15. října 2017 • 10:25

Klečela Hertha i s Daridou. Gesto, které se nelíbí Trumpovi, je už v Evropě

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řada hráčů amerického fotbalu pokleká při americké hymně, která hraje před zápasy NFL. Gesto vyjadřující podporu hnutí proti policejnímu násilí vůči černochům je trnem v oku prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Nyní se přeneslo už i na první evropské sportoviště. Před začátkem sobotního bundesligového zápasu se Schalke (0:2) poklekli fotbalisté Herthy Berlín včetně českého reprezentanta Vladimíra Daridy.



Byl tu jeden rozdíl - před začátkem zápasů v bundeslize se německá hymna nehraje, hráči Herthy se seřadili blízko středu hřiště a poklekli po tradičním nástupu na hřiště a pozdravem se soupeřem. Stejně se zachovali i náhradníci a celý realizační tým. Chtěli tak dát na dálku najevo podporu zámořským sportovcům, kteří se takto projevují a hodnotám, jež považují za důležité.

"Berlín je pestrý. Hertha je pro rozmanitost a proti násilí. Proto se připojujeme k našim americkým přátelům, abychom vystoupili proti diskriminaci," oznámil hlasatel na Olympijském stadionu v Berlíně. Mimochodem - v základní sestavě Herthy se objevili hráči hned deseti různých národností včetně Čecha  Daridy .

Gesto vysvětlil následně sportovní ředitel klubu Michael Preetz. "V dnešní době jsou sportovní kluby v centru pozornosti a proto musíme pracovat s tím, jaké postoje vyjadřujeme. Toto gesto je v souladu s hodnotami a filozofií Herthy Berlín."

Stanovisko klubu podpořil také záložník Salomon Kalou z Pobřeží slonoviny. "Nápad vzešel z celého týmu. Jsme proti rasismu a vždy budeme proti takovému chování bojovat jako tým i jako město."

Podívejte se, jak fotbalisté Herthy klečeli před zápasem. Napodobili gesto z USA
Video se připravuje ...

Protestní hnutí během zápasů v NFL začal před rokem quarterback Colin Kapernick, který na protest proti policejní brutalitě vůči rasovým menšinám při předzápasových hymnách klečel. Letos se k němu přidaly už další desítky hráčů.

Vrchol protestů nastal poté, co Trump vyzval majitele klubů NFL, aby hráče, kteří při hymně nestojí, propustili. Tehdy NFL reagovala výzvou k jednotě, na jejíž počest se hráči, trenéři a také majitelé klubů chytili při hymně za ruce. Někteří z hráčů znovu klečeli.

Trump svůj odpor vůči protestům vysvětluje tak, že ve sporu nejde o rasu, ale o vzdávání úcty k vlajce, která v Americe představuje mimo jiné symbol obětí válečných veteránů.

Fotbalisté Herthy Berlín poklekli před začátkem zápasu se Schalke
Fotbalisté Herthy Berlín poklekli před začátkem zápasu se Schalke

SESTŘIH: Hertha - Schalke 0:2. Domácí v deseti padli, Darida zavinil penaltu
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud