Tereza Janovská
11. července 2018 • 20:55

Saganova závěrečná jízda? Neporazil bych ho ani plný sil, říká soupeř

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z pěti úvodních etap na letošním ročníku Tour de France Peter Sagan dvakrát vyhrál a dvakrát skončil těsně druhý. Tento neuvěřitelně komplexní cyklista od prvního dne obléká zelený trikot pro nejlepšího sprintera a navíc jeden den nosil i žlutý trikot pro lídra závodu. „Snažil jsem se ho předvídat, ale na posledních 100 metrech mě nohy zradily a porazil mě,“ řekl směrem k slovenskému hrdinovi Sonny Colbrelli, který skončil stejně jako ve druhé etapě druhý. A není jediný, kdo si byl vědom Saganových kvalit.



Letošní Tour zatím vypadá, jako kdyby jela podle vzorce. V první a čtvrté etapě vyhrál Fernando Gaviria, který měl v těsném závěsu právě Sagana . Druhou a pátou etapu ovládl slovenský mistr světa a hned za ním skončil Sonny Colbrelli. Jenže zase tak překvapivé to není. Peter Sagan se totiž mezi nejlepší sprintery světa neřadí náhodou, svou komplexnost a sílu ukazuje každou etapou.

Nejinak tomu bylo i v páté etapě, která končila v kopci. Zatímco Gaviria, jeho hlavní rival, boj před cílem vzdal, Sagan silami nešetřil. Znovu tak ukázal, že mu podobné etapy sedí. „Užil jsem si ji,“ řekl v cíli.

A přidal také historku se svým sokem Colbrellim, kterého už podruhé v závěrečném spurtu porazil. „Během etapy jsem s ním mluvil a říkal mu, že mi snad nenachystá nějaké překvapení. Zeptal se mě, jestli ho nechám vyhrát aspoň jednu etapu. Já na to, že to neudělám, ale pokud se bude pořád snažit, jednou se vítězem stane,“ prozradil a zároveň dodal. „Měl jsem ale trochu štěstí, protože byl v závěru zase dost blízko.“

VIDEO: Podívejte se na závěrečný Saganův sprint:

Sagan si závěrečný sprint vybojoval se vší parádou a úplně v něm zaválel. Všechny zásluhy si však nenechal a poděkoval za skvělou práci i svým týmovým kolegům, kteří mu dokázali před cílem zajistit dobrou pozici. „To byla v čele stáj Sky, dokázali mě dostat do dobré pozice. Čekal jsem na útok a začal ho Philippe Gilbert. Chytili jsme ho a donutili Grega van Avermaeta sprintovat moc brzo. Ten ale ve skutečnosti začal sprint, který mi vyhovoval. Takže Gregovi musím poděkovat,“ smál se.

Své chyby v závěru etapy si uvědomuje i právě Van Avermaet, který i přesto udržel žlutý trikot po lídra pelotonu. „Udělal jsem nějaké chyby. Zareagoval jsem na Phila (Gilberta, pozn.red.), protože bojoval o žlutý trikot, a když jsem ho dohonil, tak útočit přestal. Bylo to pro mě těžké, těch 250 metrů na plný plyn jsem v cíli potřeboval a chyběly mi. Petera by bylo ale těžké porazit, i kdybych ty síly měl,“ složil poklonu slovenské hvězdě.

Celou situaci viděl podobně i druhý muž páté etapy Sonny Cobrelli. „Byl jsem na Saganově kole a snažil jsem se trochu předvídat, co udělá. Jeli jsme bok po boku a možná jsem i několik vteřin náskok měl, ale v posledních 100 metrech mě zradily nohy a porazil mě. Když se podívám z lepší stránky, tak vloni jsem se nedostal ani do jednoho sprintu a letos jedu o první místo. Samozřejmě, výhra by byla lepší, ale zkusím to znovu,“ slíbil fanouškům na stránkách své stáje Bahrain-Merida.

VIDEO: Podívejte se na poslední kilometr páté etapy:

Velkým smolařem dne tak zůstal Phillipe Gilbert. Ten byl krůček od toho, aby Van Avermaeta vysvlékl ze žlutého dresu. Vidina toho, že by se stal lídrem Tour ho však pohltila natolik, že přecenil své síly a začal spurtovat moc brzy. Saganovi s Colbrellim tak výhru přímo daroval. „Veděli jsme, že je tahle etapa takovou malou ardenskou klasikou, byli jsme na to připravení. Do posledního stoupání jsem na tom byl dobře a doufal jsem, že soupeře nějak překvapím útokem. To ale bylo těžké, dva chlapi ukázali, že jsou na konci dne silnější než já,“ řekl zklamaně.

Z páté etapy se na rozdíl od něj radoval Tom Skujins, který vybojoval puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře a stal se prvním Lotyšem, který si ho na Tour oblékne. „Být prvním Lotyšem v puntíkatém dresu je skvělé, ale dříve nebo později by k tomu došlo. Pokud bych to nebyl já, tak někdo jiný. Rozhodně to ale nebyl můj cíl na začátku letošní Tour, jsme tu, abychom se starali o Baukeho (Mollemu, pozn.red.) a sprintovali s Johnem (Degenkolbem, pozn.red.),“ řekl ke svému malému triumfu lotyšský bojovník.

Peter Sagan přišel o jednoho z těch nejtěžších soupeřů ještě před začátkem páté etapy. Ze závodu odstoupil silný sprinter Michael Matthews, který měl silnou horečku. „Etapa jako dělaná pro něj, byl vášnivým rychlíkem už od dětství. Bohužel dneska už na Tour nestartoval,“ napsal zklamaně tým Sunweb na svém Twitteru k videorozhovoru s Matthewsem.

Peter Sagan potvrdil v páté etapě Tour svojí suverenitu
Peter Sagan potvrdil v páté etapě Tour svojí suverenitu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud