Radek Špryňar
14. května 2023 • 12:30

Penalta v derby: faul se pískat mohl, Černý měl přehled. Chyba u ofsajdu

Autor: Radek Špryňar, inf
Vstoupit do diskuse
110
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí derby v řadě soudcoval Dalibor Černý. V hlubokém nastavení si za nerozhodného stavu 2:2 dovolil extravaganci a odpískal pokutový kop ve prospěch Sparty. Kapitán Ladislav Krejčí složitou chvíli ustál a výrazně přiblížil rudé k titulu. Jak to bylo s penaltou? Podle názoru deníku Sport a webu iSport.cz talentovaný sudí nechyboval, faul se mohl pískat.



Co přesně se stalo a proč Černý reagoval tak sebejistě?

Přesně v čase 93.26 ukáže hlavní arbitr na bod uprostřed pokutového území Slavie. Letná bouří. Igoh Ogbu kulí oči a diví se verdiktu. Nutno říct, že zbytečně. Sparta se v nastavení bránila tlaku sešívaných, po výkopu Matěje Kováře prohrál Tomáš Holeš hlavičkový souboj s Jaroslavem Zeleným, k balonu se mezi dvěma protihráči protáhl střídající Awer Mabil.

A pak to přišlo.

S poskakujícím míčem, který reprezentant Austrálie neměl ani náhodou pod kontrolou, směřoval k brankové čáře. V ten moment však Ogbu položil své mohutné tělo na trávník a nesmyslným skluzem dohrával situaci.

Nesmyslným proto, že zdaleka nešlo o nebezpečný moment, který by vyžadoval řešení vysoce riskantním zákrokem. Kdyby totiž vše pokračovalo bez ataku Nigerijce, Mabil by zřejmě svedl odcentrovat do vápna, v kritické zóně se však v tu chvíli nenacházel ani jeden hráč Sparty…

Sparta - Slavia: Ogbu fauloval ve skluzu Mabila, šokující penalta v závěru!
Video se připravuje ...

Jenže Mabil zvolil nečekané řešení, balon si patou nechal za sebou. Ogbua to patrně překvapilo a sparťana zasáhl. Sudí Černý měl o situaci perfektní přehled, stál ve výhodné pozici na hraně vápna a klíčová akce extrémně exponovaného zápasu, dost možná celé sezony, se odehrávala přímo před ním.

Proto neváhal a nekompromisně nařídil penaltu. Byť nešlo o faul „na první pohled“, pokutový kop se pískat mohl a rozhodčí v kritickém momentu podle názoru redakce nechyboval.

Komise rozhodčích vydá své stanovisko v pondělí.

Černého verdikt poražená strana nerozporovala, i to vypovídá o správnosti posouzení. „Za mě šel Igy zbytečně do skluzu, i když si myslím, že Mabila úplně netrefil, přepadl přes něj. Co jsem viděl na hřišti, byla to přísná penalta,“ popisoval kapitán Tomáš Holeš.

Známky všech hráčů Slavie po derby si projděte zde >>>

„Bavíme se o tom pořád, skluzy ve vápně můžeme dělat jen ve chvíli, kdy víme, že půjde o čistý zákrok. Navíc skluz Ogbua vůbec nic neřešil. Co se stalo v nastavení, je velká chyba,“ pokračoval trenér Jindřich Trpišovský.

I v dalších momentech Černý obstál. Těsně před pauzou, za stavu 1:1, naopak chyboval asistent Ivo Nádvorník, který zvedl praporek po domnělém ofsajdu Davida Douděry. Ten však byl v době přihrávky Lukáše Provoda v dovoleném postavení, následně přišel do podezřelého kontaktu s Ladislavem Krejčím. Penalta? Možná. Kdyby ji sudí odpískal, nic by na tom neměnil ani signalizovaný ofsajd. Přerušení hry kvůli ofsajdu totiž přišlo až po souboji, což je zásadní. VAR by tedy nejprve zkoumal ofsajdovou situaci a rozhodl by, že neruší pozdější penaltový zákrok. Pochopitelně by řešil i samotný kontakt, ale s určitostí by ponechal v platnosti Černého rozhodnutí.

Góly

Domácí: 30. Haraslín, 63. Sørensen, 90+7. Krejčí ml.

Hosté: 35. Schranz, 85. Tecl

Sestavy

Domácí: Kovář – Panák, Sørensen, Vydra – Mejdr, Krejčí /K/, Sadílek (80. Wiesner), Zelený – Minčev (70. Laçi), Kuchta (80. Mabil), Haraslín (62. Daněk).

Hosté: Kolář – Holeš /K/, Ogbu, D. Jurásek (64. Ševčík) – Douděra (70. Zafeiris), Traoré (46. Lingr), Oscar, Schranz – Provod (81. M. Jurásek), Jurečka, van Buren (81. Tecl).

Náhradníci

Domácí: Vorel, Kamenović, Vitík, Wiesner, Kairinen, Laçi, Daněk, Karabec, Mabil, Højer, Čelůstka

Hosté: Mandous, Ousou, Kačaraba, Bořil, Pech, Ševčík, Zafeiris, Hromada, Lingr, Jurásek, Tecl

Karty

Domácí: Krejčí ml.

Hosté: Provod, Ogbu

Rozhodčí

Černý – Nádvorník, Hájek

Stadion

epet Arena, Praha-Bubeneč

Návštěva

18 113 diváků

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Sparta 35 23 9 3 76:33 78
2. Slavia 35 24 6 5 98:31 78
3. Plzeň 35 18 7 10 60:38 61
4. Bohemians 35 15 7 13 56:58 52
5. Slovácko 35 13 11 11 40:46 50
6. Olomouc 35 12 12 11 53:47 48

Vstoupit do diskuse
110

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud