Miroslav Horák
22. května 2012 • 07:59

Nová ikona Slovenska Vůjtek: Trénovat Česko? Není to můj cíl

Autor: Miroslav Horák, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | FOTOGALERIE | Snad ani ti největší snílci v řadách našich východních sousedů nepředpokládali, že český kouč Vladimír Vůjtek dovede jejich národní tým na světovém šampionátu ve Švédsku a Finsku ke stříbrným medailím. Zvláště po loňském propadáku před vlastními diváky. Sen se však přesto splnil. „Ale medaile se nepovede každý rok,“ zůstává při zemi kouč.



Českého fanouška snad ani nemůže nenapadnout otázka, zda by pětašedesátiletý trenér jednou nepřevzal tým i po Aloisi Hadamczikovi.

„Už ne. Mým vysněným cílem nikdy nebylo trénovat nároďák, vždycky mě bavila práce v klubu. Povedlo se mi obstát v Jaroslavli a od té doby jsem mohl jít do Ruska, kdykoliv jsem chtěl. Na to jsem se soustředil, na reprezentaci ne,“ říká nová ikona Slovenska.

„Se slovenským svazem mám ještě smlouvu na dva roky, teď vůbec netuším, co bude potom. Zdraví mi trenéřinu nedovolovalo, pak se to zlepšilo, ale člověk neví, co bude zítra, za půl roku, natož za dva...,“ dodává zkušený trenér.

Vůjtek přitom neměl před šampionátem kvůli odřeknutí celé řady opor jednoduchou situaci.

Dojemný okamžik - slovenský kapitán Zdeno Chára v dresu Pavla Demitry věnuje stříbro svému mrtvému kamarádoviFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Je pravda, že se mi to těžko skládalo. S odstupem času si ale říkám, že to bylo ku prospěchu věci, poznal jsem mladé kluky.  Od začátku jsme si tu nastavili pravidla a dbali jsme na to, aby je hráči dodržovali, vážili si národního dresu. Ti, kteří tu byli, to pochopili, vytvořili jednolitou partu a dotáhli to až do stříbrného konce,“ dodává český trenér.

Bývalý kouč Vítkovic je známý svým nadhledem a klidem, což se potvrdilo i na šampionátu.

„Hlas jsem zvyšovat nemusel, nebylo třeba. Rozuměli jsme si, vždy jsme si vysvětlili, co nám jde, co ne. Kluci jako Zdeno Chára nebo Míša Handzuš měli hlavní slovo v kabině, ostatní k nim chovají úctu, váží si jich. Na některého hráče působí spíš klid, na jiného musíte zakřičet. Tady se zvedat hlas nemusel.“

Slovenský tým si po zisku stříbrných medailí vzpomněl i na tragicky zesnulého Pavola Demitru, když se hráči na závěrečný ceremoniál převlékli do jeho dresu. 

„Celý ten šampionát ještě dozníval ve znamení té tragédie. Byla to poslední akce, kterou jsme pro Pavola mohli udělat. Myslím, že to v hlavě nosili i ruští a čeští hráči, kteří tam ztratili své kamarády. Jsem rád, že náš tým na Paĺa nezapomněl,“ dodává trenér.

VELKÝ ROZHOVOR S ÚSPĚŠNÝM TRENÉREM VLADIMÍREM VŮJTKEM ČTĚTE V DNEŠNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

I přes finálovou prohru musí být trenér Vůjtek spokojený.
I přes finálovou prohru musí být trenér Vůjtek spokojený.


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud