Ilona Kolářová
8. srpna 2014 • 12:53

Šéf týmu o Kreuzigerovi: Kůň za milion eur mi stojí ve stáji

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svérázný ruský boháč Oleg Tiňkov, majitel stáje Tinkoff -Saxo, je připravený pustit se do bitvy s Mezinárodní cyklistickou unií UCI. Ani trochu se mu nelíbí způsob, jakým postupuje v kauze Romana Kreuzigera. „Stojí mě milion eur ročně a přitom nemůže závodit,“ řekl o českém jezdci v rozhovoru pro cyclingnews.com. UCI označil za amatérskou a byrokratickou organizaci.



Majitel Tinkoff-Saxo se nemohl vyhnout otázce přímo na Romana Kreuzigera, který má momentálně zastavenou činnost kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy působil v kazašské Astaně.

„Nemůžu říct, jestli je Roman Kreuziger čistý, nebo ne. Jeho problémy nastaly dřív, než jsem vstoupil do týmu Saxo, takže jsem to nemohl kontrolovat. Pokud dopoval, zaslouží si trest na hodně dlouhou dobu. Ale jestli nedopoval, nebo nebyl uznán vinným, zaslouží si závodit. Je to stejné jako s dostihovým koněm. Chcete, aby závodil a nezůstal ve stáji. Musím chránit své investice,“ rozhovořil se syn sibiřského horníka s vášní pro cyklistiku.

„Musí tu být jasná pravidla. Kreuziger je nyní dočasně suspendován. Co to znamená? Zaplatil jsem mu milion eur za tento rok, ale nemůže závodit. Je pod neustálým tlakem, pořád dostává nějaké dopisy od UCI. A říkají mi, že ho musím dál platit, ale současně že nemůže závodit. Rozumějí tomu byznysu? Je to tak amatérské...“ Není žádným tajemstvím, že ruský boháč Oleg Tiňnkov má s UCI v současnosti napjaté vztahy. Patří k jejím největším kritikům a často podkopává její autoritu.

Podle majitele Tinkoff -Saxo je cyklistická unie největší překážkou v cestě za dalším pokrokem a lepší komercionalizací profesionální cyklistiky. Žádá proto, aby byla finančně zodpovědná za svá rozhodnutí a všechny jejich důsledky. „Nyní po nich budu v souvislosti s Kreuzigerovým případem chtít kompenzaci. UCI řídí velký byznys, proto musí být zodpovědná za svá rozhodnutí,“ zdůraznil.

Vedení cyklistiky? Je to parta byrokratů

Hlavně je podle něj potřeba stanovit jasná pravidla pro biologické pasy. „Někteří experti řekli, že v Kreuzigerově biologickém pasu jsou nesrovnalosti, další tvrdí opak. Tak kde je pravda? A jak dlouho celé řízení ještě potrvá? Už jsem ztratil hodně peněz kvůli jejich hloupým rozhodnutím,“ řekl.

Co dál prohlásil majitel Tinkoff -Saxo o vrchním orgánu světové cyklistiky? „Je to parta byrokratů. Ani nedokážou dát dohromady jasná pravidla. Nerozumějí byznysu a momentálně ve všem dělají pěkný nepořádek.“

Tiňkov se podle vlastních slov v boji proti UCI opírá o podporu dalších velkých cyklistických stájí. Naznačuje, že kdyby se více týmů dohodlo s ASO (Amaury Sport Organisation, organizátor Tour de France, Vuelty, závodu Paříž-Nice a dalších) a vytvořilo vlastní soutěž, na co by pak potřebovaly UCI?

„Někteří lidé si myslí, že nám možná nedají licenci WorldTour, jako to udělali s Kaťušou. Ale já s nimi nechci začít válku, chci jen změnit cyklistiku a zlepšit ji. Platím účty, jsem pro tenhle sport zapálený. Nechci začít válku, ale jestli ji UCI chce, pak zapláče,“ uvedl Kreuzigerův zaměstnavatel, jenž kdysi pohádkově zbohatl na síti pivovarů, kterou prodal do Belgie za více než 4 miliardy korun.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud