19. května 2011 • 10:16

Žena zemřelého cyklisty: Žiju pro našeho syna

Autor: Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do smutečního obřadu zbývaly ještě hodiny, přesto na gentském náměstí před kostelem svatého Petra už stály stovky lidí. Někteří z nich přijeli symbolicky na kole – jak jinak by se mohli rozloučit s belgickým cyklistou Wouterem Weylandtem (†26), který minulé pondělí tragicky zahynul po pádu ve 3. etapě Giro d’Italia.



Foto 

Své sbohem na pohřeb, který smuteční řečí zahájila vdova Anna Sophie, dorazila říct i řada velkých postav světové cyklistiky.

Největší smutek v těchto dnech samozřejmě prožívá těhotná Anna Sophie, kterou i tentokrát doprovázel plyšák. Toho kdysi dostala od svého manžela. Sílu pronést úvodní řeč však našla.

„Moje lásko, potkali jsme se před čtyřmi lety. Bylo těžké proniknout do tvého světa. Tvé sny byly často spíše noční můrou, ale vždy jsem stála při tobě,“ pronášela emotivně vdova. „Minulý rok jsi zažil na Giru velké vítězství. Byl to tvůj vrchol. O rok později se Giro stalo tím nejhlubším dnem.“


Ve své řeči Anna Sophie nezapomněla ani na dítě, které se jí narodí v září, a které bohužel nikdy nepozná otce.

„Díky našemu malému andělovi nacházím každý den sílu tohle vše překonat. Vždy mu budu vyprávět, jak šťastní jsme spolu byli. Děkuji za všechny krásné momenty. Odpočívej v pokoji, můj drahý,“ vzkázala do nebe.

Vdova po tragicky zesnulém cyklistovi
Vdova po tragicky zesnulém cyklistovi


Weylandtovu bílou rakev obklopovaly čtyři fotky, které připomínaly jeho profesionální kariéru. Po obřadu ji z kostela před dva a půl tisíce aplaudujících fanoušků vynesli cyklistovi kolegové ze stáje Leopard. Stejně jako mnoho dalších hostí měli kolem krku růžové šály – v podobné totiž zesnulý cyklista poskytl poslední ze svých rozhovorů.

Se závodníkem se přišlo rozloučit i mnoho známých osobností z pelotonu. Mistr světa v časovce Fabian Cancellara, Frank Schleck (oba rovněž z týmu Leopard), Tom Boonen, legendární Eddy Merckx nebo šéf Gira Angelo Zomegnan.

Včera na něj navíc znovu zavzpomínali i samotní účastníci závodu. Ještě než se vydali na trasu 11. etapy, drželi na počest Weylandta minutu ticha.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud