1. května 2014 • 17:59

Na rodném domě Emila Zátopka v Kopřivnici je nová pamětní deska

Autor: ČTK
Na rodném domě čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka v ulici 1. května v Kopřivnici na Novojičínsku byla dnes odhalena pamětní deska. Kromě nápisu je na ní známá běžecká silueta legendárního běžce. Vytvoření pamětní desky iniciovali a také financovali obyvatelé kopřivnické čtvrti Luhy.


"Občané tímto činem chtěli vyjádřit hrdost na slavného kopřivnického rodáka, jehož rodný dům se v jejich čtvrti nachází a dodnes nebyl označen," uvedla mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková.

Obyvatelé Luhů odhalení pojali jako sousedskou sešlost pod širým nebem. V trávě na zahradě Zátopkova rodného domu byl vysekán "běžecký" okruh a desítky účastníků akce nosily na hrudi pověšené číslo 203, s nímž běžec vyhrál svou první zlatou olympijskou medaili. "Byli bychom rádi, kdyby dům nebyl prázdný a vzniklo v něm třeba muzeum," řekl zástupce místních sousedů Jaromír Naleraj.

Současnou majitelkou domu, který je několik let neobývaný, je Zátopkova praneteř Jindřiška Váchalová. Ta v Kopřivnici nežije. Řekla, že myšlence na vytvoření muzea v Zátopkově rodném domě je nesmírně nakloněná. "Kdyby tady opravdu mohlo být Emilovo muzeum a kdyby se ten dům mohl prostě zachovat v takovém stavu, jako byl, když tady žil Emil, tak to je moje obrovské přání," řekla Váchalová, jejíž babička byla Emilovou starší sestrou.

Na svého prastrýce vzpomíná jako na skromného a vlídného člověka, který každého dokázal povzbudit. "Když jsem byla malá, tak jsem nikdy neměla pocit, že je něčím výjimečný jako celebrita. On byl vždycky člověk naprosto příjemný, vždycky dobře naladěný, hodný, měl pro všechny dobré slovo a nikdy nebyl naštvaný. Já si nepamatuju, že by si někdy na něco stěžoval," řekla Zátopkova praneteř.

Zátopek se narodil 19. září 1922 stejně jako jeho manželka Dana, olympijská vítězka z roku 1952 v hodu oštěpem. Běhat začal vážněji v 18 letech a v roce 1944 již pokořil český rekord na 2000, 3000 a 5000 metrů. Na olympiádě v Londýně v roce 1948 vyhrál běh na 10 kilometrů a na pět kilometrů skončil druhý. Na olympijských hrách v roce 1952 v Helsinkách jako dosud jediný atlet v historii vyhrál běhy na 5000 a 10.000 metrů i maraton. Byl trojnásobným mistrem Evropy, vytvořil 18 světových a přes 50 československých rekordů. Zemřel 21. listopadu 2000 v Praze.

Kopřivnice svého nejslavnějšího rodáka v roce 1992 jmenovala čestným občanem města. Jeho jméno nese od roku 1995 jedna z kopřivnických základních škol, od roku 2002 v Kopřivnici startuje Běh rodným krajem Emila Zátopka a v roce 2005 byla v prostorách místního Technického muzea otevřena expozice Emila a Dany Zátopkových.

Články odjinud


Články odjinud