24. června 2011 • 09:54

Opory "lvíčat" možná nebudou moct na olympiádu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalovou reprezentaci do 21 let obchází nejistota, jestli bude moci nasadit všechny své opory a hráče narozené v roce 1988 na olympiádě, pokud se na ni probojuje z mistrovství Evropy.



Podle reglementu Mezinárodního olympijského výboru na hrách budou startovat pouze hráči mladší 23 let a narození až po 1. lednu 1989. Bez ohledu na to, že v kvalifikačním cyklu startovali i o rok starší reprezentanti.

Tři starší hráče bez věkového omezení však trenéři na OH vzít mohou. Nejde ale ještě zdaleka o definitivní řešení, všechno se může změnit po dalších jednáních zástupců MOV a Mezinárodní fotbalové federace FIFA.



Český kouč Jakub Dovalil neví o tom, že pravidlo o vyřazení ročníku 1988 z OH je v řádech MOV zakotveno. "Ještě jsem o tom neslyšel. A nevím, jestli to tak opravdu je. Co jsem slyšel, všechno je pořád v jednání," řekl dnes novinářům.

V současném českém týmu na ME v Dánsku figuruje osm hráčů, u jejichž jména je ročník narození 1988. Nejméně pět z nich by tak v případě postupu na OH, který by jednadvacítce vyneslo sobotní vítězství v posledním utkání na ME s Běloruskem, teoreticky zůstalo mimo hru. I když by si mohli přičítat svůj podíl na úspěchu. Jde o kapitána Bořka Dočkala, další záložníky Marcela Gecova, Tomáše Hořavu, Milana Černého a Jana Kovaříka, obránce Marka Suchého, Jana Hoška a brankáře Jana Hanuše.

Tomáš Pekhart přiznal, že český tým na výborné Španěly neměl
Tomáš Pekhart přiznal, že český tým na výborné Španěly neměl


Podle Dovalila je nařízení MOV pro hráče, kteří prošli celou kvalifikací, a nakonec by na olympiádu z věkových důvodů nemohli, diskriminační. Věc by prý postrádala logiku. "Podle mě by na olympiádě měli být hráči, kteří si to vykopali. A jestli to bude jinak, je to určitě špatně," dodal Dovalil.

Vedení českého týmu bude celou věc probírat i s Českým olympijským výborem. Ale až po sobotním klíčovém utkání s Běloruskem. "Jsme tady od toho, abychom v první řadě olympiádu vybojovali. Pro to děláme v tuto chvíli maximum. Až pak budeme řešit věci s tím související," uvedl tiskový mluvčí jednadvacítky Jaroslav Kolář.



Zástupci ČOV prý začnou v nejbližších dnech situaci kolem startu hráčů narozených v roce 1988 konzultovat se zástupci MOV. Místopředseda ČOV František Dvořák upozornil, že věc není definitivně vyřešená. "Od pátku začneme všechno ověřovat také na půdě Mezinárodního olympijského výboru. Není to uzavřená věc," řekl ČTK Dvořák.

Souhlasí ale s Dovalilem, že reglement pro starší kvalifikanty není férový. "Byla by to podpásovka," prohlásil Dvořák.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud