Jonáš Bartoš
26. listopadu 2022 • 04:55

Jak si vedly posily Plzně: jednička z Hradce, průšvih i otazník pro jaro

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Viktoria Plzeň před startem hektické sezony v létě přivedla postupně čtrnáct fotbalistů. Dostat se do užší rotace trenéra Michala Bílka není pro žádného z nových hráčů jednoduché. Některé zabrzdilo zranění, jiné velká konkurence, jedna z nových tváří se vlastním úletem připravila o místo v kádru. Kdo se v mistrovském kádru prosadil, jaký obchod naopak skončil průšvihem?

  • Václav PILAŘ

    záložník, 33 let
    známka Sportu: 3

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 12
    Minuty: 424
    Góly: 1
    Asistence: 0
    iSport Index: 5,57 (86. místo)

    Pilařovi po návratu z Jablonce vydrželo celý podzim křehké zdraví, což je zásadní a pozitivní informace. Technicky zdatný šikula by si jistě přál víc prostoru. Odehrál dvanáct zápasů a trefil se proti mateřskému Hradci, nicméně pouze šestkrát v lize odehrál alespoň poločas. Drobný záložník ale maká ve prospěch týmu, uplatňuje zkušenosti a klid na balonu, trenér Bílek se na něj může spolehnout. Ve velké konkurenci určitě oddře přípravu nadoraz, aby se na plac v novém roce dostal ještě častěji.

  • Kristi QOSE

    záložník, 27 let

    známka Sportu: 5

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 1
    Minuty: 45
    Góly: 0
    Asistence: 0
    iSport Index: 4,06 (327. místo)

    Největší flop plzeňského léta. Střední záložník absolvoval s týmem kompletní letní přípravu, dostával prostor. Trenéry ale nepřesvědčil, navíc nezapadl do kolektivu. Konečnou znamenal úlet v zápase třetiligového béčka. Na konci srpna proti Admiře napadl sudího Marka Pilného, následoval čtyřměsíční distanc. Plzeň zareagovala ukončením smlouvy, horkokrevný Albánec si musí hledat nové angažmá. Na západě Čech stihl za první tým pouze tři ostré zápasy, větší prostor dostal pouze v prvním poločase proti Pardubicím.

  • Martin JEDLIČKA

    brankář, 24 let

    známka Sportu: -

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 0
    Minuty: 0
    Nuly: 0
    Inkasované góly: 0

    Nadějný gólman čeká na šanci. V plzeňské brance dominuje Jindřich Staněk, v ostrém zápase pustil do akce pouze Mariána Tvrdoně. Jedlička naskakoval v přípravě, tvrdě trénuje pod dohledem Matúše Kozáčika. Jedlička potřebuje chytat, pokud ale v Plzni zůstane zdravý Staněk, cesta do brány je složitá. Do budoucna může pomoct případné hostování, aby sbíral zápasové minuty a potřebné zkušenosti.

  • Jan KLIMENT

    útočník, 29 let  

    známka Sportu: 2

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 6
    Minuty: 272
    Góly: 3
    Asistence: 0
    iSport Index: 6,36 (225. místo - neodehrál alespoň polovinu zápasů)

    Plzni se jeho příchod vyplatil už jen tím, že v play off o Ligu mistrů trefil postupový gól do sítě Karabachu. Jan Kliment stihl tři góly v lize a další čtyři v evropských pohárech, jenže odehrál pouze dvanáct zápasů. Dvakrát ho přibrzdilo svalové zranění, Plzni v ofenzivě ohromně scházel. V týmu se rychle etabloval, výtečně se doplňoval na hrotu s Tomášem Chorým.

  • Filip ČIHÁK

    obránce, 23 let

    známka Sportu: 3

    Bilance v sezoně (pouze liga za Plzeň a Hradec)

    Zápasy: 1+9
    Minuty: 900
    Góly: 0
    Asistence: 1
    iSport Index: 6,48 (16. místo)

    Plzeňský odchovanec odešel na začátku září hostovat do Hradce. Ve velké konkurenci stoperů v Plzni stihl celý zápas proti Pardubicím a minutu proti Karabachu. Miroslav Koubek ho na východě Čech začal okamžitě využívat. Čihák odehrál devět zápasů, patřil ke stabilním pilířům hradecké defenzivy. Pro Plzeň ideální stav – nadějný hráč získává ligové zkušenosti a výkony si říká o to, že může být brzy nachystaný i pro ligového šampiona.

  • Mohamed TIJANI

    obránce, 25 let

    známka Sportu: 3

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 4
    Minuty: 360
    Góly: 0
    Asistence: 0
    iSport Index: 5,72 (238. místo - dehrál alespoň polovinu zápasů)

    V přetlaku stoperů se i u něj řešila možnost hostování, nakonec se Tijani udržel v plzeňském kádru. Vynechal přípravu s týmem kvůli zdravotním problémům, trvalo déle, než byl nachystaný do zápasů. Utkání, do nichž naskočil v lize, ale zvládl bez problémů. Naskočil na Bayernu, celé utkání zvládl s bavorským gigantem v odvetě, v základu nastoupil i na Interu. Také jeho přibrzdilo zranění, jinak s ním v Plzni musí být spokojení. Výborně zaskakuje za elitní stoperskou dvojici Lukáš Hejda, Luděk Pernica.

  • CADU

    obránce/záložník, 25 let

    známka Sportu: 4

    Bilance v sezoně (pouze liga, Plzeň + Baník)

    Zápasy: 2+8
    Minuty: 672
    Góly: 0
    Asistence: 1
    iSport Index: 4,70 (179. místo)

    Brazilský šikula šel do Plzně s velkými ambicemi. V přípravě dostával hodně prostoru, v sezoně už ale pro jeho kousky nezbylo místo. Stihl asistenci proti Pardubicím, pak usedl na lavičku a nakonec zamířil k Pavlu Vrbovi do Baníku. Hraje pravidelně i po výměně trenérů, ale z hlediska produktivity je to bída. V Ostravě nedal gól ani asistenci, tomu odpovídá i slabá hodnota ofenzivní metriky iSport Index. Musí přidat, výkony v minulé sezoně za Pardubice vypadaly mnohem lépe.

  • Libor HOLÍK

    obránce, 24 let

    známka Sportu: 2

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 11
    Minuty: 649
    Góly: 0
    Asistence: 1
    iSport Index: 5,14 (132. místo)

    Pravidelně chodil do zápasů, při zranění Radima Řezníka je první alternativou na pravé straně obrany. Trenér Bílek ho v případě defenzivní potřeby využíval i pro bránění na křídle. Holík zaujal krásnou asistencí v odvetě 2. předkola play off Ligy mistrů proti HJK Helsinky. V Plzni obstál, vybojoval si velmi slušnou pozici.

  • René DEDIČ

    útočník, 29 let

    známka Sportu: 5

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 3
    Minuty: 31
    Góly: 0
    Asistence: 0
    iSport Index: - (neodehrál dostatečný počet minut)

    Šokoval už jen tím, že z druholigového Třince najednou otevřel dveře kabiny českého mistra. Do chvíle, než Plzeň přivedla Fortune Basseyho, poměrně často dohrával závěry zápasů místo Tomáše Chorého. Ale bez valného výsledku. Na kvalitu elitního českého klubu ale nemá dost schopností. Nevešel se na soupisku pro Ligu mistrů a téměř si nezahrál ani v lize. V zimě odejde, klub neuplatní opci na jeho hostování.

  • Jan SÝKORA

    záložník, 28 let

    známka Sportu: 3

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 8
    Minuty: 549
    Góly: 1
    Asistence: 0
    iSport Index: 5,96 (230. místo)

    Podzimní sezona pro něj skončila už 18. září. Ve šlágru proti Slavii ho nešetrně dohrál Peter Olayinka a Sýkorovi vypovědělo službu koleno. Červený zákrok sudí přešel, nicméně plzeňskému univerzálovi ukončil fotbalový rok. Vyhnul se operačnímu zákroku, už odložil berle a po zimní pauze by se měl do plzeňské sestavy vrátit. Do zranění nepostradatelný hráč Viktorie, v  minulé sezoně výrazně přispěl k titulu. Když se v létě povedl trvalý přestup z polského Lechu, okamžitě se zařadil mezi klíčové postavy týmu. Zvládá více postů, v aktuálním ročníku vstřelil čtyři góly, jeden z nich v lize.

  • Erik JIRKA

    záložník, 25 let

    známka Sportu: 2

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 14
    Minuty: 612
    Góly: 2
    Asistence: 3
    iSport Index: 4,80 (171. místo)

    Extrémně rychlý křídelník přišel v půlce srpna jako volný hráč. V průběhu sezony se vypracoval do základní sestavy, využil absence jiných ofenzivních hráčů. V Plzni jsou se slovenským reprezentantem velmi spokojení, splňuje požadavky pro mezinárodní fotbal, kde dominuje rychlost a akcelerace. V lize stihl dva góly a tři asistence, jeho příchod se Viktorii povedl. S velkým potenciálem se ještě může zlepšovat, zapracovat musí ve hře dozadu.

  • Václav JEMELKA

    obránce, 27 let

    známka Sportu: 2

    Bilance v sezoně (pouze liga, Olomouc + Plzeň)

    Zápasy: 2+13
    Minuty: 1183
    Góly: 1
    Asistence: 2
    iSport Index: 5,36 (107. místo)

    Plzeň se na konci léta dočkala vysněné posily. Václav Jemelka zvládl přesun z Olomouce bravurně. Často se objevoval na levém kraji obrany, vyrovnal se s přesunem ze stoperské pozice. Jemelka bránil v Lize mistrů jedny z nejlepších křídel světa, na podzim odehrál extrémní porci zápasů. S koncem roku mu docházely síly, navíc si zranil rameno, s nímž musel na operaci. Pro jaro by ale měl být k dispozici.

  • Fortune BASSEY

    útočník, 23 let

    známka Sportu: 4

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 12
    Minuty: 331
    Góly: 1
    Asistence: 0
    iSport Index: 4,65 (182. místo)

    Plzeň ulovila nigerijského forvarda na roční hostování s opcí. Od důrazného, urostlého a zároveň rychlého útočníka si hodně slibovala, předpoklady ale nenaplnil. K výkonům a spolehlivosti Tomáše Chorého se vůbec nepřiblížil, zcela se nesžil s plzeňskou kabinou. Blýskl se pouze krásným gólem proti brněnské Zbrojovce, což je málo. Vedení bude v zimě řešit, zda má smysl ve spolupráci s hráčem pokračovat.

  • Adam VLKANOVA

    útočník, 28 let

    známka Sportu: 1

    Bilance v sezoně (pouze liga Hradec + Plzeň)

    Zápasy: 5+12
    Minuty: 1306 431+875 
    Góly: 1
    Asistence: 2
    iSport Index: 5,98 (46. místo)

    Plzeň si na exhradeckého kapitána trpělivě počkala. A trefila bingo. Čtrnáctá letní plzeňská posila zvládla výborně přechod na nejvyšší evropský level. Vlkanova oslavil gól proti Bayernu, na jeden nahrál proti Barceloně. Pravidelně se řadil k nejlepším hráčům Plzně. V lize by se šikla lepší produktivita, nicméně Vlkanova figuroval ve většině nebezpečných akcí týmu. Proto má vysoké hodnocení v iSport Indexu, v němž je v rámci Plzně čtvrtým nejplatnějším hráčem.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud