Jan Vacek
3. prosince 2022 • 18:47

Trefa turnaje?! Wright dal neuvěřitelný gól. Poborský kroutil hlavou

Autor: Jan Vacek, inf
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen o průniku mezi úplnou elitu se jim rozplynul, fotbalisté Spojených států amerických se s mistrovstvím světa rozloučili sobotní osmifinálovou porážkou 1:3 s Nizozemci. Útěchou jim ale může být skutečnost, že si za oceán odvážejí dost možná nejkrásnější gól celého turnaje. „Něco takového jsem ještě neviděl,“ kroutil v televizním studiu nad zakončením Hajiho Wrigtha hlavou Karel Poborský.



Nebyla to raketa z třiceti metrů do vikýře. Ani trefa po úchvatné kombinační akci či individuálním průniku. Přesto si Haji Wright svým gólem do sítě Nizozemska, jenž prakticky v mžiku obkroužil celý svět, už v osmifinále prakticky předplatil prvenství v soutěži o nejkrásnější branku šampionátu.

Jak k neuvěřitelné trefě došlo? V 76. minutě Američané podnikli výpad po své pravé straně, kapitán Christian Pulisic našel přízemní přihrávkou v pokutovém území Wrighta, jenž přes svou pravačku převalil balon tak dokonale, že přeletěl bezmocného gólmana Nizozemců Andriese Nopperta.

Nizozemsko - USA: Gól, jaký svět neviděl. Podívejte se na kuriózní trefu Wrighta
Video se připravuje ...

Na tom by možná ještě nebylo nic tak zvláštního, Wright stál ovšem k holandské brance zády. Oči měl nasměrované směrem ze hřiště. Naprosto šílená trefa! „Nic takového jsem ještě neviděl. Je to něco neskutečného,“ nechápal ještě několik minut po skončení duelu ve studiu České televize někdejší vynikající záložník Karel Poborský. Právě on měl na dechberoucí trefy patent, viz památný lob proti Portugalcům na EURO 1996, Wrightův kousek mu přesto vyrazil dech.

A nejen jemu… Výstavní trefa dokonale zaledovala i Nopperta, spolu se svými parťáky z nizozemské defenzivy se na sebe jen nechápavě dívali. Nic jiného totiž ani dělat nemohli.

„Nevěřil bych, že takhle jde vůbec vstřelit gól,“ prohlásil Poborský.

Exkluzivní zásek navíc vrátil Američany alespoň na chvíli zpátky do hry, znamenal totiž snížení na průběžných 1:2. Místo kýženého vyrovnání ovšem zámořský výběr inkasoval ještě potřetí a turnaj pro něj na úvod pavouka skončil.

„Jsem neuvěřitelně pyšný na celý tým. Když jsme ho před lety začali dávat dohromady, věděli jsme, že má potenciál, aby se měřil s těmi nejlepšími. Teď ale cítím samozřejmě zklamání,“ uvedl trenér Američanů Gregg Berhalter.

Ti si navzdory vyřazení zajistili, že se o nich díky Wrightově trefě bude mluvit ještě dlouho po turnaji. Tenhle kousek totiž stoprocentně nebude chybět v žádném ze sestřihů nejlepších momentů celého šampionátu.

Nizozemsko Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud