Jonáš Bartoš
25. dubna 2023 • 16:35

Pilař a Vlkanova jako recept na Spartu. „Votroci“ si řekli o Bílkovu pozornost

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oba měří okolo 170 centimetrů, chybějící výšku nahrazují nadstandardními fotbalovými kvalitami. Ačkoliv trenér Michal Bílek v Plzni často sází na urostlé bijce, v zápase se Zlínem vyčnívali Adam Vlkanova (28) a Václav Pilař (34). Hradečtí odchovanci bojují v nabitém kádru s velkou konkurencí, druhý jmenovaný nastoupil na jaře vůbec poprvé v základu. V neděli naznačili, že si zaslouží prostor. Třeba i ve středu na Spartě, kde Viktoria potřebuje také kreativní, technické hráče.



Trenér Bílek na neděli se Zlínem zamíchal se sestavou. Částečně z donucení – kvůli kartám vypadl Jhon Mosquera, zranění vyřadilo Jana Kopice a Milana Havla, kouč se rozhodl pošetřit i nejlepšího střelce Tomáše Chorého. Do základu instaloval poprvé na jaře trojici Václav Pilař, Erik Jirka a Rafiu Durosinmi.

„Pilař hrál po delší době od začátku, Jirka také nenastoupil hodně dlouho. Chorase (Tomáše Chorého) jsme chtěli nechat trošku odpočinout kvůli náročnému programu a také kvůli tomu, že na něj byl trošku tlak, že nedává góly. Změny nám vyšly,“ konstatoval trenér Bílek po čtyřgólové výhře nad Zlínem.

Do druhého poločasu pak společně s Chorým vyslal na plac i Adama Vlkanovu. „Chtěli jsme, aby šel do hry, do kombinace je přeci jen platnější než Jirka,“ konstatoval Bílek. Tah s drobným ofenzivním hráčem vyšel dokonale -  Vlkanova čtyři minuty po nástupu na plac skóroval a zvýšil plzeňský náskok. Druhý gól přidal vzápětí, když mu na hlavu krásně načechral míč levačkou Pilař.

Exhradecké duo patřilo k nejlepším na place – Vlkanova, který poprvé v Plzni vstřelil v jednom zápase dvě branky, obdržel od redaktora Sportu vysokou devítku, Pilař byl ohodnocený osmičkou. Předvedli, že si v plzeňském kádru zaslouží prostor, byť ani jeden aktuálně pravidelně nenaskakuje v základní sestavě. „Byla to dobrá volba, když vyhráli 4:0 a Vlkanova dal dva góly. Jsou to techničtí hráči, dokáží se prosadit. Při vší úctě ke Zlínu to není takový soupeř, který by dělal velké problémy,“ hodnotil jejich výkon expert Sportu a trenér Václav Kotal, který oba hráče velmi dobře zná.

Horší pozici má aktuálně Pilař. Jeden z nejzkušenějších borců Plzně sbírá starty po minutách, až proti Zlínu dostal na jaře větší prostor. Šanci výborně využil. V létě mu končí smlouva a u Adolfa Šádka si možná řekl o nový kontrakt. V zimě probíhaly námluvy s Hradcem, ale klubový boss drobného hráče odmítl pustit.

„Venca je velmi zkušený, silný na míči, dovede přejít jeden na jednoho, má dobré zakončení. V zápase měl několik velmi dobrých momentů. Na to, že hrál po delší době, se toho zhostil velmi dobře. Jak to s ním bude dál, se ještě uvidí,“ chválil Bílek.

Spolu s Vlkanovou vnesli do plzeňské ofenzivy větší kvalitu, klid na míči a přesnější rozehrávku. Podle dat společnosti wyscout se dostali přes osmdesátiprocentní úspěšnost přihrávek, oba zapsali kanadské body. Pilař úspěšně zvládl dva driblingy, vyhrál i dva hlavičkové souboje.

 Kvalitní techničtí hráči se Bílkovi mohou hodit i ve středu na Letné. „Asi by tou zbraní mohli být. Sýkoru jsem vytáhl, začínal u mě v Brně, kam přišel z béčka Sparty. Znám ho velmi dobře. Jsou to hráči, kteří mají technicky a rychlostní předpoklady,“ zdůraznil Kotal. „Když vidím počasí, jak hodně prší. Na tom terénu mají lehkonozí hráči větší šanci, než dvoumetroví fotbalisti,“ upozornil na důležitý moment.

Plzeň se určitě ponaučí z nevydařeného zápasu na Slavii, kde se nechala zatlačit a přišla o jednogólové vedení. „Vzhledem k tomu, že chceme na Spartě uspět, musíme být také odvážní dopředu. Jednoznačně musíme být odvážnější, než na Slavii,“ pravil Bílek.

Právě hradecké duo P+V mu v ofenzivních kejklích může výrazně pomoct.

Václav Pilař proti Zlínu

 

Vlkanova a Pilař proti Zlínu

  Adam Vlkanova Václav Pilař
Minuty 48 68
Akce/úspěšné 35/26 46/29
Bilance 2+0 0+1
Střely na bránu 2 1
Přihrávky/úspěšné 25/22 (88 %) 27/22 (81 %)
Driblinky/úspěšné 0/0 2/2
Souboje/úspěšné 7/2 13/6
Vzdušné souboje/vítězné 0/0 2/2
Očekávané góly (xG) 0,25 0,16

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud