionů korun. V nové verzi Tipsportu je ale i pár nejasností a otazníků i jedna podstatná změna – v rámci partnerství chce získat i práva na přímé přenosy pro sázkové kanceláře ze všech ligových zápasů - takzvaná betting rights.



Jen pár dnů po mediální přestřelce mezi Fortunou, Ligovou fotbalovou asociací a Tipsportem přichází druhé kolo šachové partie s lehkými prvky MMA. Vedle nezvykle tvrdých vyjádření do toho přichází i ne úplně přehledná hra s čísly ve spojení s „mixováním“ marketingových a streamovacích práv.

Co v nabídce, kterou Tipsport rozeslal klubům a Jaroslav Tvrdík po Twitteru veřejnosti, podstatného stojí? Tipsport nabízí během pěti let vyplatit lize a klubům následující:

1. Za marketingová ligová práva ročně 150 milionů korun, navíc k tomu ale chce i práva na streamy ze všech zápasů, které by pro sázkaře umístil na svůj web.

2. Nabízí mezi kluby I. a II. ligy, které ještě nemají s nějakou sázkovkou kontrakt, rozdělit ročně dalších až 30 milionů korun. Nyní podle informací iSport.cz podobnou částku vyplácí pražské Spartě a není jasné, zda toto partnerství bude od sezony 2023/24 pokračovat.

3. Nabízí také vyplatit LFA 10 milionů korun, pokud by Fortuna po lize tuto částku za neuskutečněné plnění z covidových dob vyžadovala.

Celkem je to potenciálně až 910 milionů korun za pět let. Tipsport navíc tvrdí, že při uzavření partnerství by netrval na oborové exkluzivitě směrem ke klubům. Toho se přitom obával podle dřívějšího vyjádření šéf LFA Dušan Svoboda.

Považoval by takové omezení za krajně nevýhodné. Proč mimo jiné? Protože na český trh míří z Řecka sázková kancelář Betano, která je částečně propojena se Sazkou. A čeká se, že při své snaze rozparcelovat jinak český sázkařský trh vstoupí velmi rázně i do fotbalu. A to je pro kluby šance na nové příjmy.

Betting rights? Ale jaká a za kolik?

Nabídka Tipsportu je v celkovém objemu peněz určitě největší, jakou kdy sázková společnost české lize přednesla. Má nicméně i několik háčků a otazníků. Ten první a zásadní se týká právě betting rights, které Tipsport oproti současnosti spojuje do jednoho balíčku s marketingovými právy.

Pokud totiž platí, že Tipsport chce dát za titulární partnerství s ligou 120 milionů korun, jak deklaroval už dříve, na streamy pro sázkové kanceláře tu zbývá 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud