Richard Šíma
21. dubna 2012 • 10:35

Za brutální faul na kanonýra hrozí soud. Kdo ho sundá? domlouvali se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKÝ FOTBAL | Až před soud se dost možná dostane incident, který se odehrál 8. dubna v průběhu utkání olomouckého krajského přeboru mezi Ústím a Lošticemi. Hostující obránce Jan Mikeš v něm fauloval domácího střelce Petra Černotského tak surově, že mu způsobil otevřenou zlomeninu bérce. Případem se zabývá policie.



Úder na stojnou nohu. Každý fotbalista ví, že takový zákrok může s velkou pravděpodobností znamenat velkou újmu na zdraví. Existuje jen málo zákeřnějších faulů. Ústečtí jsou přesvědčení, že Mikeš Černotského zranil úmyslně. V Lošticích se naopak dušují, že šlo o nešťastnou náhodu.

„Nakopnutý míč se chystal odvrátit obránce Loštic Jan Mikeš, jenže Černotský byl u míče dřív a hostující bek dokončil pohyb tak nešťastně, že jej trefil zezadu na stojnou nohu,“ píše se na webových stránkách SK Loštice, jejichž dres Mikeš obléká.

„Asi to nebudu schopen sám dokázat, ale myslím si, že to udělal schválně,“ řekl Petr Černotský, dvaatřicetiletý útočník Ústí, se 16 góly nejlepší střelec olomouckého přeboru.

Černotský byl ihned po zákroku odvezen do nemocnice a musel se podrobit operaci. Dnes je v domácím léčení. Neví, jestli se k fotbalu někdy vrátí. „Ani si teď dodatečně nevzpomínám tolik na tu bolest, jako na šok, který jsem utrpěl. Když vidíte zbytek nohy, jak vám jen tak visí, zamává to s vámi,“ řekl otec šestileté dcery při vzpomínce na hrůzné chvíle, které po ataku následovaly.

Když ho deník Sport tři dny po úrazu navštívil, nikdo z Loštic jej do té doby nekontaktoval a neomluvil se. „Aspoň vím, co si o tom Mikešovi mám myslet,“ řekl tehdy Černotský.

Nechce s ním mluvit

Později dorazil na klubovou adresu email, v němž jeho autor podepsaný jako hráč Loštic žádal na Černotského kontakt. „Odpověděli jsme, že na anonymní email zasláním jakéhokoliv kontaktu reagovat nebudeme,“ vylíčil Libor Honeš, ústecký sekretář. Druhá žádost už byla podepsána Mikešem.

„Nechci s ním už mluvit. Není moc o čem. Jsem prostě přesvědčený, že mě zranit chtěl,“ odmítl Černotský jakoukoliv další vzájemnou komunikaci. Bojí se, že kvůli dlouhé, možná několikaměsíční absenci, přijde o zaměstnání. „Jsem svářeč v jedné firmě blízko Hranic na Moravě, kde bydlím. Říká se, že se tam bude propouštět. Nevím, jestli si tam budou chtít nechat někoho, kdo jim kvůli zranění z fotbalu tak dlouho nepřijde do práce,“ pravil ústecký forvard.

Celý případ nyní řeší přerovská policie. „Věc je ve stadiu prověřování, budou vyslechnuti svědci. Teprve pak bude rozhodnuto o tom, zda bude někdo obviněn, či nikoliv,“ řekla Miluše Zajícová, tisková mluvčí PČR v Přerově.

Bude-li Mikeš obviněn, poputuje celá záležitost až před soud. „A já udělám maximum pro to, aby ten případ soud skutečně řešil,“ prohlásil Jiří Smolka, člen výboru ústeckého klubu.

Kdo ho sundá?

„Protože mi jde o to, aby Petr dosáhl finančního odškodnění, na jaké má nárok. Máme tři nezávislé diváky, kteří byli na tom utkání přítomni a jsou ochotni dosvědčit, co na vlastní oči viděli. Ten člověk, co mu to zranění způsobil, za to k soudu prostě musí. Je přece hrozné, když pak od kluků po utkání slyšíte, jak se hráči Loštic už během zápasu domlouvali, kdo Petra nakonec sundá,“ zlobil se Smolka.

Loštický obránce Jan Mikeš s novináři údajně nemluví. „Nezlobte se, kontakt vám na něj nedám, je z toho všeho hodně zničený,“ sdělil Sportu loštický sekretář Martin Šilberský. „Je mi samozřejmě líto, co se stalo. Nikdo to zranění Černotskému nepřeje. Ale ten hon, který se teď na Honzu Mikeše spustil, mi vadí,“ pravil Šilberský.

„Najednou všichni vědí, co je Honza údajně za grázla. On přitom hraje olomoucký přebor jen krátce a mnozí si ho pletou s Josefem Mikešem, který u nás také hraje. Honza je slušný kluk a jsem přesvědčený, že Černotského zranit nechtěl. Naopak mám pocit, že Černotský na tom teď chce co možná nejvíce vydělat. Celé se to i přes média záměrně nafukuje,“ prohlásil sekretář Loštic.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud