František Suchan
15. května 2013 • 04:00

Brankář Francouz: Jít na led s plným měchýřem, to byl zážitek!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE STOCKHOLMU | Jasný zápas, odrovnaný soupeř, tak proč nezkusit i záložního gólmana… Podobné střídání, jaké loni na šampionátu předvedl při demolici Němců s Jakubem Štěpánkem a mladým Petrem Mrázkem, obstaral kouč Alois Hadamczik i Pavlu Francouzovi. 22letý záskok si zachytal posledních 6 a půl minuty utkání s Nory, stejně jako Ondřej Pavelec neinkasoval. Měl pouze jediný problém: plný močový měchýř.



Zaskočil na kuriózní půlminutku se Švédy, kdy na něj nešla ani jedna střela, teď už si přece jen aspoň trochu procvičil své řemeslo. Pavel Francouz zvládl závěr jednoznačného duelu, přitom se usazený na střídačce jen dlouho pohodlně díval na kostku a na fandící lidi.

Ondřeji Pavelcovi říkal, jaká je to paráda, že konečně přišel klidný zápas… A v tom byl sám v brance. Jak později napsal na svůj twitter, po dvou hodinách na lavičce s plným měchýřem.

„Trenér přišel při komerční pauze, že mě tam strčí na poslední tři minuty, abych si taky zachytal. Seběhlo se to ale tak, že jsme dali dva góly během chvíle a najednou jsem tam šel,“ líčil Francouz, který při Salákových potížích se zlomeným prstem plní roli dvojky i za hvězdou Winnipegu.

Čtvrtfinále MS (čtvrtek)
12:00 Rusko - USA
14:45 Švýcarsko - Česko
17:30 Finsko - Slovensko
20:15 Kanada - Švédsko

A tak hurá do akce.

„Nebylo co ztratit, nervózní jsem vůbec nebyl. Klukům bych to asi stejně už nestačil pokazit, šest gólů bych snad nepustil. Spíš sám pro sebe jsem nechtěl dostat gól. Jsem rád, že k tomu nedošlo,“ potěšilo ho.

Teď je z něj statisticky neprůstřelný brankář. Na svém premiérovém mistrovství už má na kontě dva starty a ze šesti střel neinkasoval. „To je spíš takové úsměvné, protože jsem celkem neodchytal ani deset minut,“ culil se.

Já to říkal! Pleky s Židlou nám přivezli dobrou náladu a klid, říká Tlustý
Já to říkal! Pleky s Židlou nám přivezli dobrou náladu a klid, říká Tlustý

Ale zadarmo tuhle bilanci nemá, Norové ho stihli v jedné situaci i pořádně protáhnout. „Člověk se do toho ani nestačí dostat, je takový nekoordinovaný, tak jsem se spíš soustředil, abych neudělal nějakou chybu. Kluci hráli výborně, do ničeho stejně soupeře nepustili,“ oddechl si.

Když líčil své dojmy v mixzóně, za ním proudící spoluhráči vtipkovali: „Francík, tys byl jistější než Bigo,“ což je Pavelcova přezdívka. „O tom to je, teď se tomu zasmějme,“ věděl Francouz.

On ale k smíchu rozhodně není. Svou snovou sezonu protahuje o další nezapomenutelné zážitky. A není vyloučené, že si k nim nakonec přibalí i nějakou tu medaili.

Očima Ondřeje Pavelce
Gólman českého národního týmu Ondřej Pavelec Gólman českého národního týmu Ondřej PavelecFoto Barbora Reichová Sport
„Každý, kdo tomu trochu rozumí, ví, že není nic snadného sedět tři hodiny na střídačce a pak jít na led. Ale já byl rád za Pavla, že to zvládl. I takováhle zkušenost je pro něj výborná, on je super gólman a dokazuje to celou sezonu. Mě rozhodně nemrzí, že jsem kvůli tomu přišel o nulu ve statistikách. Jsem rád, že jsme vyhráli, na osobní čísla se nehraje. Trenér podobnou věc udělal i minulý rok se Štěpánkem a Mrázkem, takže jsem i trochu čekal, že by to mohlo přijít. Ono už je pak jedno, jestli vyhrajete 7:0 nebo 7:1.

Co se týká celého zápasu, ohromně nám pomohli Pleky se Židlou. O jejich kvalitách se nemá cenu bavit, jsou to jedni z nejlepších českých hráčů. Pro mě jako pro brankáře je dobré, mít před sebou takového beka, jako je Židla. On neudělá moc chyb a ty jeho žáby, to je něco neskutečného… Celý tým ale odehrál výborně s Nory celý zápas, Jirka Tlustý se hlavně konečně trefil… Takže samá pozitiva. Zvládli jsme to taky jednou v klidu, což je paráda. Teď už nás zase čeká tvrdá práce, musíme to zvládnout. Všechno, co bylo, je za námi, nemá cenu se o tom bavit. Bude to už jen o jednom zápase, třeba i o jedné chybě.“

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud