Radek Špryňar
9. prosince 2021 • 22:53

Union Berlín - Slavia 1:1. Postupovou remízu vystřelil Schranz

Vstoupit do diskuse
36
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BERLÍNA | Taktické manévry vyšly dokonale. Až tak, že Slavia si z Berlína odváží postup do jarní fáze Konferenční ligy! S Unionem remizovala 1:1, což jí vzhledem k rozvržení sil v tabulce bohatě stačilo. Jindřich Trpišovský vyskládal základní jedenáctku absolutně nezvykle, s trojicí stoperů. Záměr ale vyšel parádně i proto, že sešívaní předvedli z pohledu strategie vrcholně inteligentní představení. Jediný gól hostů vstřelil Ivan Schranz.



Tři stopeři, jedním z nich Lukáš Masopust, nad nimi operující trojice Samek, Holeš a Lingr. V pozici dvou útočníků Schranz s Olayinkou. Trenér Jindřich Trpišovský se při skládání sestavy pustil do zajímavé a nečekané improvizace. A to i proto, že jen na lavičku usadil Nicolae Stancia. Mimochodem, Union měl v pozici střídajících jedenáct hráčů do pole, Slavia jen pět… Víc hostujících borců všelijaká zranění do akce nepustila.

Jak slepenec fungoval na hřišti? V prvním poločase téměř fantasticky. Domácí se nedostali ani do jedné vyložené šance. Byť pár okének by se našlo. Hlavně několik ztrát ve středu pole dostalo sešívané do trablů, byť nikterak fatálních. Mozkové napojení všech aktérů totiž fungovalo znamenitě. Příklad? Když Ousou prohrál souboj na půli nově položeného trávníku s Taiwem Awoniyem, byl z toho nepříjemný brejk, který pečlivým návratem zpět uhasil Tomáš Holeš. Bravo!

To Slavia byla nebezpečnější. A hlavně, hned v osmé minutě měla zahrávat pokutový kop. Daniel Samek si ve vápně obhazoval Sheralda Beckera, trefi l jeho ruku v nepřirozené poloze, která navíc směřovala proti míči. Slovinský sudí Rade Obrenovič, jenž měl celou situaci jako na talíři, však razantně vyzval hráče, aby pokračovali ve hře. Nutno říct, že zcela mylně…

Ivan Schranz slaví branku do sítě Unionu
Ivan Schranz slaví branku do sítě Unionu

A když znovu mladíček Samek nádherným manévrem patičkou poslal do běhu Oscara, jenž v kooperaci s Olayinkou našel střelce důležitých branek Tomáše Holeše, slávisté už málem bláznili z branky. Jenže po technické ráně si míč zlomyslně narazil do břevna.

Mimochodem, skvělý part hrál Masopust. Jako by pro pozici stopera vyrostl. Hlídal si náběhy, precizně rozehrával, působil nesmírně chladnokrevně, žádné známky stresu z jeho pohybu nešly vyčíst.

Během úvodních šesti minut druhé půle se stalo víc věcí, než za celou úvodní pětačtyřicetiminutovku. Union nejprve ukázal svoji sílu při standardních situacích. Po jedné z nich vytěsnil na brankové čáře Aleš Mandous dorážku Tima Baumgartla a tu druhou napálil Awoniyi jen do protihráče. Vzápětí se hra přelila na druhou stranu, Ivan Schranz dostal prostor v náběhu a z hranice vypustil geniální bombu přímo pod břevno. Za tři minuty Olayinka pálil v křišťálové šanci jen do tyče.

Po hodině hry se Union poprvé dostal do souvislého tlaku a po rohovém kopu, a s pomocí drobných tečí, srovnal Max Kruse. Víc toho ale skvěle připravená Slavia bundesligovému soupeři nedovolila a potřetí z posledních čtyř sezon slaví postup do jarní fáze některého z evropských pohárů.

Góly

Domácí: 64. M. Kruse

Hosté: 50. Schranz

Sestavy

Domácí: Rönnow – Knoche, Baumgartl (84. Öztunali), Friedrich – Trimmel (C) (69. Ryerson), Becker (74. Voglsammer), R. Khedira (69. Haraguči), Prömel, Giesselmann – Awoniyi (69. Behrens), M. Kruse.

Hosté: Mandous – Bah (74. Ekpai), Masopust (C), Ousou, Kačaraba, Oscar – Samek (79. Traoré), Holeš, Lingr (74. Stanciu) – Schranz, Olayinka (88. Plavšić).

Náhradníci

Domácí: Luthe, Stein, Jaeckel, Ryerson, Öztunali, Voglsammer, Behrens, Haraguči, Puchacz, Möhwald, Schneider, Teuchert

Hosté: Sirotník, Stanciu, Plavšić, Ekpai, Traoré, Obadal

Karty

Domácí: Becker, Awoniyi

Hosté: Bah, Ousou, Mandous

Rozhodčí

Obrenović (SVN) – Praprotnik (SVN), Kordež (SVN)

Stadion

Olympiastadion Berlin, Berlín

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Feyenoord 6 4 2 0 11:6 14
2. Slavia 6 2 2 2 8:7 8
3. Union Berlin 6 2 1 3 8:9 7
4. Maccabi 6 1 1 4 2:7 4

Vstoupit do diskuse
36

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud