25. března 2019 • 10:03

Sobotka zažívá nejhorší ročník kariéry. Dělám, co můžu, říká smutně

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NHL hraje svou jubilejní desátou sezonu, ale kulatiny se slavit nebudou. Jedenatřicetiletému českému útočníkovi Vladimíru Sobotkovi totiž první ročník po trejdu ze St.Louis do Buffala nevychází, bodově strádá a ve statistice +/- si jde pro nejhorší výkon kariéry. Proč? Rodák z Třebíče zná důvody.



Sobotka se do Buffala dostal na začátku července jako protihodnota za Ryana O´Reillyho. Ten už nechtěl být součástí Sabres a vedení klubu zjišťovalo, odkud získá nejlepší možnou protihodnotu. Poraženým se stali Sabres, kteří získali kromě Sobotky ještě Patrika Berglunda a Tage Thompsona a volby v 1. kole draftu 2019 a 2. kole 2021.

Zatím zbývá doufat, že na draftu se zadaří, protože trejd Buffalu nevyšel. O´Reilly je u Blues hvězdou, zatímco zkušený Berglund po pouhých 23 zápasech a čtyřech bodech rozvázal s mužstvem smlouvu a utekl do Švédska. Údajně kvůli psychickým problémům. Thompson je zase jedním z nejhorších hráčů soutěže ve statistice plus minus. A Sobotka?

Český centr dosud nasbíral pouhých pět branek a osm nahrávek. Mezi 10. listopadem a 19. únorem držel strašidelnou šňůru 42 zápasů bez gólu. Za tu dobu si připsal třináct záporných bodů a v tuto chvíli jich mimochodem má celkem devatenáct. S touto bilancí je pětadvacátým nejhorším hráčem ligy a po Filipu Chytilovi druhým nejhorším Čechem.

„Trávím teď při hře hodně času v obranném pásmu," vysvětluje důvody malého přísunu bodů. „Dělám, co můžu, ale tohle je teď moje role," řekl tiše v rozhovoru pro Buffalo News.

Sobotkova sezona:

Zápasy: 67
Body: 13 (5+8)
+/-: - 19
Průměrný čas na ledě: 14:17
Trestné minuty: 22
Střely na bránu: 71

To je velká změna oproti minulé sezoně, kde si jedenácti góly vytvořil osobní maximum a jeho 31 bodů bylo druhým nejlepším výkonem kariéry. O tom, že ho vedení mužstva využívá spíš defenzivně, svědčí i statistika počtu vhazování. Když hra startuje v obranném pásmu jen tři hráči jsou nasazováni více. Když v útočném je Sobotka naopak třetí ´nejhorší´.

Účastník tří mistrovství světa na tom není nijak slavně ani co se týče průměrného času na ledě. Pouhých 14 minut a 17 vteřin značí sedmnáctou pozici u Sabres. Je to téměř o tři minuty méně než v sezoně 2017/18. Méně hrával naposledy v ročníku 2009/10 v barvách Bostonu.

Jeho specialitou je vhazování, na to je v Buffalu nejlepší. Často po něm ale musí utíkat na střídačku. „Vyhrává pro nás hodně buly v obranném pásmu a je důležitý ve vlastním oslabení. V tomhle se na něj skutečně můžeme spolehnout," chválil trenér Phil Housley.

„Těší mě, že teď přidal i góly, zaslouží si je," připomněl Sobotkovy úspěšné zásahy z 19. února a 7. března. „Ale rád bych jich viděl víc, myslím, že to v sobě má," zamyslel se.

Co se bodů týče je Buffalo pátým nejhorším týmem NHL, ale co se hry v oslabení týče jsou Sabres desátí v lize. I díky výrazné Sobotkově pomoci. Ale vyplatí se klubu na takové pozici hráč s příjmem 3,5 milionu dolarů?

Vladimír Sobotka proti svému bývalému klubu nebodoval a připsal si záporný bod
Vladimír Sobotka proti svému bývalému klubu nebodoval a připsal si záporný bod

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud