2. května 2011 • 23:23

Švédové napravili zaváhání, Finsko udolalo Lotyše

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Švédska ve svém druhém vystoupení na světovém šampionátu na Slovensku odčinili úvodní zakolísání s Norskem a porazili Rakousko bez větších potíží 3:0. Ze základní skupiny C si tak zajistili postup do osmifinále. Dvěma góly přispěl k vítězství Niklas Persson, čisté konto vychytal Viktor Fasth.



Výběr Tre kronor se sice hledal v úvodní třetině, kterou rakouský outsider dokonce vyhrál na střely 11:9, ale 21 vteřin před první přestávkou využil Persson při přečíslení dvou na jednoho parádní přihrávku od Erikssona a otevřel skóre. Seveřané předtím mohli děkovat Fasthovi, jenž vychytal Setzingerovo sólo.

Uklidnění do švédských řad přinesla druhá Perssonova trefa z 26. minuty po teči Petraskova nahození. Rakušané se snažili odpovědět, ale Koch proti Fasthovi vyšel i nadvakrát naprázdno.

V polovině utkání mohli Švédové přidat třetí gól, nevyužili však minutovou přesilovku pět na tři a Rakušané zůstávali alespoň teoreticky ve hře o bodový zisk.

Když se v nástupu do třetího dějství trefil Pääjärvi-Svensson, bylo jasné, že Švédové už další zaváhání s papírově slabším soupeřem nedopustí. O vykřesání naděje se Rakušané připravili sérií vyloučení.

Finové v napínavé bitvě zdolali Lotyše

Hokejisté Finska porazili na světovém šampionátu Lotyšsko 3:2 po samostatných nájezdech a ve středu si zahrají s českým výběrem o prvenství ve skupině D. V dramatickém utkání Finové po první třetině sice vedli, ale v průběhu třetí části prohrávali 1:2. Nájezdy ale rozhodl Jarkko Immonen.

Po několika náznacích šancí na obou stranách přišel první gól až v přesilovce na konci 14. minuty a předznamenal další průběh zápasu, v němž všechny góly padly v početních výhodách. Skóre otevřel Immonen zásluhou pohotového usměrnění kotouče za Masalskisova záda po Välivaarově nahození od modré čáry.

Ve druhé části hry ale byli Lotyši střelecky o něco aktivnější a dočkali se vyrovnání. Po pouhých devíti vteřinách přesilovky ve 34. minutě propálil vše před sebou obránce Krisjanis Redlihs a poslal puk přesně pod horní tyčku. V závěru ještě mohli vrátit Finům vedení Pyörälä a Välivaara, ale jejich pokusům scházela přesnost.

Na začátku třetího dějství musel právě Välivaara na trestnou lavici a Lotyši dokonali obrat ve skóre, když se bekhendem prosadil Vasiljevs. Svůj těsný náskok pak pozorně bránili, ale Finy vysvobodila další využitá přesilovka - po nádherné a přesné souhře vyrovnal střelou do prázdné branky Kapanen.

V prodloužení orazítkoval Immonen při početní výhodě tyč, ale nemusel dlouho litovat, protože poté se stal hrdinou nájezdů. Rozjel se jako první ze všech exekutorů a prostřelil Masalskise. Niživijs vzápětí nedal, Koivu se svým pokusem naložil úspěšně, takže Darzinš musel dát gól, aby udržel Lotyše v naději, ale Lassila byl proti.

Mistrovství světa v ledním hokeji:

Skupina C (Košice):


Švédsko - Rakousko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Persson (Eriksson, Nilsson), 26. Persson (Petrasek, Nilsson), 43. Pääjärvi-Svensson (Petrasek). Rozhodčí: Partanen (Fin.), Šindler (ČR) - Hribar (Slovin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 3704.

Švédsko: Fasth - Gunnarsson, Petrasek, Ekman-Larsson, Kronwall, Grossman, Erixon, Fernholm - Thörnberg, Berglund, Pääjärvi-Svensson - Eriksson, Persson, Nilsson - Tedenby, Silfverberg, Backlund - Sjörgen, Ericsson, Wallin - Kruger. Trenér: Pär Marts.
Rakousko: Weinhandl - Werenka, Trattnig, Unterluggauer, Schumnig, P. Lakos, R. Lukas, Reichel, Altmann - Latusa, Koch, Welser - T. Raffl, Kaspitz, M. Raffl - Rotter, P. Lukas, Setzinger - Harand, Hundertpfund. Trenér: Bill Gilligan.

Skupina D (Bratislava):

Lotyšsko - Finsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 34. K. Redlihs (M. Redlihs, Dzerinš), 43. Vasiljevs (Cipulis, Pujacs) - 14. Immonen (Välivaara, Granlund), 53. N. Kapanen (Immonen, Granlund), rozhodující nájezd Immonen. Rozhodčí: Sterns (USA), Kurmann - Arm (oba Švýc.), Murchison (Kan.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:2. Diváci: 9210.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, K. Redlihs, Cibulskis, Sotnieks, J. Redlihs - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - M. Redlihs, Dzerinš, Darzinš - Saulietis, Pečura, Ankipans - Meija, Bukarts, Berzinš. Trenér: Olegs Znaroks.
Finsko: Lassila - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Väänänen, Puistola, Kukkonen, Jaakola - M. Koivu, T. Ruutu, Aaltonen - N. Kapanen, Pihlström, Lahti - Pesonen, Immonen, Granlund - Nokelainen, Pyörälä. Trenér: Jukka Jalonen.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud