Jiří Fejgl
18. března 2024 • 17:20

Ligový FÍKend: Kováč ulétl, Chorý ať se nediví. Horší kšiltovka, nebo tepláky?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
26
  • Video se připravuje ...

    Někdo si rád odpočine, další naopak láteří, že si FORTUNA:LIGA dává kvůli reprezentačním zápasům dva týdny pohov. Řekněme, že především pánové ze Sparty i Slavie patří do první skupiny, poslední týdny valili na plný plyn. Poslední kolo před pauzou bylo - vlastně jako vždy - výživné. Některé jeho obyčejné i neobyčejné události rozebírá pátý díl rubriky Ligový FÍKend.

  • Kováč na hanbě. Právem

    Je vždy plně vtažen do hry, emoce fakt nezastírá. Jenže mu to také ulétne. Proto je Radoslav Kováč aktuálně nejtrestanějším trenérem ligy. Ke čtyřem žlutým kartám přidal během střetu jeho Pardubic s Baníkem červenou.

    Mimochodem páni kouči původem z Olomouce se toho nebojí. Radoslav Látal viděl už šest žlutých karet, Pavel Hapal tři.

    Kováč (první kouč s červenou v sezoně) však tentokrát překročil i hranici pro napomínání. Podle zápisu o utkání Kováč na rozhodčího Ladislava Szikszaye z technické zóny sprostě křičel. „Jděte už do pí**, vy z**di,“ stojí v oficiálním dokumentu o zápase. Pardubičtí chytili v duelu tři červené, vedle Kováče ještě zadáci Pablo Ortiz a Martin Chlumecký.

    Zápis o utkáníFoto FAČR

    Jenže sudí jim zápas neprohráli. To spíš zahozené šance či nedisciplinovanost. Na ní měl podíl i Kováč. Škoda. Vést tabulku trestů není nic moc.

    Vykázaný Radoslav KováčFoto ČTK

  • Módní policie na Slavii

    Na podzim nosil helmu. Černou. Nelíbilo se mu to, při první příležitosti ji zahodil do kouta. Ale možná mu maličko schází, že? Jindřich Staněk to vyřešil po svém, v nedělním utkání nasadil aspoň kšiltovku. V první půli mu pomohla proti slunci, podal mu ji asistent Milan Kerbr. „Nejdříve jsem mu chtěl dát tu svou, pak jsem si ale říkal, že by chytání v ní nebylo úplně ideální. Někdo to dole komentoval slovy, že šlo o módní výstřelek roku,“ usmíval se trenér Jindřich Trpišovský, proslulý to „kšiltovkář“.

    No, bylo to maličko na módní policii. Ostatně gólmani občas ustřelí. Barevné variace jednoho z dresů Petera Vindahla (růžová, fialová, k tomu oranžové kopačky a rukavice) budiž důkazem.

    Dají se najít i ikonické případy. Jeden za všechny - šedivé tepláky, které proslavil Maďar Gábor Király. To bylo něco! I když všem po chuti rozhodně nebyly. Třeba známý Holanďan Hans van Breukelen na otázku, co je jeho nejhorší představa, vypálil: „Brankář v teplácích.“

    Co by řekl na kšiltovku?

    Staněk kvůli slunci chytal proti Liberci v kšiltovce
    Video se připravuje ...

  • Debaty o červené? Ať se Chorý nediví

    Zase on! Tomáš Chorý si v Jablonci vyšlápl na domácího talentíka Michala Černáka, u lajny do něj zajel v 55. minutě dost slušně. Nejprve uzvedl nohu, nakonec ho ale podrážkou netrefil. Žlutá karta je na místě, i když (přiznám) jsem byl při prvních záběrech jasně pro červenou. A nebyl jsem jediný.

    Jeho recidiva, co se týče nebezpečných zákroků, jen bobtná. Přitom nějakou shodou okolností nebyl zatím v lize nikdy vyloučen. V této sezoně mohl (měl) jít pod sprchy třikrát. Hlavou dorážel - zase - na sparťana Asgera Sörensena či hradeckého Michala Leibla, nohou se ohnal po mladoboleslavském gólmanovi Matouši Trmalovi. Tresty žádné.

    Plzeňský habán se proto nemůže divit, jak na něj veřejnost nahlíží.

    Jablonec - Plzeň: Chorý dupnul na Černáka. Padla ŽK.
    Video se připravuje ...

  • Dočasně, nebo na věky?

    To už tu jednou bylo. Přijeli dočasně zachránit Československo, otravovali tady vzduch dvacet tři let. Prý šlo od sovětských vojáků o výpomoc… 

    V lize se také rozmohlo slovo dočasný, týká se trenérů. Jen na pár dnů byli u týmu Jiří Lerch s Jiřím Kladrubským v Českých Budějovicích. Buch, jsou z nich stálí vládci lavičky. Podobně je na tom Jiří Saňák v Olomouci. Také čeká, zda vedení (rozuměj Ladislav Minář) dá štempl na jeho setrvání u mančaftu.

    Třetí případ se týká Karviné. Marek Bielan, kouč béčka, vzal po odvolaném Juraji Jarábkovi mužstvo na utkání s Českými Budějovicemi. Superdůležitou bitvu zvládl - i když nemá licenci. Po ní plánoval sbalit věci a vrátit se k rezervě. Jenže… Vyhrál přece, hráči si ho pochvalovali, třeba matador Jiří Fleišman.

    Třeba je tu další dočasný trenér, který zůstane.

    Trenér Karviné Marek BielanFoto ČTK / Pryček Vladimír

  • (I) novináři rozumí fotbalu!

    Občas zazní: Nemáte žádnou odpovědnost, co to kritizujete, co jste hráli „nejvejš“? Z hráčských i trenérských kruhů jdou směrem k novinářům sem tam podobné výtky. Přiznejme s potěšením, že v poslední době se prostředí výrazně zkultivovalo (no, na Hané je to maličko jinak), na čemž má zásluhu i teplický kouč Zdenko Frťala.

    Vtipálek, poutavý řečník vždy něčím zaujme. Po víkendové remíze se Slováckem dostal od kolegy Bartoloměje Černíka dotaz na přínos Daniela Trubače položený ve stylu: Záložník je velmi dobrý v kontrole míče, rozehrávce, jen mu chybí ofenzivní čísla. „Je vidět, že fotbalu rozumíte,“ reagoval Frťala.

    Příjemná odpověď, zdravíme do Teplic.

    Teplický kouč Zdenko FrťalaFoto ČTK/Vostárek Josef

Vstoupit do diskuse
26

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud