22. července 2021 • 08:30

Seattle oznámil kádr: vybral Vaněčka! Krakenem i zkušení Giordano a Eberle

Autor: mas, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový klub NHL Seattle v noci ze středy na čtvrtek definitivně potvrdil své volby v rozšiřovacím draftu. Z každého klubu (kromě Vegas) musel vybrat jednoho hráče, který bude od nové sezony Krakenem. Z českých hráčů padla volba na Vítka Vaněčka z Washingtonu, který utvoří brankářský tandem s Chrisem Driedgerem z Floridy. Mezi hvězdy nováčka budou patřit zkušení Mark Giordano a Jordan Eberle.



„Ani jsem nemohl usnout, tak jsem se těšil na draft,“ uvedl Chris Driedger, o němž se předpokládá, že bude brankářskou jedničkou a Vaněček mu bude krýt záda. „Je to nová kapitola v mém životě a v kariéře. Město je nádherné a už jsem slyšel, že permanentky se vyprodaly během dvanácti minut. Atmosféra bude elektrizující. Nemůžu se dočkat zahajovacího zápasu,“ dodal. Krakeni odehrají historicky první zápas ve Vegas, domácí premiéra je čeká 23. října proti Vancouveru.

Třicet klubů NHL předložilo před necelým týdnem seznam chráněných hráčů, který čítal gólmana a osm hráčů do pole anebo brankáře, tři obránce a osm útočníků. Mimo něj se z českých hráčů ocitli například i dvojnásobní šampioni Ondřej Palát s Janem Ruttou z Tampy Bay. Nechránění zůstali také Jakub Voráček, Radko Gudas a David Krejčí, jemuž v Bostonu vypršela smlouva.

Ani na jednoho z nich však Seattle neukázal, místo nich zvolil směrem k platovému stropu levnější hráče a v případě Voráčka i výrazně mladšího. Z Flyers Kraken vybral 23leté křídlo Carsena Twarynskiho, z Lightning 29letého útočníka Yanniho Gourdeho. Podobně se nováček NHL od příští sezony zachoval i v případě často propíraných jmen Careyho Priceho, Vladimira Tarasenka či Gabriela Landeskoga.

Montrealu tak vyšel tah s nechráněnou jedničkou týmu. Seattle nechtěl sáhnout po Priceově obří smlouvě (10,5 milionu dolarů ročně) a z Canadiens raději zvolil levnější variantu Calea Fleuryho, který by měl zatížit platový strop minimální částkou.

Místo možné volby Tarasenka ze St. Louis generální manažer Ron Francis se svým týmem vybral obránce Vince Dunna, z Colorada pak místo Landeskoga Jonase Donskoie.

Trenér a GM spokojeni, Giordano byl v šoku

Mezi největší hvězdy týmu a zároveň zkušené hráče by měli patřit obránci Mark Giordano (33 let) z Calgary a útočník Jordan Eberle (31) z Islanders. V rovině spekulací byl i příchod Jakuba Zbořila, ale Kraken nakonec v Bruins sáhl po jiném obránci Jérémym Lauzonovi.

„Jsme nadšení, jaký tým teď máme. A to ještě budeme mít v příštích dnech a měsících dost příležitostí, abychom naši soupisku vylepšili. Zkusíme toho využít, pokud to bude možné,“ uvedl Francis. „Máme opravdu velmi dobrý mix nejrůznějších schopností - výšku, bruslení, hru s pukem, vůdcovství a tak dále. V týmu je i spousta charakteru, soutěživosti a chuti něco dokázat. Je to skvělý výchozí bod,“ rozplýval se trenér Dave Hakstol.

Podobná slova volil i Giordano. „Když vidíte první výběry, žasnete, kolik skvělých hokejistů je i přes seznam chráněných hráčů stále k dispozici. Získali jsme také spoustu talentovaného mládí. Dnešek je skvělým začátkem,“ řekl Giordano, který působil v Calgary patnáct sezon. „Byl jsem trochu v šoku a minulá noc byla trochu divná i šílená. Ale jakmile jsem se sem dostal, jsem rád, že jsem do letadla naskočil. Bude to úžasná zkušenost,“ dodal.

Seattle se zapojí tento pátek i do klasického draftu, vybírat bude jako druhý v pořadí. „Je šance, že získáme někoho, kdo promluví do sestavy,“ řekl Francis a prozradil, že chtějí být aktivní i na trhu s volnými hráči, který se otevře 28. července. „To je náš plán. Někteří hráči, kteří teď byli chráněni, možná budou volní. Určitě to budeme sledovat a doufáme, že přilákáme do týmu nějaké další,“ doplnil.

Volby Seattlu v rozšiřovacím draftu:

Brankáři: Chris Driedger (z Floridy), Joey Daccord (Ottawa), Vítek Vaněček (Washington).

Obránci: Jérémy Lauzon (Boston), William Borgen (Buffalo), Dennis Cholowski (Detroit), Cale Fleury (Montreal), Gavin Bayreuther (Columbus), Jamie Oleksiak (Dallas), Carson Soucy (Minnesota), Vince Dunn (St. Louis), Haydn Fleury (Anaheim), Mark Giordano (Calgary), Adam Larsson (Edmonton), Kurtis MacDermid Los Angeles).

Útočníci: Yanni Gourde (Tampa), Jared McCann (Toronto), Morgan Geekie (Carolina), Nathan Bastian (New Jersey), Jordan Eberle (NY Islanders), Colin Blackwell (NY Rangers), Carsen Twarynski (Philadelphia), Brandon Tanev (Pittsburgh), Tyler Pitlick (Arizona), John Queneville (Chicago), Jonas Donskoi (Colorado), Calle Järnkrok (Nashville), Mason Appleton (Winnipeg), Alexander True (San Jose), Kole Lind (Vancouver).   

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud