29. dubna 2009 • 10:31

Čech: Nula je odměnou pro všechny

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvěma týdny se na hlavu fotbalového brankáře Petra Čecha valila kritika poté, co dostal sedm gólů ve dvou zápasech a nakupil několik chyb, ale po úterním večeru si opět vychutnává uznání a chválu.



V úvodním utkání semifinále Ligy mistrů na půdě Barcelony přispěl k bezbrankové remíze a stal se prvním gólmanem, který letos na Nou Campu neinkasoval. Čech chválil spoluhráče za výtečnou práci v obraně a konstatoval, že odveta příští středu je stále naprosto otevřenou záležitostí.

"Každopádně výsledek z Barcelony je pro naše mužstvo pozitivní. Zasloužili jsme si ho za to, že jsme tady dobře a zodpovědně bránili, v defenzivě jsme přesně dodržovali taktické pokyny, prostě jsme si odpracovali," uvedl Čech na vlastních internetových stránkách.

"Petr odvedl dobrou práci a vychytal nám zápas," chválil Čecha trenér Chelsea Guus Hiddink. Šestadvacetiletá jednička české reprezentace ze zápasů Chelsea není v zápasech zvyklá na příliš velké vytížení, ale v Barceloně byla od samého začátku v ohni střel a nebezpečných situací.

Až na jedno zaváhání po rohovém kopu v samém úvodu však Čech v těžké zkoušce proti nejlépe útočícímu týmu Ligy mistrů obstál. Vychytal pokusy Daniho Alvése, Henryho a také velké šance Eto´oa a Hleba v samém závěru.

"Těžko vybírat, jaký byl obtížnější. U toho prvního bylo důležité správné načasování, to, že jsem nespadl hned na zem. U druhého jsem si zase musel dát pozor, abych tam byl včas, a nebyla z toho ještě penalta," komentoval kritické situace před svou brankou Čech.

Čistým kontem navázal na stejné počiny z předchozích dvou zápasů proti Evertonu a West Hamu, v němž v sobotu dokonce chytil penaltu. Po utkání v Barceloně vyzdvihl Čech pomoc svých spoluhráčů, kteří většinu utkání obětavě bránili a většinou i v osmi ve vlastním pokutovém území odráželi neustávající nájezdy domácích.

"Ubráněná nula je odměnou pro celý tým," citoval Čecha server sportinglife.com. Před čtyřmi lety českých gólman na Nou Campu inkasoval dvě branky a před třemi lety jednu. Čech velebil hlavně levého beka Josého Bosingwu a stopera Johna Terryho.

"José nastoupil asi podruhé v životě jako levý obránce, hrál na Messiho a ten přitom skoro nebyl vidět. John byl také fantastický, řídil celou defenzivu. Ale všichni byli skvělí, protože není jednoduché se vypořádat s takovou ofenzivní silou, jakou má Barcelona. Mají nejlepší útok na světě," řekl Čech.

Bezbranková remíza je ale podle něj před odvetou poměrně zrádným výsledkem. Pokud totiž Katalánci na Stamford Bridge skórují, bude muset Chelsea vstřelit alespoň dvě branky, aby mohla pomýšlet na finále v Římě.

"Trochu je škoda, že jsme v Barceloně nedali gól, nějaké šance jsme měli a do odvety by to bylo příznivější. Ale i tohle je dobrý výsledek, je to padesát na padesát a důležité bude, abychom bránili znovu tak dobře jako v prvním zápase. Zároveň zkusíme Barcelonu dostat i pod tlak," plánoval.

Co napsal britský tisk o Čechovi:
"Český brankář předvedl čtyři mimořádné zákroky a přispěl k tomu, že Chelsea byla prvním klubem, který v letošní sezoně nedovolil Barceloně doma skórovat. Čech prožívá neklidnou sezonu, ale po nervózním začátku v úterý ukázal, že se vrací ke svým nejlepším výkonům."
The Times

"Čech umlčel Nou Camp."
The Independent

"Čechův heroický výkon nasměroval Chelsea na cestu do finále."
Daily Mirror

"Po úvodním zaváhání český brankář, který údajně ztrácí formu, udělal vše, co se od něj čekalo."
The Daily Telegraph

"Čech čelil oprávněné kritice po nejistých výkonech proti Boltonu a Liverpoolu. Ale v Barceloně po úvodních problémech s centry to byl opět starý suverénní Čech, který byl neprostupnou hrází, když se Barcelona prokličkovala obranou Chelsea."
BBC
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud