21. července 2014 • 11:02

Křišťálové trofeje pro Tour de France opět vyrobili čeští skláři

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Křišťálové trofeje pro vítěze nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France letos počtvrté ručně vyfoukali a vybrousili čeští skláři ze společnosti Lasvit v Novém Boru. ČTK to dnes sdělil za firmu Lasvit Václav Koukolíček.


Cenu navrhl designér Peter Olah pod vedením Jozefa Kabaně, šéfdesignéra Škody Auto, která je dlouholetým sponzorem závodu. Trofej svým dekorem navazuje i na designový koncept Škoda VisionC, při němž byla také použita podobná technika rytí skla.

Křišťálové ceny opět dostanou držitelé všech čtyř trikotů - celkový vítěz se žlutým trikotem, nejlepší jezdec do 25 let s bílým trikotem, nejlepší sprinter se zeleným trikotem a nejlepší vrchař s trikotem puntíkovaným.

Pohár je vyfouknutý do dřevěné formy z olovnatého křišťálu. Plně se tak využilo základní vlastnosti olovnatého křišťálu, tedy vysokého lomu světla a lesku. Pohár je následně zdobený rytím. Celkový vzhled působí jako třpytící se sníh ve slunečním světle.

Olah se prý nechal pro jejich siluety inspirovat dynamikou a atmosférou prestižního a nejobtížnějšího cyklistického závodu. Každá trofej váží téměř šest kilogramů a je vysoká přes 60 centimetrů.

"Letošní trofej je oslavou českého sklářského umění a zručnosti. Jsme pyšní na to, že se nám právě prostřednictvím této nádherné trofeje podařilo být součástí nejslavnějšího cyklistického závodu. Při výrobě se vždy snažíme pokořit dosavadní hranice a odvést práci v té nejlepší kvalitě, stejně tak jako cyklisté při závodě," řekl Leon Jakimič, zakladatel a prezident společnosti Lasvit.

Sklářská společnost Lasvit se proslavila unikátními skleněnými plastikami a svítidly, která dodává do celého světa. Spojuje tradiční české sklářské umění s moderními technologiemi a designem. Firma spolupracuje s předními světovými i českými designéry.

Projekty Lasvitu lze najít od evropských metropolí, jako jsou Londýn, Paříž a Praha, přes Moskvu, Los Angeles, Melbourne, Hongkong, Singapur až po Dubaj. Nově jsou svítidla z Lasvitu k dostání v nejslavnějším obchodním domě, londýnském Harrods. Skleněné plastiky od Lasvitu zdobí i centrum Prahy, třeba Florentinum nebo Tančící dům.

Od roku 2011 je uměleckým ředitelem firmy Maxim Velčovský. Ve stejném roce získala firma ocenění výrobce roku na cenách Czech Grand Design, v roce 2012 obsadila v téže kategorii druhé místo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud