21. května 2019 • 22:28

SOUHRN MS: Rusko smetlo Švédsko, Češi mají ve čtvrtfinále Německo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve večerních zápasech na hokejovém MS na Slovensku porazila ve skupině A Kanada USA 3:0, ve skupině B Rusko převálcovalo Švédsko 7:4. Tyto výsledky definitivně určily, kdo s kým se utká ve čtvrtfinále. Česko, druhý tým skupiny B, vyzve třetí celek ze skupiny A Německo. Program košické skupiny A ve středu odstartoval výhrou Německa nad Finskem 4:2. Následně vyjeli ke svému poslednímu utkání na domácím šampionátu Slováci, kteří porazili po samostatných nájezdech Dány 2:1. Češi si poradili se Švýcarskem (5:4) a Norsko podlehlo Lotyšsku 1:4.



Skupina A

Němci na MS nečekaně porazili Finy, rozhodl Draisaitl

Do první šance se dostal v úvodní přesilové hře Jokiharju, trefil ale jen tyč. Seveřané byli výrazně střelecky aktivnější, do vedení šli v 16. minutě, kdy Lehtonenovu střelu od modré čáry tečoval Pesonen.

Němci vyslali v úvodní dvacetiminutovce na brankáře Lankinena jen tři střely, přesto se jim podařilo za dvě minuty vyrovnat. A zasloužil se o to po rychlém protiútoku a přečíslení dva na jednoho Michaelis. Následně mohl otočit skóre Draisaitl, Lankinen si ale s jeho zakončením poradil.

Do vedení se tak opět dostali Finové, ve 25. minutě se prosadil Tyrväinen, který se dnes posunul do středu elitního útoku Seveřanů.

Němci byli ale po přestávce mnohem aktivnější a Lankinen si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Finská jednička si poradila s první šancí Kahuna, útočník Chicaga se ale o pár sekund později přece jen prosadil.

A ve třetí třetině se Německu podařilo výsledek otočit. Draisaitl nejprve v přesilové hře překonal Lankinena potřetí. Tým kouče Söderholma pak několikrát podržel na šampionátu podruhé chytající brankář Grubauer a při power play svým pátým gólem na turnaji podtrhla nečekanou výhru znovu hlavní hvězda německé sestavy Draisaitl.

Góly

Domácí: 15:05. Pesonen, 24:07. Tyrväinen

Hosté: 17:04. Michaelis, 33:14. Kahun, 44:46. Draisaitl, 59:00. Draisaitl

Sestavy

Domácí: Lankinen (Olkinuora) – Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Kuusela, Sallinen, Savinainen – Anttila, Lammikko, Kiviranta.

Hosté: Grubauer (Treutle) – M. Müller, Holzer, Y. Seidenberg, Nowak, J. Müller, Reul, Schopper – Ehliz, Draisaitl, Hager – Plachta, Michaelis, Eisenschmid – Tiffels, Kahun, Mauer – Fauser, Loibl, Noebels – Pföderl.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Reneau (USA) – Hancock (USA), Vanoosten (CAN)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

6685 diváků

Slováci se rozloučili s domácím MS ziskem dvou bodů

Útočník Ladislav Nagy rozhodl v posledním utkání své hokejové kariéry o vítězství Slovenska na mistrovství světa v Košicích nad Dánskem 2:1 po samostatných nájezdech. Devětatřicetiletý hráč se nejprve asistencí podílel na slovenském gólu v normální hrací době, v nájezdech pak byl jedním ze dvou úspěšných exekutorů domácího týmu.

Již před utkáním bylo jasné, že slovenská reprezentace skončí v tabulce skupiny A pátá a Dánsko šesté.

Zápas týmů, které již nemohly postoupit do čtvrtfinále, moc atraktivní hokej nenabídl. Vyprodaná Steel arena si musela počkat na gól až do 40. minuty, kdy se 56 sekund před koncem druhé třetiny odrazil puk od útočníka Jespera Jensena za záda brankáře Dahma.

Slováci, kteří si krátce předtím ve 38. minutě symbolicky připomněli před osmi lety tragicky zesnulého útočníka Demitru, proměnili ve vedení svou mírnou převahu. Před gólem trefil Daňo tyč a šanci otevřít skóre měl po přihrávce Nagye, který do utkání nastoupil s kapitánským "céčkem" na dresu, Krištof.

Ve 47. minuty byli v rychlém sledu vyloučeni Daňo se Sekerou a Dánové přesilovku pět na tři bleskově využili. Po 19 sekundách výhody překonal Godlu ve slovenské brance Boedker. Další gól již nepadl a vítěze určily až nájezdy. Zatímco Dahma překonali Nagy a Krištof, Godla si se všemi čtyřmi pokusy soupeřů poradil.

Góly

Domácí: 39:04. Marinčin, . Nagy

Hosté: 46:41. Boedker

Sestavy

Domácí: Godla (Čiliak) – Sekera (A), Černák, Marinčin, Čajkovský, Koch, Fehérváry – Tatar (A), L. Hudáček, Daňo – Nagy (C), Krištof, Studenič – Bondra, Sukeľ, Lantoši – Lunter, Buc, Liška – Zigo.

Hosté: Dahm (Galbraith) – M. Lauridsen, O. Lauridsen, Bruggisser, Jensen Aabo (A), Nicholas Jensen, O. Larsen, Lassen – Boedker, Regin (C), P. Russell – Storm, Jesper Jensen, Nicklas Jensen – Bau Hansen, Madsen (A), Meyer – Poulsen, Jakobsen, Olesen – From.

Rozhodčí

Brett Iverson (CAN), Linus Öhlund (SWE) – Joep Leermakers (NED), Hannu Sormunen (FIN)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7440 diváků

Kanada zvládla zámořské derby s nulou

Hokejisté Kanady porazili na závěr základní části mistrovství světa v Košicích tým Spojených států amerických 3:0, vyhráli skupinu A a ve čtvrtečním čtvrtfinále se utkají se Švýcarskem. Čtvrtí Američané budou hrát s dosud neporaženým Ruskem. Kanaďané dnes podruhé za sebou a potřetí na turnaji neinkasovali, čisté konto udržel brankář Matt Murray.

Kanadě se stejně jako v předešlých dvou zápasech proti Německu a Dánsku vydařil začátek a již po 109 sekundách se dostala do vedení, když gólmana Schneidera překonal po chytré a nečekané Stoneově přihrávce zpoza branky Dubois.

Hráči Javorových listů byli aktivnější a v 9. minutě vedení navýšili. Po přečíslení dva na jednoho se prosadil Turris. Kanaďané v brance se spolehlivým Murrayem pak už zápas kontrolovali.

V polovině utkání mohl snížit z brejku Vatrano, ale trefil tyč. Ve 36. minutě se už Kanada radovala z třetího gólu, rozhodčí však Stoneovu trefu neuznali pro hru vysokou holí. Již o 33 sekund později Kanaďané skórovali znovu a tentokrát v souladu s pravidly.

Vyprodaná Steel arena další gól neviděla, Murray potřeboval k čistému kontu 28 zákroků.

Góly

Domácí: 01:49. Dubois, 08:02. Turris, 35:59. McCann

Hosté:

Sestavy

Domácí: M. Murray (Hart) – Nurse, Severson, Chabot, Stecher, Theodore, Fabbro, P. Myers – Marchessault, Dubois, Mark Stone – Cirelli, Couturier, S. Reinhart – McCann, Turris, Mantha – Jost, Henrique, Joseph – D. Strome.

Hosté: Schneider (Demko) – Suter, Martinez, Werenski, Skjei, Q. Hughes, Hanifin, Fox – DeBrincat, White, P. Kane – J. van Riemsdyk, D. Larkin, Keller – J. Gaudreau, Eichel, Kreider – Vatrano, Glendening, D. Ryan – Kunin.

Rozhodčí

Martin Fraňo (CZE), Mikko Kaukokari (FIN) – Miroslav Lhotský (CZE), Dmitrij Šišlo (RUS)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7440 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 0 1 36:11 18
2. Finsko 7 5 0 1 1 22:11 16
3. Německo 7 5 0 0 2 18:18 15
4. USA 7 4 1 0 2 27:15 14
5. Slovensko 7 3 1 0 3 28:19 11
6. Dánsko 7 1 1 1 4 18:23 6
7. Velká Británie 7 0 1 0 6 9:41 2
8. Francie 7 0 0 2 5 14:34 2

Skupina B

Podrobnosti k zápasu Česko - Švýcarsko (5:4) naleznete zde>>>

Góly

Domácí: 12:21. Voráček, 20:38. Simon, 26:20. Frolík, 28:27. D. Kubalík, 58:33. Rutta

Hosté: 02:13. Frick, 26:49. Scherwey, 41:47. Scherwey, 56:19. Niederreiter

Sestavy

Domácí: Bartošák (Francouz) – D. Musil, Hronek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Gudas, D. Sklenička – Frolík, Simon, Voráček – Jaškin, Faksa, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Palát, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna.

Hosté: Berra (27. Mayer) – Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Rod, Diaz, Frick, Fora – Niederreiter, Haas, Andrighetto – Hofmann, Hischier, Fiala – Scherwey, Kurashev, Martschini – S. Moser, Bertschy, Ambühl.

Rozhodčí

Björk (SWE), Romasko (RUS) – Golyak (BLR), Oliver (USA)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9 085 diváků

Lotyši rozhodli o výhře nad Nory ve třetí třetině

Hokejisté Lotyšska zdolali v souboji o konečné páté místo v základní skupině B na mistrovství světa v Bratislavě Norsko 4:1 a celkově skončili na turnaji desátí. Obrat z 0:1 zařídili brankami mezi 47. a 55. minutou Janis Jaks, Rihards Marenis a Ronalds Keninš. Norové obsadili 12. pozici.

V úvodním dějství neproměnili šance Meija a Indrašis a v 16. minutě při Batnově vyloučení šli do vedení Norové. Po Holösově přihrávce se trefil z levého kruhu přesně do protějšího horního rohu Merzlikinsovy branky Lindström.

Lotyši se dočkali v úvodu druhé části vyrovnání také v početní výhodě při Lesundově pobytu na trestné lavici. Balcers našel na levém kruhu Indrašise, který nedal šanci přesouvajícímu se Haukelandovi. Ve 33. minutě Norům pomohla tyč po Blugersově teči.

Ve 47. minutě tečoval Bonsaksen nešťastně Jaksův pokus a Lotyši otočili stav zápasu. Za 56 sekund zvýšil z úniku střelou na Haukelandovu vyrážečku Marenis. V 55. minutě se odrazil puk k levé tyči před odkrytou branku ke Keninšovi, který dovršil výsledek.

Góly

Domácí: 15:18. Lindström

Hosté: 22:43. Indrašis, 46:59. Jaks, 47:55. Marenis, 54:13. Keninš

Sestavy

Domácí: Haukeland (Holm) – Holös, Bonsaksen, Espeland, Lesund, Johannesen, Bull, Kaasastul – P. Thoresen, M. Olimb, Olden – Martinsen, Lindström, Reichenberg – Roest, K. Forsberg, Röymark – Haga, Trettenes.

Hosté: Merzlikins (Grigals) – Freibergs, Cibulskis, Balinskis, Jaks, A. Kulda, Sotnieks, Zile – Balcers, Blugers, Darzinš – Roberts Bukarts, Indrašis, Keninš – Meija, Bičevskis, Rihards Bukarts – Dzierkals, Gegeris, Batna – Marenis.

Rozhodčí

Manuel Nikolič (AUT), Aleksi Rantala (FIN) – Gleb Lazarev (RUS), Andreas Malmqvist (SWE)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Rusové prošli skupinou bez ztráty bodu

Hokejisté Ruska porazili v posledním utkání skupiny B v Bratislavě Švédsko vysoko 7:4. Obhájci titulu utrpěli debakl i přesto, že po první třetině vedli. Ve druhém dějství ale šestkrát inkasovali, z toho tři góly vstřelila sborná během 188 vteřin mezi 35. a 38. minutou.

Rusové zůstali ve skupině stoprocentní a vyhráli ji s oslnivým skóre 36:7. Ve čtvrtfinále se střetnou s USA, čtvrtým celkem košické skupiny A. Právě na východ Slovenska se musí výběr Tre kronor přesunout za bitvou o nejlepší čtyřku. V severském derby vyzvou Finsko.

Švédové mohli ještě pomýšlet na prvenství ve skupině, jenže k tomu potřebovali vysokou výhru nad sbornou. Zároveň měli v rukách další osud českého týmu. Výhra 3:0 by Čechům přihrála první místo, přesně tříbrankový rozdíl od skóre 5:2 a vyšší by je naopak dostal na třetí místo a ve slovenské metropoli by mohli zůstat Seveřané.

Ti rozehráli zápas dobře, když v polovině osmé minuty otevřel skóre úspěšnou tečí Landeskog. Do první přestávky hráli Švédové ještě dvě přesilovky, vedení se jim ale navýšit nepodařilo.

Ve druhém dějství přišel velký obrat. Už po 57 sekundách ho načal Anisimov. Markström se chvilku nato vyznamenal proti Kovalčukovi, ale ve 25. minutě dokonal obrat Dadonov, a když se pak před polovinou zápasu prosadil střelou z mezikruží ještě Ovečkin, bylo jasno.

Ne snad s ohledem na rozdíl ve skóre, ale proto, jak se Švédové sesypali. V čase 34:39 až 37:47 inkasovali během ruské smršti další góly od Kaprizova, Grigorenka a Malkina, přičemž poslední dva zásahy dělilo jen půl minuty.

Alespoň kosmetickou úpravu ostudného debaklu zařídili ve třetí dvacetiminutovce Nylander, Ekman-Larsson a Klingberg, sedmý gól sborné vstřelil Orlov.

Góly

Domácí: 07:32. Landeskog, 52:02. W. Nylander, 56:22. Ekman-Larsson, 58:49. J. Klingberg

Hosté: 20:57. Anisimov, 24:10. Dadonov, 28:52. Ovečkin, 34:39. Kaprizov, 37:17. Grigorenko, 37:47. Malkin, 52:57. Orlov

Sestavy

Domácí: Markström (H. Lundqvist) – J. Klingberg, Ekman-Larsson (C), A. Larsson, Ekholm (A), M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg, Krüger – Hörnqvist (A), Wennberg, W. Nylander – E. Pettersson, E. Lindholm, Landeskog – A. Kempe, Lander, Eriksson – Lindblom, Bratt, Rasmussen.

Hosté: Vasilevskij (Georgijev) – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Tělegin – Dadonov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Barabanov, Andronov, Kovalčuk (C).

Rozhodčí

Gouin (CAN), Hribik (CZE) – McCrank (CAN), Ondráček (CZE)

Stadion

Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

9 085 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud