Michal Koštuřík
28. června 2022 • 10:45

Kometě se rýsuje zajímavá obrana. Hrbas po letech vedle spolužáka Fleka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to jasné. Kometa bude o dost silnější v defenzivě. Po příchodu jednoho obránce-bronzového medailisty z nedávného MS Tomáše Kundrátka angažoval brněnský boss Libor Zábranský dalšího – Jana Ščotku (26), jenž skončil ve Finsku. „Hlavně chci vyhrávat,“ řekl bývalý kapitán Jyväskylä pro Sport. K němu si klub pořídil zkušeného Marka Hrbase (29) z Litvínova.



Na papíře vypadá obrana Komety hodně zajímavě. Zatímco v minulém ročníku jí akutně scházel bodový bek na přesilovku, od podzimu už nebude muset nový kouč Martin Pešout posílat na led v početní výhodě pět útočníků. Kvarteto Kundrátek , Ščotka, Ďaloga či Hrbas by mělo být na útočné modré cítit. „Ze soupisky jde síla. Na první dobrou to vypadá dobře,“ poznamenal Jan Ščotka, jenž podepsal dvouletý kontrakt a v pondělí už s týmem trénoval.

Jak by mohla vypadat sestava Komety

Čiliak
(Tomek, Schnattinger)

Kundrátek, Ščotka
Ďaloga, Gulaši
Hrbas, Holland
(Kučeřík, Sedláček, Fajmon)

Flek, Holík , Zaťovič
Koblížek, Strömberg, Kollár
Horký, Zbořil, Vincour
Šalé, Kratochvíl, Dufek
(Malý, Meluzín, Sedláček, Süss)

Pozn.: Tučně jsou vytištěny posily.

O jeho příchodu se mluvilo poslední týdny. A když se mu podařilo vyvázat z kontraktu v JYP Jyväskylä, zvažovaná varianta se stala rychle realitou. Navzdory tomu, že ve Finsku nosil na dresu kapitánské céčko, přestal vsetínský odchovanec vnímat v klubu důvěru. „Vyměnilo se celé vedení i realizační tým a intuitivně jsem cítil, že by to nebylo úplně ono. Neměl bych takovou roli a prostor na ledě. Kometa mi přišla i z hlediska ambicí jako nejzajímavější varianta,“ vysvětlil zadák, jenž v extralize působil v Pardubicích a v Litvínově. Nový klub za něj musel Finům zaplatit.

V Brně se v pondělí Ščotka potkal s Markem Hrbasem, dalším čerstvým přírůstkem do brněnské hokejové rodiny. Viděli se nedávno, před čtrnácti dny na svatbě společného kamaráda, útočníka Patrika Zdráhala. O transferu do Komety tehdy nepadlo ani slovo. „Když jsme se potkali v pondělí v kabině, dívali jsme se na sebe jako sovy. Oba jsme byli překvapení,“ usmál se bek, jenž žije s přítelkyní v Ostravě. Tam se také bude v dalších týdnech připravovat. Po roce v zahraničí je rád doma. „Vyhodnotili jsme to s manželkou a celkově s rodinou. V Česku je nám dobře,“ přiznal.

Dveře do ciziny si však prý rozhodně nezavírá. V bruslařské Liize se prosadil, v mladém týmu si rychle vybudoval důležitou pozici. „Ve Finsku to byla super škola. A kdyby přišla někdy zajímavá nabídka, určitě bych o ní uvažoval,“ ujistil. U kouče Martina Pešouta by to měl mít dobré. Když odcházel z Litvínova na sever Evropy, přečetl si od něj v novinách na svou osobu pochvalná slova. „Člověka to samozřejmě potěší. I tohle určitě hrálo mini roli v mém rozhodování,“ nezapíral. Laso z Brna měl Ščotka delší dobu, dohoda se však upekla až po světovém šampionátu.

Stejně jako v případě devětadvacetiletého Hrbase. O něj stála Kometa už dříve. Klaplo to letos. „Čekal jsem na pana Zábranského, až se vrátí z mistrovství,“ vylíčil rodák z Klatov. „Zažil jsem tady několik bitev v play off jako soupeř a takové bouřlivé prostředí mám rád. Věřím, že budeme hrát vysoko. Tým vypadá na papíře suprově, v kabině se tvoří parta. Musíme tyto předpoklady dokázat i na ledě,“ zdůraznil Hrbas, jenž potkal v šatně i dávného spolužáka ze základní školy. „S Kubou Flekem jsem dokonce seděl v jedné lavici. Už nám rovnou dali v kabině místa vedle sebe,“ pobavilo ho. „Kdo by to byl čekal, že se po letech zase potkáme, a navíc v Brně.“

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud