25. května 2019 • 17:26

Rusko – Finsko 0:1. Tuhý boj o finále rozhodl Anttila, zářil brankář Lankinen

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byla bitva! Ruští hokejisté v úvodním semifinále mistrovství světa na Slovensku nepotvrdili roli favorita a podlehli Finsku 0:1. O jedinou trefu utkání se v 51. minutě postaral finský kapitán Marko Anttila. Gólman Kevin Lankinen pochytal všech 32 střel sborné a udržel podruhé na turnaji čisté konto. Rusové se tak musí smířit s nedělním soubojem o bronz, Finové si po třech letech zahrají o zlaté medaile. Na soupeře si musí počkat po večerním druhém semifinále mezi Kanadou a Českem (ONLINE přenos sledujte ZDE >>>).



Soupeřem týmu kouče Jukky Jalonena, který má v kádru pouze dvě posily z NHL, bude v neděli od 20:15 vítěz dnešního večerního duelu mezi Českou republikou a Kanadou.

Finové budou útočit na třetí triumf v historii a opět v Bratislavě, kde v roce 2011 získali své druhé zlato. Předtím ovládli světový šampionát jen v roce 1995 ve Stockholmu.

Úřadující olympijští vítězové Rusové čekají na postup do finále od roku 2015, kdy brali v Praze stříbro. V neděli budou bojovat od 15:45 o třetí bronz za poslední čtyři roky, loni v Dánsku skončili až šestí.

Rusové se v úvodu ubránili 30 sekund v oslabení tří proti čtyřem. Potom si v deváté minutě při tlaku Finů poradil Vasilevskij s ránou Lehtonena. Vzápětí se dostal přes Kaskiho do šance Ovečkin, ale na Lankinenovi ztroskotal.

VIDEO | Sestřih utkání Rusko - Finsko

V 15. minutě osmnáctiletý finský talent Kakko dorážel u pravé tyče a Vasilevskij stihl vleže udržet puk pravým betonem na brankové čáře. Lankinena prověřili Kuzněcov a Kučerov.

V úvodu druhé třetiny se Rusové ubránili při Andronovově vyloučení. Finové byli blízko vedoucí branky ve 24. minutě, kdy Ojamäki vypálil z pozice za levým kruhem a trefil bližší tyč. Na druhé straně musel Lankinen krýt Grigorenkův pokus.

Vasilevskij si poradil s nebezpečným pokusem Anttily, zatímco finský gólman kryl nebezpečné střely Kaprizova a Kučerova. Větší možnost ale měli opět Finové. V přečíslení našel Tyrväinen Hakanpääho, který ale přestřelil a i po druhé třetině zůstal bezbrankový stav.

Ve 46. minutě se dočkala první přesilovky v utkání sborná a při Kaskiho trestu za sekání měl po kombinaci Kuzněcova a Malkina velkou možnost Dadonov, ale Lankinen zůstal neprůstřelný. Za Finsko zahrozil po objetí branky Ohtamaa.

V 51. minutě výběr Suomi udeřil, kapitán Anttila poslal odražený puk mezi betony Vasilevského. Rusové se snažili o vyrovnání marně. Finský gólman si poradil s pokusy Ovečkina, Grigorenka i s dorážkou Dadonova. Ruský tým sáhl 118 sekund před koncem k power play, ale finského gólmana nepřekonal. Nejdůležitější zákrok předvedl Lankinen, který v této sezoně chytal na farmách Chicaga v nižších zámořských soutěžích, proti nejproduktivnějšímu hráči NHL Kučerovovi.

Góly

Domácí:

Hosté: 50:18. Anttila

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Georgijev) – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Tělegin – Dadonov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Barabanov, Andronov, Kovalčuk (C).

Hosté: Lankinen (Olkinuora) – Lehtonen (A), Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Manninen, Kakko, Pesonen – Kuusela, Savinainen (A), Sallinen – Kiviranta, Anttila (C), Lammikko.

Rozhodčí

Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN)

Stadion

Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

9 085 diváků

Finští hokejisté se radují z překvapivého postupu do finále mistrovství světa na Slovensku
Finští hokejisté se radují z překvapivého postupu do finále mistrovství světa na Slovensku

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud