29. června 2008 • 23:11

Na EURO vládl španělský útok

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naprosté vítězství španělské útočné síly a porážku totální řecké defenzivy, která slavila úspěch před čtyřmi lety, přineslo mistrovství Evropy ve fotbale.



ANALÝZA

Turnaj v Rakousku a ve Švýcarsku nabídl mimořádně atraktivní podívanou, vyšperkovanou například třemi skvělými tureckými obraty, a někteří odborníci tvrdí, že šlo o jeden z nejlepších šampionátů v historii. Výborné finále ve Vídni to jen potvrdilo.

Zatímco na předešlých akcích hrála prim nepropustná defenziva, tentokrát zvítězil útočný a technický fotbal. Oproti předloňskému mistrovství světa v Německu strmě narostl počet branek v jednotlivých zápasech, gólový průměr na jedno utkání se zvýšil z 2,29 až na 2,48. Obhájci titulu Řekové nezískali na Euru jako jediní ani bod a také mistři taktiky, úřadující světoví šampioni z Itálie, nenadchli. Rozhodně nečekali, že skončí už ve čtvrtfinále.

Právě úspěšný boj mezi elitní osmičkou turnaje stál u zrodu prvního španělského triumfu od roku 1964. Svěřenci Luise Aragonése zlomili letité prokletí a po 24 letech proklouzli do semifinále, kde rozebrali sebevědomé Rusko. Němcům se sice pro finále uzdravil tahoun Michael Ballack, ale na skvělé kombinace soupeře v čele s nezastavitelným Fernandem Torresem ani on nestačil.

Titul je, zdá se, ve správných rukou; Španělé jako jediní nepoznali hořkost porážky, byli nejpilnějšími střelci a zaznamenali nejvíce branek. Kouč Aragonés odchází od týmu na vrcholu.

Šampionát nadchl dramatičností. Mnoho zápasů rozhodovaly až závěrečné minuty, třikrát se muselo prodlužovat a dvakrát došlo na penaltový rozstřel. Z týmů okouzlili třeba Nizozemci, kteří v úvodu převálcovali oba finalisty mistrovství světa v Německu, Itálii i Francii. Ve vyřazovací fázi však "tulipány" povadly a žádný z účastníků skupiny "smrti" tak překvapivě nepřešel přes čtvrtfinále.

Obsazení semifinále vůbec prošlo oproti předchozím letům velkou proměnou. V nejlepší čtyřce se octly celky, které mezi evropskou elitou dlouho scházely. Senzací byly především výkony Rusů a Turků. Druzí jmenovaní předvedli tři úžasná vzepětí a hlavně neskutečný závěr čtvrtfinálového prodloužení proti Chorvatsku se fanouškům vryl do paměti.

Vyhořeli Francouzi a je pravděpodobné, že neúspěch odnese kouč Raymond Domenech. Podpoří tak velké trenérské zemětřesení, které se po Euru chystá. Změna na lavičce možná potká až třináct účastnických zemí. Víc se čekalo i od Čechů, kteří proti Turkům nevídaným způsobem promarnili dvoubrankové vedení a připravili odstupujícímu trenérovi Karlu Brücknerovi hořké loučení. Po základních skupinách nezbyl poprvé v historii ve hře ani jeden z pořadatelů, ovšem rakouský ani švýcarský výběr svými výkony nezklamal.

Překvapivě vysoký počet defenzivních chyb udělal hvězdy z útočníků. Nejvíce zazářil čtyřgólový střelec David Villa. Ve španělském týmu nahradil Raúla, jenž zůstal k nevoli fanoušků doma, a hned na úvod zaznamenal jediný hattrick Eura. Nejlepší kanonýr turnaje však kvůli zranění chyběl v podstatné části semifinále i v celém finále a to ho zřejmě připravilo minimálně o vyrovnání střeleckého zápisu Milana Baroše z Portugalska.

Odborníky zaujaly i výkony obou ruských útočníků Romana Pavljučenka a Andreje Aršavina, či Lukase Podolského. Němec s polskými kořeny střelecky táhl svůj tým, byť nastupoval na pozici levého záložníka. Za očekáváním naopak zůstali Ital Luca Toni a hvězdný Cristiano Ronaldo, ale Portugalci doplatili spíš na trestuhodné minely při bránění standardních situací.

K podařenému šampionátu přispěli i rozhodčí. Euro se obešlo bez fatálních přehmatů, poškozeni se mohli cítit snad jen Italové proti Rumunům a Poláci s Rakušany, jejichž vzájemný souboj nevyšel triu anglických arbitrů. Postupem času získali sudí takřka stoprocentní jistotu a stali se ozdobou turnaje.

Největším nepřítelem šampionátu byly rozmary počasí. Silné lijáky přinesly víc problémů, než se čekalo. Déšť zničil trávník na stadionu v Basileji, a přestože ho organizátoři po základní skupině narychlo vyměnili, poznamenala jeho slabší kvalita čtvrtfinálové utkání mezi Němci a technicky vybavenými Portugalci. Vůbec nejvíc však doplatily na silné bouře televizní diváci, kteří kvůli výpadku proudu v mezinárodním vysílacím centru ve Vídni zmeškali část druhého poločasu v semifinále mezi Německem a Tureckem.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud