25. června 2021 • 06:55

Montreal se dočkal! Finále Stanley Cupu po 28 letech, udolal Vegas

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Montreal je ve finále Stanley Cupu. Hokejisté Canadians se do boje o nejslavnější hokejovou trofej probojovali znovu po 28 letech, když v prodloužení šestého zápasu udolali Vegas Golden Knights a vyhráli sérii 4:2 na zápasy. Rozhodující gól dal Fin Artturi Lehkonen.



Finský útočník zakončil po výborné přihrávce Phillipa Danaulta rychlý protiútok a ranou bez přípravy vystřelil Canadiens postup do finále. Na začátku rozhodující akce stál Carey Price, který i v šestém zápase potvrdil svou vynikající formu v letošních bojích o Stanleyův pohár. Price svým sedmatřicátým zásahem v zápase vyrazili střelu Maxe Paciorettyho a založil tak protiútok na jehož konci byl Lehkonen.

Vegas k vyrovnání série nepomohla ani změna v brance, kde po jednozápasové odmlce dostal přednost před Marcem-Andrem Fleurym Švéd Robin Lehner. Devětadvacetiletý brankář odchytal podobně jako ve čtvrtém utkání série povedený zápas, zlikvidoval 29 střel Canadiens, v rozhodující chvíli se ale nedokázal přesunout proti Lehkonenovi a Fin využil místa na přední tyči.

Jako první Lehnera překonal ranou v přesilové hře Shea Weber a ve druhé třetině poslal Montreal do vedení 2:1 Cole Caufield. Mladý americký útočník se u pravého mantinelu prosmýkl kolem obránce Briana McNabba a z bezprostřední blízkosti prostřelil Lehnera podruhé.

Golden Knights celý zápas dotahovali. Na Weberovu trefu rychle odpověděl Reilly Smith a do prodloužení poslal zápas gólem ze začátku třetí třetiny Alec Martinez. Zkušený bek využil drobného zavázání brankáře Price a dorazil nahození Alexe Pietrangela za záda jinak bezchybného golmana. Další pokusy, včetně čtyř střel českého útočníka Tomáše Noska, Price za svá záda nepustil a po 28 letech dovedl Canadiens do finále Stanley Cupu.

Finálová série play off NHL startuje 28. června a proti Montrealu v ní nastoupí vítěz sedmého utkání série mezi NY Islanders a Tampou.

Góly

Domácí: 14:06. S. Weber, 29:36. Caufield, 61:39. Lehkonen

Hosté: 14:54. R. Smith, 41:08. Martinez

Sestavy

Domácí: Price (Allen) – S. Weber (C), Chiarot, Petry, Edmundson, Merrill, E. Gustafsson – Caufield, Suzuki, Toffoli – Gallagher (A), Danault, Lehkonen – J. Anderson, Kotkaniemi, Byron (A) – Perry, E. Staal, Armia. Hlavní trenér: Dominique Ducharme.

Hosté: Lehner (M.-A. Fleury) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Mark Stone (C), Stephenson, Pacioretty – R. Smith (A), W. Karlsson, Marchessault – Tuch, N. Roy, Janmark – Kolesar, Nosek, W. Carrier. Hlavní trenér: Peter DeBoer.

Rozhodčí

Kelly Sutherland, Eric Furlatt. Čároví: Jonny Murray, David Brisebois

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

3500 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud