21. ledna 2016 • 09:01

Nové důkazy! Bale je nejdražším v historii, stál víc než Ronaldo

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna z velkých fotbalových záhad vyřešena! Nejdražším hráčem planety už přes dva roky není Cristiano Ronaldo, nýbrž jeho spoluhráč Gareth Bale. Dokazuje to kupní smlouva mezi Realem Madrid a Tottenhamem, která díky portálu Football Leaks unikla na internet. Velšan stál více než 100 milionů eur.



Spekulovalo se o tom už v poslední srpnový den v roce 2013, když byl přestup Garetha Balea z Tottenhamu do Realu Madrid definitivně stvrzen. Stal se Velšský záložník nejdražším hráčem planety, nebo jím zůstal Cristiano Ronaldo?

Real Madrid po týdnech mlčení přišel s tím, že Bale svého spoluhráčem v tomto směru nepřekonal. Podle klubu stál „jen“ 91 milionů eur (2,46 miliardy korun), zatímco za Portugalce Real vysázel Manchesteru United 96 milionů eur (2,59 miliardy korun).

Jenže všechno bylo jinak! Real skutečně mohl mít Balea podle podmínek smlouvy za 91 milionů eur, jenže by musel zaplatit hned. Protože si madridský klub zvolil platbu na splátky, částka se vyšplhala na více než 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Z uniklé smlouvy také vyplývá, že Real skutečnou částku tajil zřejmě úmyslně. V jednom z bodů se totiž mluví o tom, že oba kluby budou v médiích mluvit o částce 91 milionů eur a Tottenham nesmí prozradit další detaily.

Jaký k tomu měl Real důvod? Proč nechtěl z Garetha Balea udělat oficiálně nejdražšího fotbalistu planety? Už po jeho přestupu ve Španělsku spekulovali o tom, že klub nechtěl naštvat Cristiana Ronalda a sesadit ho z výsostné pozice. Je také možné, že vedení Realu doufalo, že by tím mohl být na Balea menší tlak než s přízviskem „nejdražší na světě“.

Teď tomu ale může být přesně opačně. Dá se očekávat, že tato kauza bude nabírat na obrátkách. Novináře budou zajímat reakce obou hvězdných hráčů i představitelů klubu. Jedno je nicméně jasné, žebříčky nejdražších hráčů v historii fotbalu se musí přepsat.

Bale do Anglie? Tottenham má přednost

Kupní smlouva mezi Tottenhamem a Realem prozradila i další zajímavé detaily. Například ty o možném přestupu Garetha Balea zpět do Premier League. Již dlouho se mluví o zájmu Manchesteru United.

Dle dohody má nicméně Tottenham výsostné právo. Pokud by chtěl Real Balea prodat do klubu Premier League, musí až do roku 2019 vždy nejdříve kontaktovat Tottenham. Až poté, co ten nepodá nabídku, může jednat s dalšími zájemci.

Jedna lhůta už nicméně skončila. Kdyby Real prodal velšského záložníka do Premier League před zářím 2015, musel ještě poslat Tottenhamu „bonus“ 10 milionů liber (350 milionů korun).

Fotbalové přestupy ONLINE: Sledujte, které hvězdy změní dres >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud